ZNAČAJAN ISKORAK Ova bolnica uvodi bolničke putovnice za osobe s autizmom. Evo kako će funkcionirati

Značajni iskoraci mogući i bez puno novca

U bolničkoj putovnici trebali bi se naći svi važni podaci. Vidljivi su svima u sustavu, a mogu se očitati i iz QR koda. Od nemjerljive je to važnosti nađe li se osoba s poremećajem iz spektra autizma pogotovo na bolničkom liječenju.


“Točno za svako dijete roditelj napiše određene podatke koji su bitni u smislu hranjenja, usitnjavanje hrane, da li dijete jede samo ili mu treba pomoći, da li odlazi samo na toalet ili mu treba pomoć, ili pelene“, ističe Nataša Kuntić iz Udruge za skrb autističnih osoba.

Osim roditeljima, putovnice će uvelike olakšati i liječnicima i sestrama. “Odmah mu se otvori i dostupni su mu svi podaci gdje su navedene upravo specifičnosti kako pristupiti pacijentu, koji je najbolji način, kako on iskazuje na primjer ako se uznemiri, kako ga smiriti“, objašnjava koordinator projekta izrade putovnica Dragan Lovrović.

Cijeli zdravstveni karton pacijenata odmah će biti vidljiv u svim zdravstvenim ustanovama. “Što bi onda bilo i nama jednostavnije jer znaju koju terapiju dijete prima, što je djetetu potrebno, koje su bile inače rađene neke druge zdravstvene usluge“, dodaje Kuntić.

Značajni iskoraci mogući i bez puno novca

Putovnica bi mogla biti od koristi i izvan zdravstvenog sustava. “Osoba se može naći u prilici da je negdje, kako su to neverbalne osobe uglavnom, da je negdje na ulici se našla sama, netko od službenih osoba može kad vidi tu putovnicu skenirati kod, vidi adresu, kontakte“, tvrdi Lovrović.

Bolnička putovnica rezultat je rada novoga tijela, Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika, čiji je zadatak upravo bolja komunikacija između pacijenata i KBC-a, doznaje Nova TV.


“Zapravo kao primjer pokazuje da se značajni iskoraci mogu učiniti i bez velikih financijskih investicija“, rekao je ravnatelj KBC-a u Rijeci Alen Ružić

“Detektirani su problemi, mogućnosti za poboljšanje, iskomunicirani su sa nadležnima u KBC-u“, kazao je pak predsjednik navedene Koordinacije Sandi Bujan Cvečić.Idući projekt već je spreman za jesen. Osvješćivat će građane o važnosti doniranja organa i transplantacije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime