Župan Boban: Promijenit ćemo ime splitskom aerodromu, zvat će se po svecu

"Iskreno se nadamo kako će ga cijeli svijet štovati i poštovati kao i mi. Neka bude zaštitnik cijeloga svijeta!"


Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je za Slobodnu Dalmaciju da će u dogovoru s lokalnim gradonačelnicima, nadležnim ministarstvom, upravom zračne luke i drugim dionicima pokrenuti inicijativu preimenovanja Zračne luke Split.


Županu se ne sviđa što su Slovenci ovog sveca, kojem se pripisuje uzrečica “Oprosti mi, Bože, što sam Dalmatinac”, uvrstili u Enciklopediju Britannicu navodeći kako je rođen u Stridonu, u blizini moderne Ljubljane u Sloveniji.

“Nadamo se da će ga cijeli svijet štovati kao i mi”

“Sveti Jere naš je svetac, zaštitnik Dalmatinaca i Splitsko-dalmatinske županije. Njegovo mjesto rođenja, koje nikad i nigdje nije znanstveno dokazano, nije bio motiv da svetog Jeru, kojeg od davnina štujemo na našem području, izaberemo kao svoga nebeskog zaštitnika. Iskreno se nadamo kako će ga cijeli svijet štovati i poštovati kao i mi. Neka bude zaštitnik cijeloga svijeta!”

Inače, Splitsko-dalmatinska županija svoj dan obilježava 30. rujna, na blagdan svetog Jeronima.

“Po mome mišljenju, krivi smjer je štovanje sveca ograničiti mjestom rođenja. Primjerice, svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita, Splićani štuju iako nije rođen na ovim prostorima. Brojne naše obitelji kroz naraštaje daju imena svojoj djeci u čast naših svetaca, Dujma i Jeronima. Široka je lepeza imena – Dujam, Duje, pa Jere, Jeronim, Jerko, Jeronima, Jerka… A dokaz štovanja svetog Jeronima na našim područjima kroz stoljeća su i brojne crkve posvećene ovom svecu. Zbog svega toga je i odlukom pape nekadašnji gostinjac u Rimu nazvan Hrvatski zavod sv. Jeronima”, kaže Boban.

“Naš isključivi motiv je štovanje sv. Jeronima”

Župan je najavio i preimenovanje splitskog aerodroma.“Naš isključivi motiv je štovanje sv. Jeronima. Štoviše, planiramo, u dogovoru s gradonačelnicima, nadležnim ministarstvom, upravom zračne luke i drugim dionicima, pokrenuti inicijativu imenovanja naše zračne luke u Resniku imenom našega nebeskog zaštitnika, sv. Jeronima Dalmatinca”, rekao je HDZ-ov župan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
20
Haha
25
Hagić
2
Hmmm
3
Plač
5
Grrr
15
Molim?
593 KOMENTARI

 1. OVA SITUACIJA PODSJEĆA NA STARO PREDRATNO KOMUNISTIČKO VRIJEME.
  SK JE ČESTO U FIRMAMA ZA DIREKTORE POSTAVLJAO – NEPISMEN, ALI PODOBAN I PROV JEREN KADAR.
  TAKAV DIREKTOR – DA BI SE NAPRAVIO VAŽAN – I DA BI POKAZAO SVOJ ZNAČAJ – OPROSTITE MI NA IZRAZU – JEBAO JE MILU MAJKU ČISTAČICI I PORTIRU.
  TAKO I OVAJ BILMEZ, ŽUPAN.
  LJUDI NAM UMIRU OD GLADI – U OČAJU UZIMAJU ZAKON U SVOJE RUKE, BJEŽE U BIJELI SVIJET – A ON NARODU OVIM PLASIRA – “ŽIVOTNO BITNU STVAR”

 2. Na području zračne luke Split postoji kapelica Sv.Bare koji je ujedno zaštitnik ZLS.
  Nije potrebna nikakva promjena imena zračne luke, a pogotovo takva narodno rečeno “Niđe veze”

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime