Adriatic Recovery Project: “Hrvatska zabrana ribolova pridnenih vrsta je za pohvalu, ali potrebna je međunarodna zaštita”

"Smatramo kako zaštita Jabučke kotline predstavlja prvi ispit političke volje Europske komisije da aktualizira obveze koje je preuzela u ožujku usvajanjem Deklaracije Malta MedFish4Ever"

Savez organizacija za zaštitu okoliša i istraživačkih organizacija s ciljem očuvanja osjetljivih morskih ekosustava Mediterana i staništa neophodnih za jadranske riblje vrste, Adriatic Recovery Project, uputio je poziv Povjereniku Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Velli i hrvatskom Ministru poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tomislavu Tolušiću, da dogovore uspostavljanje Međunarodne zone ograničenja obavljanja ribolova na području Jabučke kotline. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.


Nekoliko dana uoči sastanka Vijeća za ribarstvo u Bruxellesu 17. srpnja 2017. prilikom kojeg će se ispitati stanje stokova Mediterana, Adriatic Recovery Project poziva Povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella i hrvatskog Ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tomislava Tolušića da dogovore uspostavljanje Međunarodne zone ograničenja obavljanja ribolova (Fisheries Restricted Area, FRA) na području Jabučke kotline u kojoj je zabranjen ribolov koćama.
Sredinom svibnja Znanstveni savjetodavni odbor (SAC) Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) prihvatio je prijedlog Adriatic Recovery Project-a o uspostavljanju FRA područja u kojem je zabranjeno koćarenje kako bi se zaštitila važna mrijestilišta i rastišta škampa i oslića u Jabučkoj kotlini, a koji će biti proslijeđen prilikom Konferencije GFCM-a koja će se održati od 16. do 20. listopada 2017. u Crnoj Gori.

Uspostavljanje zone ograničenja obavljanja ribolova od Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja u kojoj bi bio zabranjen ribolov koćama omogućio bi konsolidaciju zabrane ribolova koju je uvelo hrvatsko ministarstvo u svibnju, a koja se odnosi na sve flote u Sredozemlju. Jedino tako moći će se izbjeći scenarij prema kojem bi ovo područje od kritične važnosti za spas ribolova u Jadranu moglo postati mjestom ribolova drugih europskih, kao i flota trećih zemalja. Ova mjera još je i važnija imajući u vidu kako je u posljednjoj komunikaciji o ribolovnim mogućnostima za 2018. Europska komisija naznačila da je iskorištenost mediteranskih ribljih stokova jako visoka, 2-3 puta viša od granice održivosti, a za neke vrste poput oslića stopa iskorištavanja u prosjeku je 6 puta viša od održive.

“Smatramo kako zaštita Jabučke kotline predstavlja prvi ispit političke volje Europske komisije da aktualizira obveze koje je preuzela u ožujku usvajanjem Deklaracije Malta MedFish4Ever”, izjavila je Domitilla Senni, voditeljica Adriatic Recovery Project-a – “bez da dođe do negativnih ustupaka, te da se znanstveni stav SAC-a u potpunosti poštuje”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0