Znanstvenici ponudili riješenje za plastični otpad u morima: Uređaj koji morsku plastiku pretvara u biogorivo

Projekt MarGnet, vrijedan 600 tisuća eura, koji se većinom financira iz europskog fonda, provodi se na Lošinju


HRT navodi kako je plastični otpad u morima ove godine izbio u prvi plan kada je riječ o zaštiti okoliša. Rješenja ima. Jedno od njih zajednički su ponudili znanstvenici iz Hrvatske i Italije. Razvili su model u kojem se morski otpad pretvara u bio dizel. Projekt MarGnet, vrijedan 600 tisuća eura, koji se većinom financira iz europskog fonda, provodi se na Lošinju.


Zbog povećanog turizma, količina morskog otpada svako ljeto raste za čak 40 posto. Ovo je protitotip uređaja koji se ekološki obračunava s plastikom iz mora. Prema riječima direktorice edukacijskih programa u Institutu Plavi svijet i voditeljice projekta MarG Jelene Baste
– uređaj je spreman za demonstraciju široj javnosti koja će se organizirati u svibnju u Veneciji i na Lošinju u rujnu.

Inovativno je što u ovom procesu morski otpad ne treba čistiti od bioloških komponenti, a zbog učinkovitiosti i ISO standarda – u goriva se dodaju aditivi. Prototip radi na principu pirolize na niskim temperaturama koja topi plastiku – i razgrađuje je u goriva.

– Od 100 kilograma otpada dobije se 20 do 30 litara bio dizela. Uvjet za to je pravi pogon, a prototip je preteča. Uoči demonstracije počet će mapiranje morskog dna akustičnim uređajima. Svaki predmet na morskom dnu odašilje svoje valove po kojima se zna oblik i točna lokacija otpada- kaže Dražen Lizačić iz Plavog svijeta koji je već organizirao prikupljanje otpada u trima lošinjskim uvalama.

U nove akcije uključit će i turiste.

Europska pravila nalažu da se do 2035. reciklira dvije trećine otpada, a u Hrvatskoj je to zasad tek četvrtina prenosi HRT.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime