25. OBLJETNICA VRO MASLENICA Četvrt stoljeća od oslobodilačke operacija HV-a koja je preokrenula tijek Domovinskog rata

U operaciji je u samo 72 sata, i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga, oslobođeno gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija

Vojno-redarstvena operacija “Maslenica”  bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.


U operaciji je u samo 72 sata,  i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga, oslobođeno gotovo stotinu  četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. Operacija je bila ključna za obranu Hrvatske od neprijateljske agresije i daljnja vojna djelovanja HV-a i MUP-a.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica počela je 22. siječnja 1993. u 6 sati ujutro pod kodnim imenom Gusar. U tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili petnaestak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo i Zrakoplovna baza Zemunik. Operacija je bila ključna za povezivanje sjevera i juga Hrvatske i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

U operaciji Maslenica bile su angažirane sve grane Oružanih snaga RH, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split – 4. gardijska brigada, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigade, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna Vojne policije, kao i specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi Glavnog stožera HV-a, Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a te Eskadrila helikoptera HRZ-a i PZO-a.Obilježavanje 25. obljetnice VRO Maslenica u Zadru

Obilježavanje 25. obljetnice VRO “Maslenica” započelo je u subotu u Zadru gdje je na tisuće posjetitelja razgledavalo izložbu naoružanja i opreme Oružanih snaga RH i MUP-a.

Program je započeo svečanim razvijanjem 25-metarske hrvatske zastave sa zvonika katedrale Svete Stošije iznad kojeg je preletjela akrobatska grupa “Krila Oluje” koja je nakon toga i izvela atraktivna letački program na zadarskoj Rivi.Posjetitelji su mogli razgledavati naoružanje i sredstva sa kojima raspolažu OS RH i MUP, a u jednom od šatora mogli su isprobati i simulator borbenog aviona te se informirati o mogučnostima ostvarivanja karijere u Oružanim snagama RH.

Program obilježavanja nastavlja se sutra, u nedjelju 21. siječnja 2018. kada će se služiti Sv. misa za Domovinu u katedrali Svete Stošije s početkom u 11,00 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar s početkom u 19,00 sati koncert će održati Orkestar HRM-a te klape “Sveti Juraj” i “Sveti Mihovil”.

Obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) “Maslenica 93′” nastavljeno je jučer svečanim misnim slavljem za Domovinu u katedrali Svete Stošije. Misu je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u koncelebraciji s vojnim ordinarijem mons. Jurom Bogdanom i brojnim svećenicima.

Program obiljžavanja danas i sljedećih dana:

Ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

8.00 sati

Budnica Gradske glazbe Zadar ulicama grada Zadra

9.00 sati

Polaganje vijenaca na Središnji križ; Gradsko groblje u Zadru

10.00 sati

Polaganje vijenaca na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi; Ulica Ante Starčevića, Zadar

10.30 sati

Mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama povodom 25. obljetnice VRO Maslenica
(smjer kretanja mimohoda: od lokacije spomenika hrvatskim braniteljima u uvali Jazine – Trg kneza Višeslava – Obala kneza Branimira – Gradski most – Narodni trg – Široka ulica – HNK Zadar)

10.58 sati

Prelet tri helikoptera Kiowa Warrior iznad Gradskog mosta

11.30 sati

Središnja svečanost; HNK Zadar

12.45 sati

Obilazak taktičko-tehničkog zbora naoružanja i opreme OSRH
Obala kralja Petra Krešimira IV., Zadar

13.15 sati

Ručak; šator na Obali kralja Petra Krešimira IV., Zadar

15.00 sati

Znanstveni kolokvij povodom 25. obljetnice VRO Maslenica’93. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru; Obala kralja Krešimira IV., Zadar
Moderator: izv. prof. dr. sc. Ante Bralić

  • Uvodni pozdrav
  • VRO Maslenica u kontekstu geostrateškog značenja zadarske regije (izlaže prof. dr. sc. Josip Faričić, Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru)
  • Političke prilike prije i poslije VRO Maslenica (izlaže dr. sc. Ante Nazor, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata)
  • Ključni izazovi planiranja i provedbe VRO Maslenica (izlaže general zbora dr. sc. Mirko Šundov, načelnik GS OSRH)
  • Medijske refleksije VRO Maslenica (izlaže doc. dr. sc. Zlatko Begonja, Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru)

Utorak, 23. siječnja 2018.

9.00 sati

Polaganje vijenaca, Kašić

10.00 sati

Polaganje vijenaca, Islam Latinski

10.30 sati

Memorijalni polumaraton Zeleni hrast – Kašić – Paljuv – Novigrad

10.45 sati

Postavljanje vijenaca na spomen ploču postrojbama HRM, Posedarje

11.00 sati

Polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93.  – zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta u Maslenici

12.30 sati

Sveta misa u crkvi sv. Frane, Podprag, Općina Jasenice
*U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta sveta misa će se održati u crkvi sv. Jeronima u Jasenicama.

12.30 sati

Sveta misa u župnoj crkvi u Paljuvu

Petak, 26. siječnja 2018.

 

10.00 sati

Sveta misa u župnoj crkvi u Škabrnji

11.00 sati

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća za poginule branitelje na Ražovljevoj glavi: Denis Špika, Otočki bataljun, i Dragan Gulan, 7. Domobranska pukovnija

Subota, 10. veljače 2018.

11.00 sati

Polaganje vijenaca na spomen obilježje HRM i 2. gardijske brigade u Novigradu

Utorak, 13. veljače 2018.

10.00 sati

Spomendan stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Donjem Karinu

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0