Splitski svećenik u Župi Gospe Fatimske na Škrapama, don Ante Žderić, u svojoj novoj Facebook objavi osvrnuo se na temu žrtava na Bleiburgu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Nisam sklon pisanju i komentiranju o temama oko kojih se vode politički obojene, emocionalno nabijene i time neobjektivne polemike koje, budući da su takve, nikad ne donose ništa dobra, a u našem društvu samo produbljuju podjele čije su posljedice nesagledive. Ipak, na poticaj drage mi osobe, nekoliko riječi i o toj temi.
Nedavno sam se osvrnuo na Dan pobjede nad nacizmom/fašizmom (09. svibnja 1945.). U tom sam postu istaknuo činjenicu da je prostoru bivšeg Istočnog bloka (istočno od poteza Baltik – Trst) 1945. jedna ideologija zamijenila drugu, komunizam je došao na mjesto nacizma. Perfidnost komunizma (kojeg je jasno osudio sav svijet i samo Vijeće Europe) posebno se ogleda u tome što se neprestano pokušavao prikazati s ljudskom maskom, kao sustav koji će svijetu donijeti pravednije društvo. Ustvari, bio je ideologija koja je na vlast došla silom i koja je iza sebe ostavila milijune mrtvih i neizmjerne patnje nebrojenih. Sve – “U ime naroda!” Valjda se mislilo da plašt naroda pokriva i opravdava zločin i diktaturu.

Kraj Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije doveo je do instrumentaliziranja antifašističke borbe. Borba za slobodu i demokraciju predstavljena je i interpretirana kao borba za komunizam. To je bila prva laž. Moji časni preci u Dalmaciji su se borili protiv talijanske i njemačke okupacije, protiv čizme Karađorđevića, a ne za Tita i Staljina!!!
Zatim je uslijedila odmazda. Bleiburg je simbol za smaknuća od svibnja 1945. svih onih koje je kraj rata zatekao na poraženoj strani. Tko su oni bili?! Vojnici mahom unovačeni silom koja Boga ne moli. I civili. Ne vjerujem da je među njima bilo zločinaca koji su tijekom rata ubijali u logorima u Jasenovcu, Gradišci ili po Kordunu i Lici. Takvi su na vrijeme pobjegli tzv. “štakorskom linijom”. Ako je na Bleiburgu i bio netko tko je u ratu okrvavio ruke, nadolazeći sustav ga je trebao suditi. Kao što su bila suđenja u Nürnbergu i Tokiju. Ali taj sustav nije bio demokratski. Ni iz bliza. Zato suđenje i nije dolazilo u obzir. A ako ih je bilo, bila su montirana u klasičnoj ideološkoj maniri. Svi su poraženi, pravi ili krivi, završili u rovovima i jamama. Jer ideologija nema mjesta za suđenje i istinu. Ona svoju istinu nameće metkom u potiljak. Zato je Bleiburg simbol stradanja tolikih čija je jedina “krivnja” bila što su nosili etiketu poraženih. Oni su platili kaznu koja je, zapravo, trebala stići zločince koji su pobjegli.

Namjerno ne govorim o broju stradalih. Bilo bi veliko zlo da je ubijen i samo jedan čovjek, a kamo li toliki. Osobno poznajem barem desetak ljudi čiji se očevi, djedovi i braća nisu nikad vratili s Bleiburga. Na moje pitanje što su takvi bili u onom ratu, odgovor je mahom bio “mobiliziralo ih”. Pitanje broja stradalih ostavljam kolegama povjesničarima i arheolozima. Političarima ne bih dao ni blizu pristupiti jer je nepoznat broj žrtava uvijek zahvalan materijal za manipuliranje. Žrtve Bleiburga bile su trostruke žrtve – žrtve sustava koji ih je koristio i žrtve sustava koji ih je pogubio te žrtve nametnute šutnje kroz 45 godina represije. U novije ih se vrijeme ponovno “ubija” radi sitnih političkih interesa.
Zločin je opravdavati zločin, ma s čije god strane počinjen. Zločin je šutjeti o zločinu.

Mi živimo u do dna iskvarenom društvu u kojem svaka strana želi pokazati da je “više u pravu” manipulirajući brojevima žrtava. Što im je broj veći, to bi im “argument” trebao biti vjerodostojniji. Samim time, broj žrtava druge strane mora biti manji, kako bi druga strana bila raskrinkana kao manipulatorska. To je bolesna logika dostojna teatra apsurda koji je, na žalost, naša stvarnost. Žrtvama ćemo omogućiti mir koje zaslužuju tek kad ih oslobodimo politike i ideologije, a njihova stratišta prepustimo stručnjacima koji će, znanstvenim principima, otkrivati punu istinu o njihovom stradanju.
Ako trebam birati stranu, biram stranu žrtve. Biram stranu nevino ubijenog, bio on Srbin zaklan u Jasenovcu ili Hrvat ubijen metkom u potiljak u Hudoj jami. Majka Srpkinja i majka Hrvatica jednako su plakale za svojim sinom. To kao čovjek, Hrvat, kršćanin i svećenik dugujem svakoj žrtvi radi mira i sreće generacija koje dolaze.” – napisao je danas don Ante Žderić.1 KOMENTAR

 1. KADA ĆEMO ZLOČINAČKU CRKVU U HRVATA ,JAVNO ,ARGUMENTIRANO ,OPTUŽITI ZA ZLOČINE U II-GOM SVJETSKOM RATU I SADA U TUĐMAN-ŠUŠKOVOJ KRVOLOČNO-KATOLIČKOJ REVOLUCIJI-KRIŽARA.
  KADA ĆEMO PROČEŠLJATI NAŠE ARHIVE DA OTKRIJEMO SVE ZLOČINE U VJERSKOM RATU???

  KADA ĆEMO I MI ORGANIZIRATI NAŠ MINHEN, U HRVATSKOJ, PROTIV AMERIKE ,VATIKANA I NJEMAČKE, ZA DRŽAVNI MEĐUNARODNI TERORIZAM.??????!!!!!!! I ZLOČINA KOJE SU POČINIL TUĐMANOVI FALANGISTI U VJERSKOM RATU.

  KADA ĆEMO MI ORGANIZIRATI NAŠ MINHEN ZA SUĐENJE AMERICI ,VATIKANU I NACISTIČKOJ NJEMAČKOJ ,KOJE SU SE POLA STOLJEĆA BAVILE DRŽAVNIM TERORIZMOM PROTIV SOCIJALISTIČKE JUGOSLAVIJE, A POSEBNO PROTIV SOCIJALISTIČKE HRVATSKE, I CIJELOG ISTOČNOG SOCIJALISTIČKOG BLOKA DRŽAVA. NESMIJE SE ZABOVITI I AKTIVNO SUDJELOVANJE NAŠEG KAPTOLA KOJI SE ,TAKOĐER, MORA NAĆI NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI ZAJEDNO SA SVOJIM ZLOČINAČKIM CENTROM VATIKANOM. EVO OVIH DANA JE TO POTVRDIO I SAM DRUG PAPA ,FRANCESCO DA SE HRAVTSKI BISKUPI SVE DO DANAŠNJIH DANA BAVE POLITIKOM PROMOVIRANJA I OPRAVDANJA,ZLOČINAČKOG SUSTAVA STEŠPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE KOJA JE AKTIVNO PROVODILA HOLOKUSTSKI SUSTAV III-ĆEG REICHA. A

  KADA ĆE POČETI ISTRAŽIVANJE ,PROCESUIRANJE I NA KRAJU KAŽNJAVANJE ZLOČINAČKE SKUPINE KATOLIČKO-USTAŠKIH EMIGRANA ZA TERORIZIRANJE I UBIJANJE NAŠIH GRAĐANA PO ZAPADNOJ EVROPI, A POSEBNO PO NACISTIČKOJ NEMAČKOJ ,A SVE U SLUŽBI ZAPADNE SVETE SLIJANSE ,ODNOSNO CIE ,VATIKANSKE I NJEMAČKE NACISTIČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE.
  BJELODANO JE DA SMO KAO JUGOSLAVIJA ,A POSEBNO KAO REPUBLIKA HRVATSKA TRPILI VELIKE MATERIJALNE I LJUDSKE ŽRTVE OD TE USTAŠKO-TERORISTIČKE ORGANIZACIJE KOJA JE BILA, U PRVO REDU ,U SLUŽBI CIE I VATIKANSKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE, A NJEMAČKA IM JE ODREĐENA ZA DOMICILNO DJELOVANJE UZ SVESRDNU POMOČ NACISTIČKE NJEMAKE VLADE I NJENIH SLUŽBI SIGURNOSTI. ZNANO JE DA JE OSNOVNI I GLAVNI CILJ TE TERORISTIČKO-USTAŠKE SKUPINE BIO PERMANENTNO POLITIČKO I VJERSKO PROVOCIRANJE I DESTABILIZIRANEJ SOCIJALISTIČKIH DRUŠTVENIH ODNOSA, DO VREMENA KADA JE ZAPADNA ALIJANSA ODREDILA I VRIJEME ULASKA PARAVOJNIH KATOLIKČKO-TERORISTIČKIH SKUPINA ,ORGANIZIRANIH U TUĐAMAN-ŠUŠKOVU FALANGU ZLOČINACA ,ČIJA JE ZADAĆA ISPROVOCIRATI VJERSKI RAT ,PO STEPINČEVOM KRVOLOČNOM RECEPTU ,DO OBARANJA LEGALNOG SUSTAVA I ČIŠĆENJA HRVATSKOG DRŽAVNOG TERITORIJA OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH..
  DAKLE ,SAD JE NA NAŠOJ STANI ONA PRAVA PRAVDA DA MI ORGANIZIRAMO NAŠ MINHEN I DA RAZOTKRIJEMO TRI GLAVNE DRŽAVE KOJE SU CIJELU DRUGU POLOVINU 2O-TOG STOLJEĆA SE BAVILE USTROJEM TERORISTIČKIH KATOLIČKIH EMIGRANATA ,POTOMAKA VATIKANSKO-NACISTIČKIH QUISLINGA IZ II SVJETSKOG RATA ,ZA NOVE GRAĐANSKE RATOVE NA PODRUČJIMA SOCIJALISTIČKOG LAGERA ,A POSEBNO NA TERITORIJU JUGOSLAVIJE KAO NAJBOLJE ORGANIZIRANE DRŽAVNE ZAJEDNICE KOJA BI BILA ISKRA ZA POŽAR NA CIJELOM ISTOČNOM SOCIJALISTIČKOM LAGERU ,JER KOMUNIZAM MORA PASTI.
  MI MORAMO RAZOTKRIT 45-GODIŠNJU TERORISTIČKU AKTIVNOST NA TERITORIJU ZAPADNE EVROPE KOJA JE ISKLJUČIVO BILA POD PATRONATOM AMERIKE I ZLOČINAČKOG VATIKANA ,A NJEMAČKA NACISTIČKA TVOREVINA JE BILA POLIGON ZA USTROJAVANJE , OBUĆAVANJE ,OPREMANJE I ORGANIZIRANJE ZA AKTIVNO I USMJERENO PODRUČJE DJELOVANJA .
  MORAMO ,A ZA TO IMAMO SASVIM PRIKUPLJENE ARGUMENTE DA JE TO BIO TERORIZMOM ,PA ĆEMO IM PODASTRIJETI UBIJENE ŽRTVE ,GRAĐNA JUGOSLAVIJE NA TERITORIJU NACISTIČKE NJEMAČKE I CIJELE ZAPADNE EVROPE ,A POSEBNO ĆEMO IM ARGUMENTIRANO PODASTRIJETI BUGOJANSKU –USTAŠKO-STEPINČEVSKU-KRVOLOČNU SKUPINU KOJA SE OBUĆAVALA U OKOLICI FRANKFURTA I MINHENA , POD PATRONATOM CIE,VATIKANSKE I NACISTIČKE SLUŽBE SIGURNOSTI, OTKUDA JE I KRENULA U JUGOSLAVIJU SA ZADATKOM DIZANJE USTANKA ,KATOLIČKIH TALIBANA S’ KAPTOLSKIM ZLOČINAČKIM CENTROM U POTPORI. MI NEĆEMO VRŠITI NIKAKVE MONTAŽNE PRIZORE U NAŠOJ OPTUŽNICI JER SU FAKTA NA NAŠOJ STRANI.

  MI ,HRVATSKA DRŽAVA ,RADI SEBE I SVIJETA JAVNOSTI ,A KAO NEKADAŠNJA ČLANICA ANTIHITLEROVSKE KOALICIJE PROTIV NACI-VATIAKNSKE,ZLOČINAČKE KOALICIJE, MORAMO DOKAZATI DA SE NIKDA NISMO SLUŽILI TERORIZMOM NA TUĐEM TERITORIJU JER SMO USTROJENI KAO SAMOUPRAVNA, DEMOKRATSKA DRŽAVNA ZAJEDNICA NARODA I NARODNOSTI SA ANTIFAŠISTIČKOM TRADICIJOM ,ALI MORAMO DOKAZATI DA SMO U OBRANI OD TIH ORGANIZIRANIH TERORISTIČKIH DJELOVANAJ ,O ČEMU REKOH SVE,UPOTRIJEBILI SVA DIPLOMATSKA SREDSTVA PUTEM KOJIH SMO TRAŽILI OD NJEMAČKE I OSTALIH EVROPSKIH DRŽAVA DA SPRIJEĆE TERORISTIČKE AKCIJE USTAŠKO-KATOLIČKIH ZLOČINACA , PROTIV NAŠIH GRAĐANA NA NJIHOIVOM TERITORIJU I UPADE NA NAŠU TERITORIJU. NIKDA NISMO DOBILI NIKAVU SATISFAKCIJU , A TRPILI SMO VELIKE LJUDSKE ŽRTVE I MATERIJALNA RAZARANJA NAŠE IMOVINE NA TERITORIJU TIH EVROPSKIH DRŽAVA. I JEDINA MOGUĆNOST KOJA NAM JE BILA PREOSTALA ,DA SMO SAMI ORGANIZIRALI UŠUTKIVANJE TE KATOLIČKE BANDITSKE ORGANIZACIJE NA EVROPSKOM PROSTORU KATOLIČKE ZLOČINAČKE ALIJANSE .ETO, TO ĆE BITI PRAVA ISTINA NAŠEG MINHENA.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime