Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Znate li kako čips i smoki utječu na vaše zdravlje?

Čips i smokići nezaobilazan su dio druženja i filmskih večeri, no njihova redovita konzumacija nosi ozbiljne zdravstvene rizike. Otkrivamo zašto ove popularne grickalice, koje spadaju u kategoriju ultra-prerađene hrane, mogu biti tihi okidač za niz kroničnih bolesti i kako točno utječu na svaki dio vašeg organizma
D.D. / Foto: Pixabay26. listopada 2025. 22:19
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Gotovo je nemoguće zamisliti druženje s prijateljima ili opuštanje uz film bez karakterističnog šuškanja vrećice i hrskavog zvuka omiljenih grickalica. Čips i smokići postali su sinonim za užitak i opuštanje, no iza te prividno bezazlene navike krije se prehrambena zamka s ozbiljnim dugoročnim posljedicama. Ove namirnice, klasificirane kao ultra-prerađena hrana, dizajnirane su tako da budu neodoljive – savršena kombinacija soli, masti i hrskave teksture aktivira centre za užitak u mozgu, potičući nas da jedemo sve više. Upravo ta “ovisnička” priroda, u kombinaciji s nutritivno siromašnim sastavom, čini ih jednim od glavnih neprijatelja modernog zdravlja, otvarajući vrata nizu kroničnih oboljenja koja se razvijaju polako i neprimjetno.

Tijelo nas traži još

Jedan od najbržih i najočitijih učinaka prejedanja čipsom jest nakupljanje neželjenih kilograma. Problem leži u iznimnoj kalorijskoj gustoći; sto grama čipsa sadrži između 530 i 570 kalorija, što znači da jedna veća vrećica od 150 grama može “isporučiti” i do 800 kalorija, što predstavlja gotovo polovicu dnevnih energetskih potreba prosječne odrasle osobe. Međutim, zbog visokog udjela rafiniranih ugljikohidrata i masti, a gotovo potpunog nedostatka vlakana i proteina, čips ne pruža osjećaj sitosti. Tijelo dobiva energiju, ali ne i signal da je sito, što nas tjera da posegnemo za još, stvarajući začarani krug prejedanja koji neizbježno vodi prema debljanju i, u konačnici, pretilosti, koja je sama po sebi faktor rizika za brojne druge bolesti.

Visoki krvni tlak i kardiovaskularne bolesti izravno su povezane s još jednim ključnim sastojkom ovih grickalica – soli. Čips i smokići obiluju natrijem, a samo jedna porcija čipsa može sadržavati više od 200 miligrama. Preporučeni dnevni unos natrija za odraslu osobu iznosi manje od 2300 miligrama, no mnogi ga, ponajviše zbog konzumacije prerađene hrane, višestruko premašuju. Prekomjeran unos soli opterećuje bubrege, zadržava tekućinu u tijelu i povećava volumen krvi, što direktno podiže krvni tlak. Dugoročno, povišeni krvni tlak, poznat i kao “tihi ubojica”, oštećuje krvne žile i srce, dramatično povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara, dva vodeća uzroka smrtnosti u svijetu.

Osim srca i krvnih žila, na udaru je i gušterača, organ odgovoran za regulaciju šećera u krvi. Prženi krumpir, osnovna sirovina za čips, ima visok glikemijski indeks, što znači da se brzo probavlja i uzrokuje nagle skokove razine glukoze u krvi. Tijelo na to reagira lučenjem velikih količina inzulina kako bi šećer “pospremilo” u stanice. Učestalo ponavljanje ovog procesa može dovesti do inzulinske rezistencije, stanja u kojem stanice postaju otporne na djelovanje inzulina, što je predvorje dijabetesa tipa 2. Istraživanja su neumoljiva i pokazuju da konzumacija prženog krumpira samo tri puta tjedno povećava rizik od razvoja dijabetesa za 20 posto, dok ga konzumacija pet puta tjedno podiže za čak 27 posto. Sličan mehanizam vrijedi i za smokiće i druge grickalice od rafiniranih žitarica.

Skriveni rizici i dugoročne posljedice

Opasnosti ne staju na debljini, tlaku i dijabetesu. Prženjem namirnica bogatih škrobom, poput krumpira, na visokim temperaturama stvara se akrilamid, kemijski spoj koji je u studijama na životinjama pokazao kancerogena svojstva. Iako veza kod ljudi još nije u potpunosti potvrđena, regulatorne agencije savjetuju oprez i smanjenje unosa hrane bogate akrilamidom. Nadalje, nedostatak vlakana u ovim grickalicama negativno utječe na probavni sustav. Može uzrokovati zatvor i narušiti ravnotežu crijevne mikrobiote, zajednice dobrih bakterija ključnih za imunitet i opće zdravlje. Na kraju, nagli usponi i padovi šećera u krvi nakon konzumacije čipsa i smokića uzrokuju osjećaj umora, nervoze i pojačane želje za još nezdrave hrane, narušavajući tako razinu energije i raspoloženje. Iako se smokići, ponekad percipiraju kao “lakša” opcija, oni dijele sve ključne negativne karakteristike ultra-prerađene hrane, čineći ih jednako lošim izborom za redovitu konzumaciju. Umjerenost je ključna, a prednost uvijek treba dati cjelovitim i neprerađenim namirnicama, piše Ordinacija.hr.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
1
Nice
0
What?
2
Laž
0
Sad
3
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
4
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
4
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.