Green Sail, ekološka udruga koja svojim djelovanjem potiče pozitivna rješenja unutar nautičkog sektora s ciljem zaštite mora i morskog okoliša dana 28.10.2018. organizirala je akciju čišćenja podmorja u Krilu Jesenice kako bi se ne samo dijelom očistilo more od otpada, već i pokazala važnost te nužnost lokalnih inicijativa za očuvanje morskog okoliša.

Akcija se održala u Krilu Jesenice, mjestu poznatom po dugogodišnjoj tradiciji brodogradnje, brodskog prijevoza putnika te turističkih krstarenja brodom, no također u luci gdje se nalazi velika koncentracija otpada. Akciji su se odazvali Udruga Podvodnih Aktivnosti (UPA) Rostrum Split te ronilački klub Calypso iz Omiša, s profesionalnim iskustvom u brojnim akcijama čišćenja.

Akcija se provela u nedjelju, kada je cijelu Hrvatsku zahvatilo dugo najavljivano nevrijeme. Međutim, ronioci i lokalni volonteri pokazali su da zaljubljenike u more čak i nepovoljni vremenski uvjeti ne mogu spriječiti da sudjeluju u aktivnostima koje pomažu u očuvanju morskog okoliša. Zajedničkim trudom volonteri su iz mora uklonili približno 9 kubičnih metara otpada – od guma, cijevi, ploča, tepiha, posuđa, dijelova namještaja, usisavača, bušilica itd.

– Veliku ulogu u realizaciji akcije imali su pokrovitelj akcije trgovački lanac LIDL, Hotel Krilo i komunalna služba Peovica koji su podržavali volontere i inicijativu Green Sail u organizaciji ovog čišćenja podmorja. Nadamo se da će ovakve akcije motivirati i druge lokalne stanovnike da se uključe u buduće aktivnosti koje, kao i održana akcija, mogu biti korisne za njihovu zajednicu – kažu iz Green Saila.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime