Ante Franić: “Jasno je da je desničarsko proganjanje Smoje ustvari značilo podrivanje temelja Splita i Dalmacije”

"Vraćajući se Smoji, Split se vraća sebi nakon tri desetljeća samouništenja"


Ante Franić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita, s Katarinom Prnjak, Goranom Koturom i Suzanom Kačić Bartulović na godišnjicu rođenja Miljenka Smoje položio je cvijeće na grob najvećeg splitskog kroničara.


– Izuzetna mi je čast što sam s kolegicama i kolegama iz SDP-a obilježio 98. godišnjicu rođenja Miljenka Smoje polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće na grobu najvećeg kroničara našeg Splita i Dalmacije. Smoje je bio ne samo pisac i novinar, već i najvažniji kreator splitskog identiteta. Napadali su ga, gazili i ignorirali jer nije bio na “zna se” kojoj liniji, ali mu duhom nikad nisu bili ni blizu. Smoje je bio i ostao svoj, splitski i dalmatinski. Bio je na razini koju njegovi mrzitelji nisu mogli ni doživjeti, a pogotovo joj se nisu mogli približiti. Zbog toga je i bilo toliko otpora prema SDP-ovom prijedlogu o Spomen sobi Miljenka Smoje, ali smo se ipak za to izborili. To je sve premalo u odnosu na sve ono što je Smoje ostavio u naslijeđe Splitu i Dalmaciji i što je utkao u sve nas – poručio je i dodao:

“Naša je obveza da s tim na pravi način, a ne reda radi, upoznamo mlade generacije. Moramo pokazati svijest o sebi i samopoštovanje. Jasno je da je desničarsko etiketiranje i proganjanje Smoje ustvari značilo podrivanje temelja Splita i Dalmacije. Vraćajući se Smoji, Split se vraća sebi nakon tri desetljeća samouništenja. Promicanje kulturnog identiteta Splita preduvjet je svakog ozbiljnog održivog razvoja našeg grada. Split mora ponovo imati ambiciju s pokrićem i samopoštovanje, na riječima i na djelima.”, napisao je Franić.

POVEZANI SADRŽAJ:

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE Smoje će ipak dobiti autentičnu spomen-sobu u dijelu Splita gdje je vjenčan i gdje je pokopan s LepomMoja reakcija na članak je...
Vau
34
Haha
5
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
5
Molim?
4Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime