APEL: Provesti u praksi zabranu držanja pasa na lancu

Predstavnici udruga, Mreže za zaštitu životinja, skloništa za životinje i veterinarske inspekcije smatraju da je to jedini način da se zabrana ove vrste zlostavljanja životinja i provede u praksi, što je nužno i moguće


Na inicijativu udruga za zaštitu životinja koje su pokrenule kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak predstavnika Ministarstva, udruga, Mreže za zaštitu životinja, skloništa za životinje i veterinarske inspekcije. Povodom zahtjeva udruga za hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja, Ministarstvo je izjavilo da će “pravovremeno informirati javnost o daljnjim mjerama i postupanjima vezano za poboljšanje uvjeta držanja vezanih pasa (što uključuje i odgovorno posjedovanje pasa), s konačnim ciljem prestanka držanja pasa na lancu”.

Predstavnici udruga, Mreže i skloništa iznijeli su prijedlog da se iz članka Zakona o zaštiti životinja koji propisuje da je zabranjeno “držati pse stalno vezane” izbriše riječ “stalno” te da se dodaju prekršajne odredbe ili da se na drugi način u potpunosti zabrani držanje pasa na lancu, odnosno držanje pasa vezanih. Smatraju da je to jedini način da se zabrana ove vrste zlostavljanja životinja i provede u praksi, što je nužno i moguće.

Pojasnili su da odredba kakva je trenutačno u Zakonu ne brani trajno držanje pasa na lancu, sprječava provedbu i onemogućava lokalnim zajednicama donošenje potpune zabrane. Jasna zakonska zabrana na razini države pomogla bi lokalnim zajednicama da lakše provedu svoju obavezu kontrole držanja uvjeta životinja, ne bi zahtijevala od njih daljnja propisivanja, a ne bi ni komunalne redare stavljala u nezahvalnu poziciju da moraju mjeriti dužinu lanca na kojoj je pas zlostavljan.


Moja reakcija na članak je...
Vau
7
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
6
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime