Trener Universitasa Marin Mandić, jedinog splitskog malonogometnog prvoligaša oprezan je uoči treće sezone studenata među najboljima:

„Nema velikih najava. Nećemo se zeznit kao prošle sezone pa uletit u dramu opstanka. Najveće nam je pojačanje  vratar – Ivo Jukić.“

Jačanje sveučilišnog sporta kao ideje o studentima amaterima na razini nacionalnog sporta pala je na plodno tlo najviše u priči koju je davno zagovarao voditelj splitskog sveučilišnog sporta Toni Gamulin, nepopravljivi motivator koji je ponavljao… „ Samo viruj…“ Amaterska priča o košarci, odbojci, veslanju ili – malom balunu. A pričaju je studenti.

Već petu godinu traje dobra priča i usponu malonogometne ekipe koja je krenula, kao i svi od treće, preko druge pa sve do prve lige. AFCU. Tu stanuju evo već treću sezonu. Prošle godine šesti i poraz u četvrfinalu od Vrgorca, ove godine deveti u nervoznoj borbi za opstanak. Ali prvoligaški dres i dalje nose. Ostali su jedini iz Splita u CRO futsal eliti. Još i prije skliznula Je Torcida, pa Inero, pa Mejaši, od kraja prošle sezone nažalost i Split Tommy.

Momčad trenira i na utakmicama vodi Marin Mandić (26), po struci ekonomist, uredan, pristojan, kao da zna znanje. Prototip moderne generacije. Pitamo ga kako je što se dogodilo od pobjede protiv Murtera za ostanak pa sve do početka nove sezone.

– Otiša je Franko Bilić u Crnicu, ali nam sada vrata čuva legenda Ivo Jukić, izbornik Stanković kaže da bi „Juka“ opet mogao među reprezentativne vratnice ako bude dobro branio za nas. Otišli su i Taći, Pavičić i Trivković, ali smo Splitu „ukrali“ neke mlade nade, a to su Sučić, Kosor i Hrstić.

Dobro, što možemo očekivat ove sezone?

– A nećemo se zaletit izjavama pa kiksat kao prošle godine. No, radni kapacitet i dosadašnje pripreme sugeriraju dobar zalet. Bit ćemo oprezni sa izjavama nakon drame u borbi za opstanak. Recimo, prošle sezone u tri ključne utakmice imamo dobit, vodimo do pred kraj i onda drama… Izgubimo, dovedemo se na dno ljestvice. Pa se čupaj.

Prošle je sezone u drami penala titulu odnio Olmissum iz Omiša i to u finalu protiv Novog Vremena iz Makarske. Tko će u ovoj sezoni dominirati parketom ?

– Opet isti. I omišani i makarani su pretedanti za naslov i reflektori će bit upereni baš prema njima. Među dalmatinskim klubovima zatim po snazi tu smo mi i Crnica, Vrgorac je silom prilika morao pomladiti kompletnu momčad pa će im ovo biti prelazna godina. Držim da će plodove dobrih, za sada mladih igrača ubirati nekad u budučnoosti.  Dok Square, ne znam, baš su mi nepoznanica, i oni su promjenili kičmu momčadi.

Ali prvo kolo igrate upravo protiv njih, nedjelja, Gospino polje u 20 sati.

– Da, ali nemo ih kako špijunirat. Doveli su neke igrače. Vidićemo prvo kolo u Dubrovniku.

Evo već petu godinu vodite studente, što vas to motivira najviše, gdje je tajna dobre vibracije?

– Najveći motiv u radu sa ovim klubom je sportski, želja za napretkom iz dana u dan, na svakom treningu i u svakoj novoj utakmici, novoj sezoni. Ništa trenera toliko ne veseli koliko individualni ili grupni napredak. Nekako i sebi pripisujem dio zasluga jer sam sa njima nekoliko sati dnevno. Ekipa se dobro zna na svim poljima, privatno i igrajući sveučilišnu ligu.

Na mladima svijet ostaje, ali studenti ne mogu ni biti stari. Osim ako nisu „praški“ studenti.

– Imamo tri recimo to tako, najtalentiranija mlada igrača u hrvatskoj, Hrstić, Sučić i mladi Filip Kosor. Imamo viziju, imamo zajedništvo.

Zaključio je Mandić.

Jubilarno trideseto prvenstvo države krenulo je ovog vikenda, najuspješniji klub, odnosno sa najviše naslova (8) je upravo Split, koji se zvao i Gašperov i Brodosplit inženjering, u novije doba i Tommy.

Uzbudljiva sezona je na startu, zadnje tri godine titulu odnose dalmatinski klubovi, Novo Vrijeme i Olmissum, pa njihovu dominaciju očekujemo i nadalje. Na koncu, Omiš i Makarska najviše su uložili u svoja pojačanja.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime