Nakon što su u srpnju europski zastupnici tijesno glasali protiv pokretanja pregovora s članicama Europske unije o predloženim reformama, zastupnici Europskog parlamenta su u rujnu 2018. na plenarnoj sjednici podržali prijedlog Direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu, uključujući članke 11. i 13. koji su izazvali brojne polemike širom Europe.

Za prijedlog direktive na plenarnom zasjedanju glasalo je 438 zastupnika, protiv je bilo 226, a suzdržanih 39. Europski parlament je tako utvrdio svoj stav čime su otvoreni pregovori o konačnom tekstu zakona s Vijećem EU-a. Prijedlog direktive pokrenuo je jedan od rijetko viđenih lobističkih ‘ratova’ u povijesti Bruxellesa u kojem su snage odmjeravali na jednoj strani medijske kuće i umjetnička industrija, a na drugoj tehnološki giganti i pobornici slobode interneta.

Međutim, prijedlog Direktive je ipak izglasan, a u ovom trenutku Direktiva o autorskom pravu je u fazi finaliziranja konačnog teksta u postupku tzv. trijaloga između Europske komisije, Vijeća i Europskog parlamenta. O novostima i kontroverzama koje donosi smo razgovarali s dr. sc. Marijom Boban, izvanrednom profesoricom Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Kao nositeljica kolegija Intelektualno vlasništvo i informacijska sigurnost te autorica udžbenika i niza radova u ovom području već dulji niz godina pratite donošenje Uredbi i Direktiva za uređenje jedinstvenog digitalnog tržišta. Možete li nam ukratko reći koje su novosti i zašto su najviše polemike izazvali članci 11. i 13. prijedloga Direktive? O čemu je zapravo riječ? Hoće li izdavači imati pravo na naknadu?

– Člankom 11. pod nazivom Zaštita informativnih publikacija u pogledu digitalnih uporaba uvodi se novo srodno pravo u korist novinskih izdavača u odnosu na korištenja njihovih sadržaja na Internetu. Temeljem toga izdavači će imati neposrednu mogućnost kontroliranja korištenja njihovih sadržaja na Internetu i naplate naknade za takva korištenja. Ovaj oblik naplate kolokvijalno je nazvan i “porez na linkove“, prema kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobivati naknadu za autorska prava kada bi internetski pretraživači dijelili poveznice na njihove članke, uključujući i kratke isječke članaka.Ta je mjera osobito usmjerena na medijske agregatore koji kontinuirano koriste tuđe medijske sadržaje i na njima ostvaruju zaradu koju ne dijele sa stvarateljima tih medijskih sadržaja. Naravno, ovaj članak se ne odnosi na privatna i nekomercijalna korištenja medijskih sadržaja, a isto tako članak ne priječi nakladnika ako želi svoje sadržaje prepustiti besplatno prema vlastitoj odluci.

Što znači zakonska odgovornost platformi?

– Člankom 13. regulira se uporaba zaštićenog sadržaja kojim se koriste pružatelji usluga informacijskog društva koji pohranjuju velike količine djela i drugih sadržaja koje su učitali njihovi korisnici i omogućuju im pristup. Samim time, ovaj članak propisuje zakonsku odgovornost platformi (kao što je YouTube) za dijeljenje sadržaja zaštićenog autorskim pravima za sve ono što se na njima dijeli kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora. Osim zakonske odgovornosti, temeljna promjena koju članak donosi jest i obveza plaćanja naknade za korištenje tuđih autorskih prava što do sada nije bio slučaj. Važno je i naglasiti da krajnji korisnik ni na koji način više neće biti odgovoran za sadržaj kojeg podigne ili dijeli na ovakvim platformama.

Kada će Direktiva biti izglasana i početi se primjenjivati?

– Planirano je da bi Direktiva trebala biti izglasana u ožujku, najkasnije travnju 2019. godine. Nakon usvajanja Direktive i Hrvatska će morati mijenjati i uskladiti svoje zakone, a odluka o tome koliko će vremena biti ostavljeno državama članicama za implementaciju Direktive u nacionalna autorskopravna zakonodavstva u ovom trenutku još nije donesena. Za sada je predložen rok od godine dana i rok od dvije godine što znači da bismo u Hrvatskoj učinke Direktive mogli očekivati za godinu i pol do dvije i pol godine nakon njenog donošenja.

Koje je Vaše mišljenje? Podržavate li donošenje Direktive o autorskom pravu?

– U svakom slučaju pozdravljam njeno donošenje jer Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu trebala bi u Europskoj uniji na novi, bolji i primjereniji način urediti zaštitu autorskih prava u odnosu na internetske gigante. Jedno je sigurno: njeno donošenje će svakako donijeti veću zaštitu prava autora, izvođača, izdavača, producenata te novinskih nakladnika te će samim time ostvariti i primjereni udio u zaradi koju korištenjem njihovih sadržaja u ovom trenutku ostvaruju internetske platforme.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime