U skladu s prvom procjenom DZS-a, razdoblje od prva tri mjeseca ove godine obilježeno je pozitivnijim trendovima u kretanju robne razmjene s inozemstvom u odnosu na prethodna dva mjeseca. Naime, cijeli je prvi kvartal ove godine obilježen relativno dinamičnim rastom izvoza, nešto dinamičnijim od očekivanja, s obzirom na to da se očekivao snažniji utjecaj usporavanja gospodarstva EU i općenito globalnoga gospodarstva na njegovu razinu, ali i dinamičnim rastom uvoza pod utjecajem daljnjeg oporavka domaće potražnje.

Stoga je i u siječnju i u prva dva mjeseca došlo do znatnijeg povećanja iznosa robnog deficita na godišnjoj razini, pri čemu je to povećanje u prva dva mjeseca u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje iznosilo čak 12,6%.

Za razliku od toga, u prva je tri mjeseca, zahvaljujući pozitivnim ostvarenjima u ožujku, izvoz na godišnjoj razini rastao dinamičnije od uvoza te je iznos robnog deficita bio tek 2,1% veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Na rast izvoza u prvom kvartalu ove godine snažno je utjecao izvoz ribe iz uzgoja, ali i izvoz prerađivačke industrije. Među proizvodima prerađivačke industrije pritom su se isticala motorna vozila i dijelovi za motorna vozila, metali te proizvodi farmaceutske industrije.

S druge strane, u prva tri mjeseca zabilježen je znatan pad vrijednosti izvoza proizvoda Ostale prerađivačke industrije te ostalih prijevoznih sredstava, uzrokovan poznatim problemima u brodogradnji. Najveći utjecaj na povećanje vrijednosti uvoza istodobno su imali farmaceutski proizvodi te naftni derivati, čijim je uvozom dijelom nadomješten pad njihove proizvodnje.

Prema prvim procjenama DZS-a za razdoblje od siječnja do travnja, uvoz je ponovo rastao većom dinamikom od izvoza, tako da je i rast deficita na godišnjoj razini bio osjetno izraženiji. Pritom se rast izvoza i dalje kretao na razini od približno 8%, što se s obzirom na navedena očekivanja može smatrati relativno dobrim ostvarenjem.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime