ZUB VREMENA Urušio se suhozid uz šetnicu koja od Mornara, preko Šore, ide do Gusara

Iako se nalazi izvan naše koncesije, mi smo ogradili mjesto na kojem se urušio suhozid, kako koja stina ne bi pala na prolaznika - kazao nam je Pavle Matošić, predsjednik Športsko nautičke ribolovne udruge Marjan


Kada smo prije nekoliko dana otišli od lučice Mornar, koja se nalazi ispod Poljuda, šetnicom preko Mornarove lučice, tik uz more, pa sve preko plaže Šore do skretanja za Gusar, na jednom smo dijelu uočili urušeni suhozid. Točnije, nasuprot lučice  tzv. ‘novog Mornara’ uočili smo da se dalje od brodova i dokova urušio suhozid, a hrpa kamenja se srušila tik uz šetnicu.


Na pitanje odgovornima u Sportskom društvu Mornar, odgovoreno nam je kako se suhozid ne nalazi na njihovom koncesijskom području, nego na području koje koristi Športsko nautičko ribolovna udruga Marjan Split. Ipak, izgleda da ni to nije točno.

Naime, Pavle Matošić, predsjednik Športsko nautičke ribolovne udruge Marjan Split, kazao nam je kako se “ovaj suhozid nalazi na granici uz područje na kojem naša udruga ima koncesijsko odobrenje”.

 

– Iako se nalazi izvan naše koncesije, ali tik uz područje za koje imamo koncesiju, mi smo ogradili mjesto na kojem se urušio suhozid, kako koja stina ne bi pala na prolaznika, od kojih ima dosta i djece koja tuda prolaze.

Zub vremena je učinio svoje, korijenje okolnog drveća jednostavno je urušilo suhozid. Sve smo poslikali i o svemu ćemo izvijestiti Konzevatorski odjel u Splitu, koji je zadužen za obnovu suhozida. Jer, mi ne smijemo obnavljati suhozid koji je kao baština pod zaštitom UNESCO-a.Čak i da se nalazi na području pod našom koncesijom, mi zakonski ne bismo smjeli obnavljati suhozid, za sve oko toga zadužen je Konzervatorski odjel u Splitu – kaže nam Matošić, predsjednik Športsko nautičke ribolovne udruge Marjan Split, neprofitabilne udruge građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz šport i rekreaciju.

Podsjetimo, suhozidna gradnja upisana je 28. studenoga 2018. na UNESCO-ov Popis nematerijalne baštine čovječanstva.Za kraj naše ćakule Pavle Matošić još je jednom ponovio kako su ipak ogradili mjesto na kojem se suhozid urušio, kako se nitko od prolaznika ne bi ozlijedio. Vjeruje kako će po njihovoj obavijesti, uz priložene fotografije, Konzervatorski odjel učiniti što treba te ponovno izgraditi suhozid.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
3
Hagić
1
Hmmm
3
Plač
6
Grrr
7
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime