Stranke Pametno najavila je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Napravili su to za vrijeme nastavljene 22. sjednice splitskog Gradskog vijeća.

Na tu najavu burno je reagirao splitski gradonačelnik.

– Dokazat ću da sve ovdje izrečeno ima istu težinu kao napisano – uvodno je rekao Andro Krstulović Opara.

 

Pročelnik Brtan citirao je pojedine članke Statuta Grada Splita.

– Proračunom su predviđena 2 milijuna kuna za sanaciju. Ovim odlukama gradonačelnik ima mogućnost preraspodjele sredstava unutar proračuna. Splitsko Gradsko vijeće je izglasalo dodatna sredstva za sanaciju – bio je kratak Dragan Brtan.Goran Pleše, predstavnik nadzora šumarskih radova tvrtke “Stenavert” iz Gorskog kotara komentirao je dosadašnji tijek sanacije marjanske šume.

– Ekocid nije izvršen. Žičara je bila najmanje invazivna za šumu i najbrže se mogla riješiti sječa. Nije istina da više nema šumskog tlaka. Nikad područje gdje se vrši sanacija ne izgleda lijepo.

Nenad Ružić osvrnuo se na izvješće.

– Bilo je pitanje kako je 38 tisuća stabala i 30 posto isto. Tvrdim da je istina broj stabala, a satelitski gledano, to je površina od oko 30 posto. Pozdravio sam i volontere – bio je kratak Ružić.

Gradonačelnik se zahvalio svim vijećnicima koji su uputili kritike, ali ne i one koji su ga optužili.

– Iznijeli ste segmente koji ulaze u segment kaznenog postupka. Odlično! Drago mi je da ćete podnijeti kaznenu prijavu jer ćete tada dobiti činjenice crno na bijelo, a ne insinuacije kakvih je danas bilo puno. Tijela neka to odrade, moja je savjest potpuno čista i ne osjećam teret za bilo što izrečeno.

Postoji i sudski postupak za lažno prijavljivanje, nadam se da neću morati posegnuti za tom Institucijom. Moji su prethodnici 40 godina odlagali problem Marjana, baš kao i za Karepovac. Karepovac smo riješili odlučnošću, baš kao i na Marjanu. Ako želite pomoći, a vjeruje da želite pomoći, budite uvjereni da ovaj posao nije nimalo lagan, ali će biti odrađen. Pobjedu ćemo imati!

Po povlačenju izvođača imat ćemo izvješće koje ćemo svi dobiti i bit će javno. Sada slijedi faza monitoringa da vidimo u kojoj smo situaciji. Pozivam sve da odete na Marjan. Sve danas izrečene tvrdnje mogu se provjeriti na terenu – kazao je gradonačelnik.

Inače za vrijeme govora gradonačelnika, Goran Kotur zatražio je pauzu od 10 minuta koju nije odobrio predsjednik GV-a Igor Stanišić te je rekao gradonačelniku da dovrši izvješće.

Naposljetku je određena pauza od 30 minuta, a odmah na početku pauze porječkalo se nekoliko članova HDZ-a i Pametnog.