Svi znamo da je povrće neizostavan dio zdrave prehrane. Gotovo svaki nutricionistički savjet počinje rečenicom: "Jedite više povrća." No, što ako ga – unatoč najboljoj namjeri – pripremamo na način koji mu oduzima vrijednost?
Prečesto završimo s mekanim, beživotnim povrćem koje je izgubilo i teksturu i boju, a nerijetko i većinu svojih hranjivih tvari. Evo najčešćih grešaka koje radimo – i kako ih izbjeći.
Prekuhavanje – najčešći problem
Ako vam se cvjetača raspadne čim je dotaknete, a brokula izgleda kao da je prošla kroz sito – vjerojatno je prekuhate. Dugotrajno kuhanje ne samo da uništava strukturu povrća, nego i smanjuje količinu nutrijenata, osobito vitamina C, koji brzo nestaje u kipućoj vodi.
Kako izbjeći: Kuhajte povrće što kraće – ili još bolje, blanširajte ga (kratko prokuhajte, a zatim prebacite u ledenu vodu). Kuhanje na pari odlična je alternativa jer čuva boju, okus i hranjive tvari. Idealna tekstura je al dente – mekano, ali s blagim otporom pod zubima.
Kriva priprema – gubimo ono najvrjednije
Često gulimo sve što se može oguliti – mrkvu, tikvice, patlidžane – ne znajući da se upravo u kori nalaze najvažnija vlakna i antioksidansi. Još jedna česta pogreška je rezanje povrća na sitne komadiće koji se brzo raspadnu tijekom kuhanja.
Što učiniti: Kad god možete, ostavite koru – naravno, pod uvjetom da je povrće temeljito oprano i, idealno, organsko. Režite ga na veće komade kako bi zadržalo teksturu i okus. Umjesto klasičnog kuhanja u vodi, isprobajte pečenje u pećnici ili sotiranje na tavi – dobit ćete intenzivniji okus i sačuvati više korisnih sastojaka.



