Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ako ovo radite s povrćem pri kuhanju, "ubijate" ga

Evo najčešćih grešaka koje radimo – i kako ih izbjeći
D.D. / Foto: Pixabay12. srpnja 2025. 12:02
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Svi znamo da je povrće neizostavan dio zdrave prehrane. Gotovo svaki nutricionistički savjet počinje rečenicom: "Jedite više povrća." No, što ako ga – unatoč najboljoj namjeri – pripremamo na način koji mu oduzima vrijednost?

Prečesto završimo s mekanim, beživotnim povrćem koje je izgubilo i teksturu i boju, a nerijetko i većinu svojih hranjivih tvari. Evo najčešćih grešaka koje radimo – i kako ih izbjeći.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Prekuhavanje – najčešći problem

Ako vam se cvjetača raspadne čim je dotaknete, a brokula izgleda kao da je prošla kroz sito – vjerojatno je prekuhate. Dugotrajno kuhanje ne samo da uništava strukturu povrća, nego i smanjuje količinu nutrijenata, osobito vitamina C, koji brzo nestaje u kipućoj vodi.

Kako izbjeći: Kuhajte povrće što kraće – ili još bolje, blanširajte ga (kratko prokuhajte, a zatim prebacite u ledenu vodu). Kuhanje na pari odlična je alternativa jer čuva boju, okus i hranjive tvari. Idealna tekstura je al dente – mekano, ali s blagim otporom pod zubima.

Kriva priprema – gubimo ono najvrjednije

Često gulimo sve što se može oguliti – mrkvu, tikvice, patlidžane – ne znajući da se upravo u kori nalaze najvažnija vlakna i antioksidansi. Još jedna česta pogreška je rezanje povrća na sitne komadiće koji se brzo raspadnu tijekom kuhanja.

Što učiniti: Kad god možete, ostavite koru – naravno, pod uvjetom da je povrće temeljito oprano i, idealno, organsko. Režite ga na veće komade kako bi zadržalo teksturu i okus. Umjesto klasičnog kuhanja u vodi, isprobajte pečenje u pećnici ili sotiranje na tavi – dobit ćete intenzivniji okus i sačuvati više korisnih sastojaka.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
9
Haha
1
Nice
2
What?
1
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Netko je u Splitu od danas bogatiji za gotovo 700.000 eura
9
min
Netko je u Splitu od danas bogatiji za gotovo 700.000 eura
Solin ulaže u mlade: Gotovo 240 stipendija za izvrsne učenike i studente
16
min
Solin ulaže u mlade: Gotovo 240 stipendija za izvrsne učenike i studente
Drama oko murala u Supetru. Građani ustali protiv uklanjanja HOS-ovog grba. Evo što o svemu kaže supetarska gradonačelnica
52
min
Drama oko murala u Supetru. Građani ustali protiv uklanjanja HOS-ovog grba. Evo što o svemu kaže supetarska gradonačelnica
Bolest hara Hrvatskom, liječnici upozoravaju da lijekovi nisu zamjena za cijepljenje
1
sat
Bolest hara Hrvatskom, liječnici upozoravaju da lijekovi nisu zamjena za cijepljenje
Sudarili se auto i motocikl u Kaštelima, dvije osobe ozlijeđene
1
sat
Sudarili se auto i motocikl u Kaštelima, dvije osobe ozlijeđene
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    16. prosinca 2025. 08:16
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
    DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
    16. prosinca 2025. 00:58
  • EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    16. prosinca 2025. 10:11
  • Kerum izlazi s Bilica i prije vikenda?
    Kerum izlazi s Bilica i prije vikenda?
    16. prosinca 2025. 15:03
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.