Pogledajte dokumentarni film “Model Primošten”: Model koji treba preslikati na cijelu Hrvatsku

Od općine "slučaja", Primošten je postao jedna od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj

Općina Primošten i njezin razvoj postali su primjerom kako od uništene i prezadužene općine učiniti simbol  uspješne jedinice lokalne samouprave, prepoznate i izvan granica RH.


– Mi u Primoštenu nazivamo to “Model Primošten”, smatrajući da naš uspjeh može biti preporukom, “modelom” i drugim lokalnim samoupravama i Hrvatskoj u cjelini. Primošten je do 2000. godine bila “općina slučaj”, a te je godine Državni ured za reviziju predložio njezino ukidanje – kaže Stipe Petrina, načelnik općine Primošten.

Pokazatelji su bili poražavajući: godišnji proračun bio je cca 3,5 milijuna kuna, a proračunski minus 7,5 milijuna kuna. Zbog nevraćenog zajma Jadranskoj banci tadašnja općinska zgrada bila je u vlasništvu banke. Vrijednost općinske imovine bila je ravno 0 kuna. Zaposlenici Općine osam mjeseci nisu dobivali plaću, a zaposlenici općinskih poduzeća i ustanova – knjižnice, komunalnog poduzeća i vrtića – čak 24 mjeseca! Račun Općine je bio u blokadi.

  1. godina donosi radikalni zaokret za Primošten. Na lokalnim izborima stranke gube, a vlast osvaja skupina mještana okupljena oko Nezavisne liste Vinko Bolanča, koju je okupio upravo Stipe Petrina.

Kao nova općinska vlast uveli smo nova pravila igre i uspjeli otplatiti zajam Jadranskoj banci, pokriti minus i stabilizirati proračun.

Zahvaljujući aktiviranju raznih izvora prihoda, proračun koji je 2001. bio 3,5 milijuna kuna ubrzo je utrostručen! Već 2003. godine iznosio je preko 11 milijuna kuna.

Promjene koje su uslijedile do danas učinile su Primošten najuspješnijom općinom u Republici Hrvatskoj.


Volonterstvo je u Primoštenu princip političkog djelovanja. Umjesto iscrpljivanja općinskog proračuna naknadama za ovo i ono, Općina Primošten je od 2001. godine, samo zahvaljujući volonterstvu vladajućih političkih struktura, uštedjela 16.5 milijuna kuna.

Ono što ljudi u Hrvatskoj danas trebaju je preslikavanje postojećih pozitivnih primjera na njihovu okolinu, a sve kako bi im se na taj način omogućio kvalitetniji život, bolji posao, veća primanja, i općenito veći standard.U  primoštenskoj lokalnoj upravi se to već dogodilo. Primošten je model kojeg treba preslikati na cijelu Hrvatsku.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0