ŽENE, JESTE LI SPREMNE? Za vas stiže sadržaj koji još niste imale: “Od nas očekujte neočekivano”

Tri moderne mame odlučile su svoj projekt nazvati Mame Dalmacije, neformalno udruženje građana do osnutka Udruge

Što je spojilo tri prijateljice, potpuno različitih osobnosti, na ideju povezivanja i osnaživanja zajednice žena?


Tri moderne mame odlučile su svoj projekt nazvati Mame Dalmacije, neformalno udruženje građana do osnutka Udruge.

“Želja nam je da portal Mame Dalmacije bude svim ženama koje navrate na naše stranice ona jedna posebna prijateljica koja će ih uvijek rado saslušati i pomoći savjetom, uz nas nikad niste same,” poručuju osnivačice portala.

Autorica fotografija za portal Mame Dalmacije je @dash_of_color_photography.

Doris, Dina i Martina za portal Dalmacija Danas otkrile su kako su došle na ideju osnivanja portala te što od njih možete očekivati u budućnosti.

Spoj nespojivog

Njihovo predstavljanje drugačije je od ostalih. Druženje i upoznavanje započele smo uz smijeh i kavu, jer kako se kaže: “Tko to u Splitu ne voli popit kavicu na suncu?”


Sve tri osnivačice prije svega su majke. Doris Franić majka je dvojice dječaka, Dina Bonačić također dvojice dječaka, a Martina Vranješ jednog dječaka.

“Iskreno, ne znam koga je lakše predstaviti, možda da krenemo od Bigi,” započinje razgovor Dina Bonačić poznatija na IG kao @stylishdina.Martina za sebe kaže da je sretno udana. Velika je ljubiteljica uređenja ineterijera i mode, što je vidljivo na njenom profilu pod imenom @big.mmama.

“Naša Martina mama je glasnog smijeha i još vatrenijeg temperamenta”, rekla je Dina, a Martina dodaje: “Kao što vidite nisam ljubiteljica kave, ali zato Ceda na suncu nikad nije na odmet.”

Dina je, kako ju naglasak odaje, Dubrovkinja, ali sa splitskom adresom.

“Naša Dina, gosparka je iz Grada, ali ju je muž zadržao u Splitu”, uz smijeh priča nam Doris opisujući Dinu. “Dina je diplomirana pravnica, velika zaljubljenica u modu i stil, strastveni kavopija i obožavateljica avokada.”

Doris, poznatija pod imenom @influ_mama_Doris već tri godine vodi svoj profil. Sa svojim pratiteljicama dijeli iskustva o majčinstvu i svom privatnom životu.

“A što reći o Doris, medicinskoj sestri i majci dva dječaka”, jednoglasno kažu Martina i Dina te dodaju: “Doris obožava dugo ispijanje kava, bilo na suncu ili ne, a druženja i izlasci su joj pod obavezno.”

Napominju kako nisu same. Ideja osnivanja Mame Dalmacije ponajprije je bila ideja Doris, Dine te Tonke Radić Čobanov.

“Nažalost, Tonka je zbog svojih poslovnih i privatnih obveza te putovanja u Split iz Rogoznice morala napustiti projekt, ali uvijek će biti dio nas”, dodaju cure.

Mater je mater

Tri žene, mame, tri prijateljice, svaka sa svojom osobnošću, životnim stilom i stavovima, ali s jednom zajedničkom idejom, povezati i ojačati zajednicu žena na regionalnoj razini.

“Želja nam je okupiti žene različitih profila (majke, kućanice, poduzetnice, obrtnice…) i zajedno s njima kreirati aktivnosti korisne za civilno društvo. U planu su nam različite aktivnosti, edukacije, okupljanja, radionice, eventi, humanitarne akcije… na području Splita i okolice (naravno čim to bude moguće s obzirom na trenutnu situaciju s Covidom 19)”, započela je Dina.

Projekt Mame Dalmacije provodi se prvenstveno s ciljem osnaživanja zajednice majki, pružanje pomoći i podrške mladim majkama, a sve to s ciljem omogućavanja kvalitetnog druženja i razmjene iskustava.

“Cilj nam je zalagati se za vrijednosti i prava kao što su ravnopravnost spolova, promicanje prava žena, prava na zdravstvenu skrb i zaštitu žena ponajviše u reprodukcijskom sustavu, prava žena na izbor, socijalnu sigurnost, političku aktivnost”, dodala je Martina.

Pomozi i ti

“Do sada smo imale Instagram stranicu Mame Dalmacije. Od osnutka do danas prošla je jako uspješna godina s obzirom na epidemiološke mjere i Covid 19,” rekla je Doris te dodala: “Iza nas su dvije uspješne humanitarne akcije. Naš prvi event bio je Mame Dalmacije za Udrugu Anđeli – humanitarna tombola s ciljem prikupljanja potrebnih sredstava za naše ‘Anđele’ te inicijativa Mame Dalmacije i Sv. Nikola za djecu Maestrala.”

Ako se osvrnemo na 2020., godinu u kojoj je Covid 19 donio mnoge promjene, dvije humanitarne akcije koje su ove mame organizirale veliki su događaji za Split.

“Odaziv je stvarno bio van naših očekivanja. Same smo se uvjerile koliko srce ima naš Split kad je pomoć drugima u pitanju i beskrajno smo zahvalne na svakoj nesebičnoj donaciji svih kojoj su se odazvali u našim humanitarnim akcijama”, poručile su mame Dalmacije.

Dvi, tri za kraj

Sigurno je da su reakcije njihovih prijateljica i pratiteljica, bilo preko Instagrama ili Facebooka, različite. S obzirom na to da živimo u gradu gdje je informiranost i druženje majki minimalno ili ga uopće nema, nadamo se da će projekt Mame Dalmacije pomoći svim mamama, ženama i prijateljicama.

“Ženi je društveno već nametnuta sama po sebi uloga majke, kućanice i sve što uz to ide i onda ako se pokažete u još nečemu da ste dobri i da vam to ide, automatski ste pod povećalom okoline, ali mi se ne obaziremo i nastavljamo sa svojim radom i sa smiješkom poručujemo: od nas očekujte neočekivano”, zaključile su Martina, Doris i Dina.

Moja reakcija na članak je...
Vau
29
Haha
6
Hagić
3
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime