Godina po godinu, i Žrnovnica će za nekoliko dana ugostiti svoju desetu smotru klapa. Jubilarno izdanje Smotre klapa u Žrnovnici dogodit će se 7. kolovoza (srijeda) s početkom u 21 sat i to u Seoskom gospodarstvu Antoničin mlin. Organizator smotre je udruga Žrvanj. Sve je krenulo u ljeto 2010. nakon pobjede klape Sveti Florijan na 50. Splitskom festivalu. Žrnovčani su tada ostvarili apsolutnu pobjedu s pjesmom “Kako ću joj reć’ da varin”, a njihovo mjesto im je priredilo doček za pamćenje. Članovi klape su u znak zahvale prema svom mjestu pokrenuli smotru klapa koja je posljednjih deset godina izrasla u jedan od najvažnijih klapskih događaja šireg splitskog područja.

Prve četiri smotre održavale su se u samom centru Žrnovnice, Bašti, a od 2014. lokacija se seli u prekrasni ambijent Seoskog gospodarstva Antoničin mlin. Na ovoj predivnoj lokaciji uz rijeku Žrnovnicu i višestoljetni mlin koji je i danas u funkciji snimala se svjetski popularna serija Igra prijestolja, a svoj klapski tron upravo su na ovoj smotri pronašle brojne klape iz Dalmacije koje iz godine u godinu nude publici izvorni klapski izričaj.

Svake godine smotra klapa drugačija je po nekom detalju, a tako će osobito biti ove jubilarne godine. Kulisa koja će dočekati i klape i posjetitelje bit će nikad ljepša i autentičnija, a kako i priliči desetom izdanju, publika će moći uživati u dosad najzanimljivijem programu smotre. Osim što stiže osam sjajnih klapa iz različitih dijelova Dalmacije, organizatori su pripremili zanimljivu retrospektivu dosadašnjih devet smotri koja će biti prikazana publici, a iznenađenje sprema klapa Sveti Florijan koja ove godine slavi svoj deseti rođendan.

Posebnost smotre klapa u Žrnovnici je već tradicionalno “miješanje” klapa pri kraju smotre, kada se oforme dvije potpuno izmiješane klape i bez ikakve pripreme moraju otpjevati dvije poznate klapske pjesme. Pobjednička je klapa ona koju publika nagradi jačim aplauzom, a za pobjednike su osigurane i originalne nagrade.

Nakon smotre slijedi pravi klapski “šećer za kraj”, a to je samostalni koncert legendarne klape Sinj.

Zbog velikog interesa za ovogodišnju smotru, organizatori naglašavaju da su sjedeća mjesta prvi put numerirana, a ulaznice se mogu kupiti na dva prodajna mjesta: u Žrnovnici u Seoskom gospodarstvu Antoničin mlin i u Stobreču, na recepciji tamošnjeg kampa. Voditeljica smotre je Mariola Milardović Perić.

Ove srijede dođite u Žrnovnicu, pobjegnite od ljetnih vrućina i osvježite se uz žubor rijeke Žrnovnice i izvrsne klape.

  1. SMOTRA KLAPA U ŽRNOVNICI

Nastupaju:

  1. Sv. Florijan (M) Žrnovnica
  2. Kampaneli (MJ) Donja Kaštela
  3. Rikordo (M) Blato – otok Korčula
  4. Neverin (Ž) Kaštel Lukšić
  5. Sinj (M) Sinj
  6. Rebatajica (M) Split
  7. Pasika (M) Kostanje
  8. Praska (MJ) Podstrana


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime