Vlasnicima ali i ljubiteljima mačaka dobro je poznato da se radi o ljubimcima koje zapravo nimalo nije briga za to što rade ljudi, a jedan detalj koji smo ‘ulovili’ u Gradskom muzeju Makarska valjda i konačno pokazuje da se mačke tako ponašaju oduvijek – odnosno, barem zadnja dva tisućljeća.

Naime, u postavi makarskog muzeja nalazi se, između brojnih drugih zanimljivosti, i ploča iz rimskog razdoblja, odnosno iz 1. stoljeća naše ere koja je svojevremeno pronađena u Tučepima, a na kojoj su i dan danas vidljivi otisci šapa neke nestašne mačke koja je odlučila ostaviti svoj ‘potpis’ prije nego li je ova ploča završila na pečenju.

Kako se doznaje od ravnatelja Gradskog muzeja Makarska Marinka Tomasovića, ovakve ploče, korištene za pokrivanje krovova, proizvodile su se u sjevernoj Italiji te, slično kao i danas, potom izvozile u druge krajeve.

Kada bi ih majstori izvadili iz kalupa ostavili bi ih da se prosuše na suncu prije pečenja,  vjerojatno na stotine komada poslaganih na velikoj površini i zapravo nije ni čudno da su se našle na putu mački koja će, kao i uvijek, radije odabrati direktnu liniju nego obilaznicu. Otisci šapa mogu se kroz povijest pronaći na ljudskim djelima u različitim razdobljima, primjerice po stranicama stotinama godina starih knjiga ili na pločama poput ove u našem muzeju, međutim jedan ovakav ipak je ne baš mala rijetkost i to ne samo u našim okvirima, piše Makarsko Primorje.

Danas možemo samo nagađati je li ova ploča završila u izvozu za Dalmaciju možda baš radi ove svoje ‘nesavršenosti’, no činjenica je da je preživjela puna dva tisućljeća kako bi nam danas posvjedočila da je ovim krznatim ljubimcima svojeglavost jednostavno zapisana u genima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime