Kiša, jugo, valovi, plima, bujica, toplina… neka su od glavnih meteoroloških obilježja aktualnog studenog. Danas smo zakoračili u posljednju trećinu studenog, odnosno posljednju dekadu klimatološke jeseni. I danas je u Dalmaciji bilo promjenjivo s umjerenim jugom i povremenom kišom.

Iako ćemo ukupnu količinu oborina za studeni znati tek na samom kraju mjeseca, već sada se zna da će ovaj mjesec biti jedan od kišovitijih posljednjih deset godina. U dijelovima Zagore mnoge su lokacije u dosadašnjem tijeku mjeseca primile preko 400, a uz obalu preko 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Kišu prate jugo i natprosječno visoke temperature zraka. Mnogi se pitaju ima li kraja kiši, južini i toplini, te kada će zapuhati bura. Iako će i do kraja mjeseca povremeno biti kiše, ona neće biti ni približno česta i obilna kao do sada.

Do kraja tjedna zadržat će se promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, tek povremeno uz slabu i prolaznu kišu. Kiša će biti nešto češća na moru, a rjeđa na kopnu. U petak će puhati umjereno, a u subotu jako jugo. Jugo će puhati još u prvom dijelu nedjelje, a prema kraju dana, teško je povjerovati, zapuhat će slaba do umjerena bura. U ovom slučaju, ponovno zanimljivo, to malo bure označit će početak novog zatopljenja, pa će u nedjelju najviše dnevne temperature zraka biti od 14 do čak 20°C.

Ako čekate sunčan dan u cijelosti, dočekat ćete ga u ponedjeljak. Osim toga, puhat će slaba do umjerena bura koja će uspjeti sasušiti silnu vlagu iz zraka, a dodatno će zatopliti pa će dijelovi Dalmacije u ponedjeljak mjeriti preko 20 Celzijevih stupnjeva. Prilično je vjerojatno da će u nedjelju i ponedjeljak diljem Dalmacije padati dnevni temperaturni rekordi za studeni!

Od utorka do kraja sljedećeg tjedna bit će ponovno malo promjenjivije, većinom uz jugo, i tek neznatno svježije nego u ponedjeljak što znači da zime jednostavno nema na vidiku do daljnjega!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime