Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Znate li zapravo koje su karakteristike ekstra djevičanskog maslinovog ulja?

Mnogi ga imaju, mnogi ga kupuju, brojni ga koriste, ali znamo li zapravo što je točno ekstra djevičansko maslinovo ulje (EVOO – Extra Virgin Olive Oil)?
D.D. / Foto: Maslinar22. studenoga 2024. 15:01
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Pa za sve nas evo definicije: EVOO je najkvalitetniji tip maslinovog ulja koji se dobiva iz prvog hladnog prešanja plodova masline. To je prirodni proizvod koji se ističe svojim visokim nutricionističkim vrijednostima, intenzivnim okusom i mirisom, te jedinstvenim kemijskim sastavom. A sad evo detaljnog objašnjenja:

Proces dobivanja

Ekstra djevičansko maslinovo ulje se dobiva mehaničkim putem, bez ikakve kemijske obrade. To znači da se masline beru ručno ili mehanički, a zatim se hladno prešaju kako bi se iz njih izvukao sok koji se sastoji od ulja i vode. Hladno prešanje znači da temperatura tijekom procesa ne prelazi 27°C, što je ključno za očuvanje svih nutritivnih vrijednosti i aromatičnih spojeva.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Kvaliteta plodova

Za dobivanje ekstra djevičanskog ulja koriste se samo zdravi plodovi masline, koji ne smiju biti oštećeni ili truli. Osim toga, masline se moraju obraditi odmah nakon berbe, kako bi se spriječila oksidacija i gubitak okusa i nutritivnih tvari.

Kemijski sastav

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima vrlo visoku koncentraciju mononezasićenih masnih kiselina, prvenstveno oleinske kiseline (do 80 posto), koja je poznata po svojim blagotvornim učincima za zdravlje srca i krvnih žila. Osim toga, sadrži visoke koncentracije antioksidansa, poput polifenola (jedan od najvažnijih je oleuropein), vitamina E, te drugih vitamina i minerala, koji čine ovo ulje vrlo zdravim za konzumaciju.

Organski spojevi i zdravlje:

Zahvaljujući prisutnosti antioksidansa, ekstra djevičansko maslinovo ulje ima snažna protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju rizika od mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, rak i neurodegenerativne bolesti. Također, redovita konzumacija može poboljšati ravnotežu lipida u krvi, smanjiti krvni tlak i pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Organoleptičke osobine (okus, miris, boja)

Ekstra djevičansko maslinovo ulje odlikuje se bogatim, voćnim okusom s blagim gorkim i pikantnim notama, što je rezultat visoke koncentracije polifenola. Miris može varirati, ali obično je svjež, zeleni i biljni. Boja može biti od zelene do zlatno-žute, ovisno o sorti masline i vremenskim uvjetima tijekom rasta.

Klasifikacija

Prema normama EU i drugim međunarodnim standardima, da bi se ulje označilo kao “ekstra djevičansko”, mora zadovoljiti stroge kriterije:

Kiseline(slobodne masne kiseline) ne smiju prelaziti 0,8 posto. Kiseline su jedan od ključnih pokazatelja kvalitete jer više kiseline ukazuju na nižu kvalitetu ulja.
Ulje mora biti besprijekorno u okusu, bez neprihvatljivih mana, a organoleptički testovi (okus i miris) moraju biti pozitivni.

Upotreba

Ekstra djevičansko maslinovo ulje se koristi u širokom rasponu kulinarskih primjena. Zbog svog karakterističnog okusa, koristi se u hladnim jelima poput salata, za preljeve, ili kao dodatak tjestenini i drugim jelima. Također je popularno u pripremi umaka poput aiolija ili za umakanje kruha. Prženjem na vrlo visokim temperaturama može izgubiti dio svojih nutritivnih svojstava, iako je ovo ulje s visokim udjelom oleinske kiseline stabilno do srednje visokih temperatura.

Prednosti

  • Zdravlje srca: Mononezasićene masti u ovom ulju mogu smanjiti rizik od bolesti srca.
  • Protuupalno djelovanje: Polifenoli u ovom ulju smanjuju upalu i mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti.
  • Antioksidantni učinci: Vitamin E i polifenoli čine ovo ulje snažnim antioksidansom.
  • Poboljšanje probave: Maslinovo ulje ima blagi laksativni učinak.

Čuvanje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje treba čuvati na hladnom, tamnom mjestu i potrošiti unutar godine dana od proizvodnje kako bi se očuvala njegova kvaliteta. Ulje je osjetljivo na svjetlost, toplinu i kisik, pa je najbolje pohraniti ga u tamnim bocama, piše Maslinar.

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
3
Haha
0
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
5
min
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
20
min
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
29
min
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
42
min
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
Nadbiskup Uzinić o klečavcima: Ne možete se moliti i onda nakon toga gaziti ruže za ubijene žene
53
min
Nadbiskup Uzinić o klečavcima: Ne možete se moliti i onda nakon toga gaziti ruže za ubijene žene
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
  • Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    14. prosinca 2025. 22:30
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    14. prosinca 2025. 22:46
  • Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    14. prosinca 2025. 19:50
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.