Soparnik, zeljanik ili uljenjak je tradicionalna hrvatska pita od blitve. Ovaj specijalitet iz dalmatinskih Poljica datira još iz vremena Turaka (15. do 19. stoljeće), a nastao je kao sirotinjsko jelo. Osnovni sastojci su blitva, peršini luk koji su smješteni između dva sloja tijesta, pa je pogodan za vegetarijance i vegane.
Posjednih godina, ovisno o tome gdje se priprema, cijena soparnika se ustalila približno u rasponu od 200 do 250 kuna. Ipak, posljednjih dana na virtualnim pazarima pojavila se cijena od 300 kuna po soparniku, što je izazvalo prilično burne reakcije. Dok jedni kažu da je izrada soparnika izrazito zahtjevna te pravdaju povećanu cijenu i zbog poskupljenja namirnica, drugi smatraju da se radi o pretjeranoj cijeni.
Danas sve više OPG-ova peče soparnik, a interes je iz godine sve veći i veći, ne samo za domaće tržište nego i u sklopu ponude stranim gostima koji bivaju oduševljeni kušanjem domaće autohtone delicije.
Soparnik – recept za dalmatinski specijalitet
Soparnik je okruglog oblika, promjera od 90 do 110 centimetara. Jede se dok je topao, a komadi se režu se u oblik romba. Prvi komad se reže iz sredine i daje se počasnom gostu. U Poljicama se soparnik tradicionalno peče u kominu i prekriva žeravicom.
Tradicionalno je ovo jelo slano, no postoje i razne varijacije soparnika. Neke verzije su slatke, pa tako sadrže karamel, suho voće i orašaste plodove.
Osim u Poljicama, soparnik nekada možete kupiti na sajmovima ili naručiti od određenih OPG-ova, piše Kreni zdravo.
Soparnik iz pećnice – recept
I „običan puk“ bez komina može uživati u ovom finom specijalitetu! Ako se želite okušati u pripremi domaćeg soparnika, u nastavku pročitajte jednostavan recept za pripremu.
Sastojci za tijesto
- 500 g brašna,
- 3 žlice maslinovog ulja,
- ½ čajne žlice soli,
- 250 ml vode.
Sastojci za nadjev
- 1 kg blitve,
- 1 vezica mladog luka,
- 2 žlice nasjeckanog peršina,
- 50 ml maslinovog ulja,
- sol po želji.
Sastojci za premaz
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 3 režnja češnjaka.
Priprema
- Od sastojaka za tijesto u zdjeli umijesite glatko tijesto.
- Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta.
- Dobro operite blitvu, osušite ju i odrežite tvrde dijelove stabljike. Osušenu blitvu izrežite na trakice i stavite u zasebnu zdjelu.
- Blitvi dodajte ulje, narezani mladi luk i peršin. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u oblik kruga, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm).
- Po tijestu rasporedite nadjev i na vrh stavite drugi dio razvaljanog tijesta (u obliku kruga).
- Rubove tijesta spojite i podvrnite prema dolje.
- Površinu tijesta izbodite viljuškom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
- Kada je soparnik gotov, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i usitnjenog češnjaka.
- Pustite da se malo ohladi, pa poslužite.
Soparnik – zanimljivosti
Za kraj, par zanimljivosti o ovom tradicionalnom dalmatinskom jelu:
- Karakterističan je za prostor nekadašnje srednjovjekovne Poljičke Republike.
- Poljički soparnik uvršten je na listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.
- U Poljicima postoji godišnji festival ili „fešta“ na kojoj se bira najbolji soparnik.
- U prošlosti se pripremao na dane posta, Veliki petak, Badnji dan i uoči blagdana Svih Svetih.