Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Znate li od čega se radi smrznuti pomfrit?

Ima li tu uopće krumpira?
D.D. / Foto: Pixabay16. kolovoza 2025. 20:47
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje vole svi, bez obzira na dob, kontinent ili kulinarske preferencije. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohano meso, a nerijetko i sam, kao glavno jelo (često ga povezujemo uz more ili bazene). No koliko zapravo znamo o ovom naizgled jednostavnom jelu?

I koliko je “pravi” pomfrit danas uopće sličan onome što se nekad rezalo ručno, pa pržilo u tavi?

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Je li to stvarno krumpir? Pa, djelomično

Pomfrit bi, u teoriji, trebao biti jednostavno jelo: krumpir, ulje i sol. No moderni industrijski pomfrit često je nešto sasvim drugo. Većina smrznutih varijanti koje nalazimo u trgovinama prolazi kroz nekoliko koraka prerade: kuhanje, blanširanje, sušenje, prženje - pa tek onda zamrzavanje. Mnoge verzije sadrže i dodatke poput škroba, dekstroze (šećera), pa čak i stabilizatora i sredstava protiv zgrudnjavanja.

Neki oblici pomfrita, osobito tzv. “oblikovani” (poput savršeno ravnih štapića ili krumpirića u oblicima), zapravo uopće nisu rezani iz cijelog krumpira, već su napravljeni od krumpirovog pirea koji se preša, oblikuje i potom reže. Ukratko - da, ima krumpira, ali nije to baš onaj domaći koji se guli pa reže u oblike, piše Index.

Koliko je zapravo nezdrav?

Pomfrit je, bez sumnje, jedna od najnezdravijih namirnica koje redovito jedemo, i to iz nekoliko razloga:

Prži se u dubokom ulju, najčešće biljnim uljima koja na visokim temperaturama razvijaju transmasne kiseline, povezane s bolestima srca.

Bogat je jednostavnim ugljikohidratima - brzo podiže šećer u krvi, a zatim ostavlja osjećaj umora i gladi.

Često je jako slan, što dodatno opterećuje organizam, osobito kod ljudi s visokim tlakom.

Kad se podgrijava ili prži više puta, mogu nastati i spojevi poput akrilamida, koji se povezuju s povećanim rizikom od raka (barem prema nekim istraživanjima).

Pomfrit je ultimativni primjer hrane koja nije dobra za nas - ali je previše dobra da bismo je se odrekli. Ipak, možda je ipak bolje odabrati onaj domaći, kućni, za koji će vam trebati malo više vremena. Ali osim što ćete znati što jedete, uživat ćete i u domaćem okusu (pravih) krumpirića.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
11
Haha
15
Nice
9
What?
22
Laž
9
Sad
15
Mad
75
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
4
min
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
10
min
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
25
min
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
34
min
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
47
min
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
  • Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    14. prosinca 2025. 22:30
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    14. prosinca 2025. 22:46
  • Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    14. prosinca 2025. 19:50
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.