Zekanović napustio emisiju sa Srbima: “Mi smo vas četnike potjerali, sjetite se Oluje”

Kazao je da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta, navodeći da postoje brojni murali, dok "u Hrvatskoj to ne postoji"


Hrvoje Zekanović iz redova Hrvatskih suverenista smatra da je pozdrav “Za dom spremni” legitiman, a u emisiji Crvena linija na N1 televiziji rekao je da se to ne može uspoređivati s fašizmom i nacionalizmom u Srbiji i Republici Srpskoj. U razmjeni stavova nije htio sudjelovati ni dvadeset minuta. Gosti su bili i Srđan Mazalica, predstavnik SNSD-a u Skupštini RS-a, i Brajan Brković iz SSP-a.


“Meni je u neku ruku drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi s Istoka. Vi možete i jedan i drugi pjevati borbene jer je hrvatska vojska u Domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji Oluja i drugim oslobodilačkim akcijama, pobijedila u ratu i vas, i sve četnike otjerala daleko od Hrvatske. Ja ovu emisiju napuštam. Doviđenja i samo se sjetite Oluje”, rekao je hrvatski političar obraćajući se dvojici drugih gostiju.

Tema bila o ratnim zločincima i situaciji u regiji

Tema emisije je bila tko su izdajnici, tko kolaboracionisti, tko ratni zločinci, a tko heroji u zemljama regije? Za primjer je uzeto to da je, usprkos Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija, u Novom Sadu održan skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića, kao i to da su usprkos odluci Ustavnog suda Hrvatske da je pozdrav “Za dom spremni” ustaški i da nije u skladu s Ustavom ova obilježja zabilježena u državnom protokolu na godišnjici Bljeska i Maslenice. I da, usprkos presudama suda u Haagu i zahtjevu Visokog predstavnika u BIH, Skupština RS-a odbija povući priznanja ratnim zločincima.

Brajan Brković iz Stranke slobode i pravde je na samom početku na pitanje zašto se ovakve teme provlače naveo da se ne može odmaknuti od matrica prošlih ratova i da 30 godina kasnije, kao mlad čovjek, ne vidi istinsku volju da se nešto takvo promijeni. Takve stvari se javljaju kada su potrebni jeftini politički poeni i da se igra na populizam, ocijenio je gost Crvene linije. Navodi da se zakoni suspendiraju i u Srbiji i u Hrvatskoj kad su u pitanju neki duhovi iz sramne prošlosti. “Nadam se da će novi val promjena i novih lica u politici u cijeloj regiji promijeniti tu matricu”, dodao je.

“Očekivao sam tako nešto iz Beograda”

Hrvoje Zekanović iz redova Hrvatskih suverenista je na samom početku krenuo oštro i naveo da je “očekivao tako nešto iz Beograda”, ocijenivši da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja. “Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banja Luci, a s druge strane radi o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o obrambenom ratu, gdje su nas vaši sunarodnici, iz Srbije i BiH, napali, pokušali osvojiti, ali su na njihovu žalost, a na našu sreću, poraženi”, rekao je. On tvrdi da je u Hrvatskoj (ustaški pozdrav) “Za dom spremni” “po zakonu dopušten” jer su, kako kaže, HOS činile legitimne jedinice, a “Za dom spremni” je stajalo na njihovom amblemu kao legitiman pozdrav, i tu za njega nema dileme. “Stavljanja znaka jednakosti između četnikovanja i fašizma u Srbiji ili Banja Luci i slavljenja žrtava u Domovinskom ratu hrvatskih branitelja je smiješno”, rekao je.

On je kazao da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta, navodeći da postoje brojni murali, dok “u Hrvatskoj to ne postoji”.Branio “Za dom spremni”

Na pitanje što s odlukom Ustavnog suda Hrvatske da je uzvik “Za dom spremni” protuustavan, kaže da ta odluka “ne postoji” i da postoji “odluka da se može koristiti na komemoracijama”. “Taj se pozdrav jedino može gledati u kontekstu Domovinskog rata kada su hrvatski mladići ginuli, na primjer u Vukovaru, od četničke agresije koja je dolazila preko Dunava… Oni su ginuli pod tim pozdravom, ne da bi veličali državu od sada već prije 80 godina, nego zbog skroz drugih razloga”, rekao je. Kaže da se to ne može uspoređivati s fašizmom u Srbiji. Za napuštanje Zorana Milanovića komemoracije na kojoj je upotrebljen ovaj ustaški pozdrav kaže da je “ludost”.

Zločini koji su počinjeni u NDH po monstruoznosti premašuju sve zločine, rekao je Srđan Mazalica, predstavnik SNSD-a u Skupštini RS-a. On kaže da se u Hrvatskoj snimao film o Anti Gotovini koji je, kako kaže, vodio operacije u kojima je bilo “1200 ubijenih civila i 250.000 prognanih”, a da ispada da se ne mogu uručiti povelje Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić koji “nisu komandno bili uključeni u vojnim operacijama” i, kako je istaknuo, odležali su kaznu i “imaju sva prava kao svi ljudi, po svim međunarodnim pravilima”.“Sjetite se Oluje”

Brković se osvrnuo na, kako je rekao, relativizaciju pozdrava “Za dom spremni” koju smo čuli u emisiji, navodeći da se vrtimo u začaranom krugu “tko je kriv i čiji su zločini veći”. Političke elite koriste te teme da skrenu fokus s bitnih stvari, rekao je i dodao da mladi takve stvari prisvajaju do 20. godine. Kaže da se stvari mijenjaju kad ti mladi u 25. godini uoče realne probleme pa im nije bitno tko je iz BiH ili Hrvatske, nego nešto drugo. “Prema ovoj retorici koju smo čuli od gospodina iz Hrvatske, ja ne vidim kako se išta može promijeniti, a i njihova zemlja ima isti problem kao Srbija, BiH, Crna Gora – a to je odljev mozgova. Mladi ovdje ne vide budućnost”, naglasio je Brković.

Nakon toga uključio se Zekanović koji je emisiju napustio uz konstataciju da je rekao da mu je “drago što sam čuo ovu suludost s Istoka”, a prije nego što se isključio iz emisije, poručio je: “Sjetite se Oluje.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
17
Haha
1
Hagić
3
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime