AUSTRALCI UPOZORAVAJU Hrvati ne vole pijane turiste i gay osobe, okupljanja završavaju neredima, ceste su im opasne…

Ministarstvo vanjskih poslova Australije upozorilo je svoje državljane koji idu u posjet Hrvatskoj

Hrvatska je sve poželjnija turistička destinacija na svjetskoj karti receptivnih zemalja. Dok neki od naših konkurenata, kao na primjer Grčka ili Turska, gube goste zbog opasnosti od terorizma i ogromnog broja imigranata, Hrvatska bilježi turistički rast. Ipak, Australsko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo popis savjeta za svoje državljane koji dolaze u Hrvatsku.


Uplaćivanje putnoga osiguranja i praćenje lokalnih medijskih servisa kako bi se informirali o, primjerice, stanju na cestama i gužvama u prometu, nisu nikakva novost, ali ministarstvo se potrudilo pokriti baš svaku situaciju, pa i one bizarne, što je rezultiralo i nizom neobičnih savjeta, a ovo su samo neki od njih:

– Grubo i pijano ponašanje na javnim mjestima definitivno nije dio hrvatske kulture. Izbjegavajte ga jer biste u protivnom na sebe mogli navući negativne poglede i komentare te osudu lokalnog stanovništva.

– Svakako izbjegavajte opijanje na takozvanim ‘brodovima za tulumarenje’. Prekomjerna konzumacija alkohola najčešći je uzrok nesreća na spomenutim plovilima pa je bolje biti na oprezu.

– Uhićenja povezana s drogom sve su učestalija u Hrvatskoj, osobito na obali, i to za vrijeme trajanja festivala elektroničke glazbe. Australci bi stoga trebali izbjegavati pojedince koji uzimaju, prodaju ili kupuju bilo kakve zabranjene supstance.

– Izbjegavajte masovna okupljanja te sve oblike lokalnih protesta i demonstracija jer isti često znaju završiti nasilno.


– Vožnja na hrvatskim cestama prilično je opasna i riskantna, a nesreće su česte pa uvijek valja biti na oprezu.

– Nikada ne uzimajte hranu ili piće od stranaca zbog opasnosti od podvaljivanja droge u istima. Također se čuvajte ‘džeparoša’, koji najčešće patroliraju na kolodvorima i najposjećenijim turističkim lokalitetima, a pazite se i lokalnih bandi koje organizirano pljačkaju strance na osamljenim cestama pretvarajući se da trebaju pomoć u prometu, a nakon što naivni turisti ‘nasjednu’ na priču, isti ih opljačkaju.– Provjeravajte cijene pića, osobito u lokalima za gospodu na moru. U nekim slučajevima bilo je i nasilja te problema sa zaštitarima nakon što su se stranci požalili na ‘zelenaško’ naplaćivanje.

– Ako ste pripadnik gay populacije, izbjegavajte bilo kakav kontakt s partnerom u javnosti jer postoji velika vjerojatnost da se to neće svidjeti lokalnom stanovništvu, piše Šibenikin

Ipak, koliko je nama poznato, par s naslovne fotografije u Šibeniku nitko nije dirao. Možda smo stvarno, kako često volimo reći, različiti od ostatka Hrvatske.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0