Nakon što je jutros održana press konferencija ravnatelja JU Park šume Marjan, na kojoj su govorili ravnatelj Damir Grubšić i voditelj stručne službe Ivan Ljubić, oglasili su se Zeleni Dalmacije.

POVEZANI SADRŽAJ

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Sasvim slučajno Zeleni Dalmacije bili su prisutni na medijskoj konferenciji ravnatelja Javne ustanove Park šume Marjan ing Damira Grubšića koji je u iscrpnom i sadržajnom izlaganju iznio cjelokupnu problematiku „spašavanja Marjana” od najezde potkornjaka.

Zeleni su podržali svaku riječ koju je izgovorio ravnatelj i tek sad mogu biti mirni. Dugo se čekalo na ovaj trenutak i možemo reci da su pokrenuti svi alati za stručno poboljšanje ugrožene šume.

Istina, oni su postojali i postoje danas ali ih nitko operativno nije pokrenuo zbog straha i nestručnosti svih ovih godina.

Mediteranski potkornjak je zapravo napravio uslugu Marjanu nanoseći mu štetu jer će se sada uklanjati zdrava ( nužni dio) i bolesna stabla i na taj način stvarati prirodni biološki uvjeti za novi rast šume.

Marjan je nekoliko puta u povijesti bio „ćelav” i preživio je sve nedaće od ljudi do nametnika.

Nitko osim Zelenih nažalost nije aktivno i dosljedno dugi niz godina skrbio o šumi. Naša nastojanja za provođenjem gospodarske osnove koja su mogla umanjiti ove biološke i financijske štete nisu ozbiljno saslušana i pokrenuta od svih ravnatelja do danas. Niti je politika marila za njegov biološki karton osim ceremonijalnih proslava na koje bi se pojavili. Današnja vlast osigurala je novac i stručne predradnje kako bi se akcijski plan proveo sa što bržeg i sigurnijeg aspekta.

Protivimo se svakom uplitanju tzv. spasitelja šume u posao koji ne razumiju, zbunjuju i onako zbunjenu javnost.

Šumarske radove ovoga tipa trebaju odraditi profesionalci i strojevi. Ovdje nema volontera koji će nositi trupce ili druge aktivnosti. To bi bilo neodgovorno i opasno! Društvo Marjan i danas ”lovi vještice” a postavlja se pitanje kao to da oni nisu svih ovih godina govorili o stanju šume i na tome gradili pritiske za provođenje gospodarskih osnova nego su se igrali papirima, prijavama, žicama i tek nedavno kad je sve već bilo vidljivo kasno.

Po nama oni snose veliki dio odgovornosti za današnje stanje šume jer im je ona u opisima njihovih radnih mjesta i ponovo viču „držte lopova”! Jednako tako žalosna je i opozicija u politici koja je suflirana podacima niske kalorične vrijednosti vezano za ovu problematiku.

Mislimo kako Split zaslužuje neko bolje društvo ako ne ništa onda društvo suradnje i povjerenja.

Bilo kako bilo krenulo je i to nas veseli.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime