Antej Jelenić: Ako se prostorije na vrate u provotno stanje, mi se pozivamo na dozvoljenu samopomoć!

Mi ćemo dati priliku Miladinu i njegovoj tvrtki Lino d.o.o., ali i Dužnicu i Pavicu priliku da ovo riješe. To bi trebalo biti gotovo za dva dana, ali sumnjam da će biti gotovo - kazao je Jelenić

Na konferenciji za medije udruge Adria Art Annale u palači D’Augubio sudjelovali članovi udruge, novinari, članovi drugih udruga i predstavnik gradskog ureda. Na pitanje misle li članovi udruge AAA da je Grad odgovoran zbog eskalacije sukoba, jer se nije na vrijeme očitovao. “Koliko ja znam, preko Marine Protić, oni su očekivali od Ivice Pavića, jedno tri četiri dana, da napiše priopćenje, odnosno stav Grada i to je tražila povjerenica grada, ali priopćenje naprosto nije dolazilo. Sve dok novinari nisu počeli zvati. Da li vi mislite da bi se ista stvar dogodila da je grad prije reagirao” – pitao je … Grad je priopćenje poslao investitoru 10.svibnja da mora najdalje u roku od 7 dana dovršiti poslove i osloboditi prostor udruge. Udruga AAA nije dobila priopćenje, ni znala za njega, pa su članovi 11.svibnja sazvali konferenciju za medije kako bi ih upoznali sa situacijom u kojoj su se našli.


[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/305963179824958/” bottom=”30″]

– To je sad niz pitanja, zašto mi ustvari nismo obaviješteni o tome. Jer bi se možda i mi ponašali drukčije i sačekali. Grad je dugo, dugo šutio. Mi smo još u drugi mjesec imali saznanja da oni ne namjeravaju vratiti tu prostoriju. Tada smo još mogli ući u taj dio, pa bi nam radnici govorili: “Tu će biti zid, spojit će se to s hotelom. Mi smo sva saznanja Gradu dojavili, tražili smo očitovanja i sastanak s gospodinom Pavićem, ali nas je odbijao. Kad sam se prvi put našao s Pavićem, rekao mi je – “Ajde pusti Miladina, on će vjerojatno dobiti taj prostor, a ja ću raspisati natječaj, pa ćete vi dobiti prostor od Kuštre (kolege umjetnika op.a.)” Došli smo do saznanja da je naša udruga nestala iz Registra udruga. Navodno zbog duga u banci od 50 kuna. Na kraju smo na Trgovačkom sudu saznali da se to odnosi na neku drugu udrugu, da je podnesen zahtjev da se briše neka braniteljska udruga. Vrlo je sumnjivo da je udruga izbrisana baš u ovom periodu. Natječaj za prostor je isto poništen bez ikakvog objašnjenja, a Pavić nas je uputio tajniku, da pitamo zašto. “ – rekao je Antej Jelenić.

– Mi ćemo dati priliku Miladinu i njegovoj tvrtki Lino d.o.o., ali i Bužančiću i Pavicu priliku da ovo riješe. To bi trebalo biti gotovo za dva dana, ali sumnjam da će biti gotovo. Mi ćemo pričekat i par dana više, ali onda ćemo morati ući u taj prostor.

Za one koji govore da udruge zarađuju milijune od države, da su neradnici i slično i da civilno društvo treba izbrisati mi želimo reci da imamo punu podršku sindikata Uzora, sindikata Jadrankamena, društva Marjan, Marijane Puljak, Nove Ljevice, udruge Kvart, HULU Split i niza drugih udruga.

– Mi smo 8 mjeseci bili bez place, a vi ste bili uz nas dok smo mi bili u velikom stresu, bačene na ulicu, žene u godinama. Iz tog razloga sam vam došla dati zahvalnost i podršku. Isto tako kao sindikalni povjerenik Uzora u stečaju, još uvik, zgrožena sam radom gradske uprave, kako dozvoljava sebi fa gradske prostore dijeli kojekakvim biznismenima. Ljuta sam jer gradske prostore ne može nijedan činovnik dijelit i ne smije. Iz tog razloga udruzi dajem potporu i molim ih da i dalje budu tvrdi, da ne dozvole da se dijele prostori i da ih brane.Za svih nas i budućnost naše djece. A grad se ne smije pretvoriti u spavaonicu, kamo sreće da imamo više galerija nego picerija u Getu. – rekla je Ljiljana Šućur, sindikalna povjerenica Uzora u stečaju.


Naglasio je kako nisu samo udruge i sindikati pružili podršku udruzi Adria Art Annale, već i građani koji su dolazili i izražavali potporu zgroženi situacijom u kojoj su se našli.

