Nakon što smo koncem srpnja prošle godine imali priliku promatrati jednu potpunu pomrčinu Mjeseca, sredinom ovog mjeseca ćemo moći vidjeti jednu sličnu pojavu.

Naime, uvečer dana 16. srpnja (utorak) Zemljin prirodni satelit će još jednom zaroniti u sjenu našeg planeta, ali ovaj put ne u potpunosti. Ta djelomična pomrčina Mjeseca će po našem vremenu započeti ulaskom toga tijela u polusjenu Zemlje u 20.42 h.

Onaj puno zanimljiviji dio događaja započinje u 22.01 h: tada će Mjesec dotaknuti stožac Zemljine sjene. U njega će nastaviti ulaziti sve do 23.30 h, kada će biti i maksimum ove pomrčine. Tada će biti potpuno pomračene oko dvije trećine Mjesečevog promjera. Mjesec će posve napustiti Zemljinu sjenu u 1.00 h, tj. nakon ponoći, dok će iz polusjene u potpunosti izroniti tek u 2.19 h.

Udruga Zvjezdano selo Mosor će i ovaj put provesti javno promatranje pomrčine, i to iz zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Ako vremenski uvjeti to dopuste, promatranje će započeti u 21.30 h (utorak), a potrajat će do približno 0.30 h (srijeda). Svi zainteresirani su dobrodošli, a ulaz je, dakako, besplatan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime