Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Zašto su cijene u hrvatskim restoranima visoke?

Uglavnom ne zato da bi se vlasnici obogatili
D.D. / Foto: Pixabay, ilustracija20. listopada 2024. 11:37
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Zagreb je po cijenama u restoranima definitivno skuplji grad od Lisabona. U gastronomski briljantnom lisabonskom restoranu Canalha, koji vodi jedan od najuglednijih portugalskih chefova, cijene za niz predjela kreću se oko deset eura. Fenomenalnu i zasitnu večeru za dvoje u Canalhi platili smo manje od 200 eura, ali s dvije boce ozbiljnog vina, par čaša šampanjca i čašom ili dvije vrlo starog tawny porta.

Zagreb skuplji i od Ljubljane

U restoranu slične gastronomske vrijednosti u Zagrebu, sve bismo to platili barem 250 do 300 eura. Zagreb je definitivno skuplji restoranski grad od Ljubljane. U uglednom ljubljanskom fine dining restoranu JB početna cijena degustacijskog menija je 60 eura.

U Zagrebu takvo što ne postoji. Portugal i Slovenija imaju viši BDP od Hrvatske, ali su hrvatske restoranske cijene u prosjeku više. Ovdje ne računamo portugalske i slovenske restorane s dvije ili tri Michelinove zvjezdice poput lisabonske Alme ili Hiše Franko u Kobaridu, koji jesu jako skupi. Ali takvi sustavi moraju biti skupi, piše Kult plave kamenice.

Zašto su, dakle, cijene u hrvatskim restoranima više nego u restoranima ekonomski naprednijih europskih zemalja? Uglavnom ne zato da bi se vlasnici obogatili. U Dalmaciji, osobito na dalmatinskim otocima, niz je primjera nerazumnih, iritantnih cijena koje su u zadnje dvije godine uništile imidž hrvatskog turizma.

No tu se ipak radi o manjem, sezonski orijentiranom segmentu hrvatske restoranske industrije koji cilja isključivo na brzu zaradu. U većem dijelu hrvatskog ugostiteljstva, uključujući Zagreb, Istru i Kvarner, cijene nisu iritantno visoke, ali su više nego u Sloveniji, Portugalu i dijelovima Španjolske i Italije.

Dva razloga

Dva su glavna razloga za to.

Prvi je trošak ulaznog materijala. Restorani koji rade s vrhunskom robom poput svježe bijele ribe, najkvalitetnijeg mesa, prvog sezonskog povrća, šumskih gljiva ili zanatskih sireva troše zaista veoma mnogo novca na sastojke.

Takvi restorani moraju imati visoke cijene da bi postigli minimalnu maržu. Vlasnicima takvih restorana na kraju ostaje pet ili šest posto od ukupnog prometa. Oni se uistinu ne bogate.

Drugi je razlog psihoza. Hrvatska je restoranska industrija unatrag osam godina doživjela dva kapitalna udarca. Prvo je udvostručen PDV za restorane. Kasnije se PDV smanjio, ali nekoliko godina visokog PDV-a financijski je iscrpilo većinu hrvatskih restorana.

Zatim je došla pandemija, koja je umalo uništila ugostiteljsku industriju. Kumulativni efekt udvostručenja PDV-a i pandemijskog lockdowna izazvao je paničnu reakciju na hrvatskoj restoranskoj sceni, koja se manifestirala kroz nesrazmjeran porast cijena: cijene u restoranima rastu brže od prosječne inflacije, piše Kult plave kamenice.

Ovim glavnim razlozima skupoće hrvatskih restorana treba još dodati i rast troškova radne snage koji je, međutim, djelomično amortiziran masovnim dolaskom stranih radnika. U svakom slučaju, cijene u restoranima neće padati. Zanimljivo je, a o tome smo u zadnje vrijeme višekratno pisali, da su zagrebački restorani usprkos cijenama višima od ljubljanskih i lisabonskih, najpuniji barem pet godina.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
11
min
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak  na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
20
min
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
32
min
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
54
min
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
1
sat
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.