Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Znate li od čega se radi smrznuti pomfrit?

Ima li tu uopće krumpira?
D.D. / Foto: Pixabay16. kolovoza 2025. 20:47
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje vole svi, bez obzira na dob, kontinent ili kulinarske preferencije. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohano meso, a nerijetko i sam, kao glavno jelo (često ga povezujemo uz more ili bazene). No koliko zapravo znamo o ovom naizgled jednostavnom jelu?

I koliko je “pravi” pomfrit danas uopće sličan onome što se nekad rezalo ručno, pa pržilo u tavi?

Je li to stvarno krumpir? Pa, djelomično

Pomfrit bi, u teoriji, trebao biti jednostavno jelo: krumpir, ulje i sol. No moderni industrijski pomfrit često je nešto sasvim drugo. Većina smrznutih varijanti koje nalazimo u trgovinama prolazi kroz nekoliko koraka prerade: kuhanje, blanširanje, sušenje, prženje - pa tek onda zamrzavanje. Mnoge verzije sadrže i dodatke poput škroba, dekstroze (šećera), pa čak i stabilizatora i sredstava protiv zgrudnjavanja.

Neki oblici pomfrita, osobito tzv. “oblikovani” (poput savršeno ravnih štapića ili krumpirića u oblicima), zapravo uopće nisu rezani iz cijelog krumpira, već su napravljeni od krumpirovog pirea koji se preša, oblikuje i potom reže. Ukratko - da, ima krumpira, ali nije to baš onaj domaći koji se guli pa reže u oblike, piše Index.

Koliko je zapravo nezdrav?

Pomfrit je, bez sumnje, jedna od najnezdravijih namirnica koje redovito jedemo, i to iz nekoliko razloga:

Prži se u dubokom ulju, najčešće biljnim uljima koja na visokim temperaturama razvijaju transmasne kiseline, povezane s bolestima srca.

Bogat je jednostavnim ugljikohidratima - brzo podiže šećer u krvi, a zatim ostavlja osjećaj umora i gladi.

Često je jako slan, što dodatno opterećuje organizam, osobito kod ljudi s visokim tlakom.

Kad se podgrijava ili prži više puta, mogu nastati i spojevi poput akrilamida, koji se povezuju s povećanim rizikom od raka (barem prema nekim istraživanjima).

Pomfrit je ultimativni primjer hrane koja nije dobra za nas - ali je previše dobra da bismo je se odrekli. Ipak, možda je ipak bolje odabrati onaj domaći, kućni, za koji će vam trebati malo više vremena. Ali osim što ćete znati što jedete, uživat ćete i u domaćem okusu (pravih) krumpirića.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
11
Haha
15
Nice
9
What?
22
Laž
9
Sad
15
Mad
75
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
9
min
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
Splićanin u nekoliko mjeseci zaradio 25.000 eura, ali je završio u istražnom zatvoru
18
min
Splićanin u nekoliko mjeseci zaradio 25.000 eura, ali je završio u istražnom zatvoru
Oglasio se DORH: Napad na policajca na Bilicama okvalificiran kao pokušaj teškog ubojstva
38
min
Oglasio se DORH: Napad na policajca na Bilicama okvalificiran kao pokušaj teškog ubojstva
Mertojak čudesnim preokretom izborio četvrtfinale Lige prvaka!
49
min
Mertojak čudesnim preokretom izborio četvrtfinale Lige prvaka!
Garcia nakon remija: "Nikad nisam vidio ovoliki produžetak"
1
sat
Garcia nakon remija: "Nikad nisam vidio ovoliki produžetak"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    6. prosinca 2025. 15:27
  • Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    6. prosinca 2025. 09:01
  • Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
    Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
    6. prosinca 2025. 02:01
  • Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    6. prosinca 2025. 07:54
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.