Na pitanje što konzervatori kažu na sve, Jelenić se nasmijao – Smiješno je da je šef konzervatora Radoslav Bužančić rekao da ne vidi nikakav problem u svemu ovome. Ne vidi problem što je dano odobrenje za čak tri različita projekta za ovo građenje. Samo je prvi napisan pro forma, po kojem se nikad nije gradilo. Oni su dali te projekte za prostor od kojeg nemaju odobrenje vlasnika, države. To je prvo kazneno djelo. Drugo je što je ovdje korišten beton i čelik i nešto je pregrađeno potpuno mimo projekta. Znači radi se nešto suludo tu, oni se prave glupi, a znamo vrlo dobro da nisu baš toliko glupi i da imaju svoj interes u tome. – rekao je Jelenić.Svi prisutni su po završetku konferencije podržali članove udruge AAA pljeskom.

Ljiljana Šućur, sindikalna povjerenica za Uzor u stečaju:

– Prvenstveno sam tu da dam podršku udruzi, jer su oni kad nikog nije bilo briga za nas, ni grad, ni ministarstva ni državu, nama dali podršku. Bili su uz nas i kad smo plakali i kad smo se borili i kad smo radili radionice. Dolazili smo u ove prostorije učiti raditi s kožom, čisto da nas relaksiraju i maknu od naših problema. Ti ljudi i ta dica su vrijednost ovoga grada i ne smijemo ih tjerati iz Geta. Kamo sreće da u Getu ima više galerija, a ne picerija. Vjerujem da bi onda i radnice Uzora imale što radit. Ovako možda rade po nekakvim konobama, ciste po kužinama i to je ono što žele od nas učinit, poslušnike. A mi to baš ne bi htjeli biti – rekla je vidno uzrujana Ljiljana Šućur.

Antej Jelenić, predsjednik udruge Adria Art Annale Split. Na pitanje što je novo od slučaja za koji zna cijeli grad, fizičkog sukoba između članova udruge i Miladina.

– Prvo željeli smo ovdje na pressici pokazati koliko Miladin laže kad govori da smo upali i istukli ga, jer se očito vidi da on čeka u prostoru s dvije šipke, imamo te snimke. On je zapravo napao prvi našeg člana, nakon čega smo mi morali trčati tamo i spasiti ga. I naravno, svi smo zadobili neke ozljede, on sad dramatizira. Što se tiče novog u vezi situacije, Grad je navodno već 10.svibnja poslao dopis da Miladin mora prostoriju vratiti u prvobitno stanje. Mi nismo primijetili da Miladin i Lino d.o.o. Vraćaju taj prostor u prvobitno stanje, jer ništa se ne radi, dapače, posljednjih dana se nastavilo varenje i barikadiranje te prostorije. Mi se iskreno nadamo da će Miladin vratiti tu prostoriju, ali vrlo sumnjamo u to.

Ako oni ne ispoštuju odluku Grada, Jelenić kaže da očekuje da građevinska inspekcija zatvori to bespravno gradilište.

– Ali ako se ništa ne dogodi, mi se i dalje pozivamo na dozvoljenu samopomoć. Naša je dužnost da štitimo zajedničku imovinu i da dajemo nekakav drugi smisao tim prostorima i općenito branimo ta teško stečena prava, kojima se danas trguje. Zapravo, gospodin Pavić iz Službe za poslovne prostore trguje s prostorima kao da su njegovi. Umjesto da je nama na usluzi i građanima, on se tako ponaša.

Na upit zašto se glavni konzervator još nije oglasio o slučaju rekao je:

Simptomatično je da šef konzervatora Bužančić ima nove oluke, iste bakrene oluke kao i hotelčić gospodina Miladina. To je samo ta nit korupcije koja se vidi. Evidentno je kako je povezano, zašto je gospodin Miladin dobio ta pusta konzervatorska odobrenja za prostor koji nije njegovo vlasništvo, to je pitanje za DORH.

Miladin ističe da ste mu sami predali prostor?

– To je klasična prevara. Rekli su da će u dva mjeseca zamijenit taj trošni zid. Zamolili su da nas zbog sezone da im ustupimo prostor, jer je Grad trom, a mi smo naivno rekli. “Ok, napravite te radove”. Neke stvari smo iznijeli, neke nismo. Oni su vidim, te neke stvari sad bacili. Nakon što je prošlo ta dva mjeseca mi smo primijetili da je nešto sumnjivo. Kad smo nakon tri mjeseca ušli u prostor, radnici su govorili: “To će biti spojeno s hotelom”. Sve smo mi obavijestili gospodina Pavića, ali on nam je rekao da se strpimo još malo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0