100 ŽENA NA VRHU MOSORA Beba od 9 mjeseci na Vickovom stupu, 87-godišnja baka hit uspona

Domar Špiro Gruica i ostali organizatori potrudili su se da hrane danas ne nedostaje

U subotu je održan tradicionalni uspon “100 žena na vrh Mosora”. U usponu je sudjelovalo preko 100 planinarski i izletnica iz cijele Dalmacije, ali i susjedne BiH. Iako je bilo puno planinarki iz HPD-a Mosor, ostalih splitskih i dalmatinskih planinarskih društava, bilo je i onih koji nisu članovi bilo kojeg planinarskog društva. Nisu samo žene u subotu bile u pohodu Vickovom stupu, bilo je tu podosta muškaraca.


Na sudionice i sudionike ove manifestacije pazili su članovi HPD-a Mosor, ali i HGSS-a. Sve je prošlo u najboljem redu.

– Malo mi je bilo naporno, ali zadovoljna sam. Sjela sam samo jednom. Dobila sam neku snagu i odlučila sam poći na Mosor. Jednostavno prava uživancija. Inače već desetljećima sudjelujem na ovoj manifestaciji. Dobitnica sam brončane, srebrne i zlatne medalje za ovaj uspon. Drago mi je vidjeti toliko mladih, očito je ljubav prema planinama bezvremenska – kazala nam je 87-godišnja Jelica Popadić iz Žrnovnice.

Nekoliko stotina metara ispod vrha susreli smo obitelj čiji je član bio najmlađi sudionik subotnjeg uspona. Ima samo 9 mjeseci!

– Ovo mu nije prvi uspon. Sa samo četiri mjeseca bili smo na vrhu Svilaje – kazala nam je ponosna mama.

Na samom vrhu Mosora nije bilo nimalo ugodno. Jako jugo, vrh planine u oblaku, ostaci snijega na tlu i svega nekoliko stupnjeva iznad nule. No to nije omelo planinare i izletnike. Nakon upisa u knjigu dojmova na poznatom planinarskom skloništu, uslijedio je povratak na planinarski dom Umberto Girometta.Domar Špiro Gruica i ostali organizatori potrudili su se da hrane danas ne nedostaje. Sve sudionice Uspona dobile su karanfil, a za ručak je bilo fažola, kobasica, tripica…

Podijeljeno je ukupno 250 porcija, a dio planinara na Mosoru će ostati i tijekom nedjelje.Sve je krenulo 1974.

Po uzoru na sličnu slovensku manifestaciju (100 žensk na Triglav), PD “Mosor” 1974. g. započinje organizaciju planinarske akcije 100 žena na vrh Mosora, a u povodu 8. ožujka, Dana žena. To je popularna, atraktivna, najveća i najmasovnija manifestacija planinarsko-rekreacijskog sadržaja, nadaleko poznata, posvećena prije svega ženama i obilježavanju Dana žena, doprinoseći popularnosti planinarenja i posjećenosti planine Mosor.

Manifestacija je od 2014. povodom 40. godišnjice prvog uspona 100 žena na vrh Mosora iznova pokrenuta te opet privlači veliki broj planinarki ne samo iz Splita već iz cijele Dalmacije, ali i šire.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0