Ne prođe ni jedan dan u godini a da se netko od prijatelja, rodbine ili poznanika ne potuži da ima problema s alergijama ma što to značilo. Ponekad Vam izgleda da je cijeli svijet alergičan na nešto? Niste jedini.

Uistinu, alergijske bolesti imaju karakter moderne epidemije i prema prognozama Svjetske zdravstvene organizacije do ove sadašnje 2020. svako drugo dijete bit će na nešto alergično. Činjenice su to koje zabrinjavaju iako se radi o bolestima koje ne ugrožavaju život, ali značajno narušavaju kvalitetu življenja.

Ove godine uslijed  jako toplog vremena   simptomi su se počeli javljati značajno ranije. Naime, stabla su procvjetala, priroda se probudila ranije negoli inače  i s tim buđenjem nažalost  stigli  su i alergeni i „smrt“ za  ljude  s  alergijskim rinitisom.

Zato smo odlučili podijeliti s Vama znanje o alergijskim bolestima i pokušati Vam objasniti njihovu prirodu i zakonitosti kako bismo  bili što uspješniji u njihovom liječenju.

Koje su to bolesti?

 1. ALERGIJSKI RINITIS
 2. ASTMA
 3. ALERGIJSKI DERMATITIS

 

Jedna osoba može imate sve tri bolesti ili kroz različita razdoblja života može prelaziti jedna u drugu jer se zapravo radi o istim mehanizmima nastanka.

Alergijski rinitis i astma se često pojavljuju zajedno. Oko 40 % pacijenata s alergijskim rinitisom ima smetnje s donjim dišnim putovima, a više od 80% pacijenata s astmom ima i nosne simptome. Neliječeni alergijski rinitis predstavlja rizični čimbenik za pojavu astme o čemu morate voditi računa!

O  ALERGIJSKOM RINITISU…

Alergijski rinitis (AR) je globalni zdravstveni problem i jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku obiteljske medicine. Značajno utječe na kvalitetu života izazivajući brojne simptome koji uz njega nisu izravno vezani: umor, agitiranost, nesanicu, nagluhost, nervozu, mučninu i osjećaj tuge koji može prerasti u depresiju.

Iako su nam na raspolaganju efikasni lijekovi čija je učinkovitost i sigurnost ispitana brojnim kliničkim istraživanjima, rezultati liječenja često izostaju. Razloge za to treba tražiti u nedovoljnoj informiranosti bolesnika i liječnika o sigurnosti i efikasnosti pojedinih lijekova što rezultira smanjenom suradljivošću i neuspjehom liječenja. Zato Vam želim skrenuti pozornost na brojne jednostavne i jeftine postupke i pripravke koje možete koristiti bez straha i bez predrasuda u Vašoj borbi protiv simptoma alergijskog rinitisa pri čemu nikako ne smijete zanemariti osnovnu preporučenu terapiju.

No da biste lakše razumjeli kako ga liječiti, morate razumjeti što je alergijski rinitis i kako ga prepoznati. Odavno je poznato da je prava informacija najsigurniji put do uspjeha.

Stoga odvojite 15-ak minuta svog vremena, proučite „neprijatelja“ da biste ga mogli svladati.

Krenimo redom!

ŠTO JE ALERGIJSKI RINITIS?

Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice. Nastaje kao rezultat imunološke reakcije između raznih inhalacijskih alergena i upalnih stanica u sluznici nosa. Dakle, upala je sterilna. Ne pričamo o bakterijama i virusima, već o alergenima!  Simptomi su: curenje nosa (curenje sprijeda na nos ili cijeđenje sekreta u ždrijelo), svrbež u nosu, začepljenost nosa i kihanje. U 40 – 70% bolesnika javljaju se i očni simptomi (crvenilo i svrbež očiju i suzenje).

Simptomi se mogu javljati sezonski (u vrijeme polinacije pojedinih biljaka) i cijelu godinu ovisno na što smo alergični.

ŠTO SU TO ALERGENI?

Alergeni su sitne čestice organskog podrijetla koje udišemo zrakom.

Najčešći alergeni su: poleni trava, stabala i korova, plijesni (spore), grinje kućne prašine, grinje skladišta, alergeni iz žohara, pasa, mačaka, štakora, konja, krava i ptica.

Alergijska reakcija na kućne ljubimce (mačke i pse) nije uzrokovana njihovim krznom i dlakom. Najvažniji alergen u mačaka nastaje u slini. Osušena slina lijepi se na tapete, namještaj i zidove i stoga ostaje u prostoru čak do 6 mjeseci nakon što mačka napusti kuću! U psa alergeni potječu iz sline, mokraće i kože.

Poleni trava, stabala i korova imaju izraziti sezonski karakter i njihova distribucija je regionalna. Tako nije podjednaka rasprostranjenost pojedinih alergena ni na razini RH. Stoga postoji posebno izrađen tzv. peludni (alergijski) kalendar za kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku kako biste se lakše mogli orijentirati kada i gdje  očekujete simptome rinitisa ovisno o tome na što ste alergični. Isto tako, danas je biometeorološka prognoza sastavni dio vremenske prognoze gdje također možete čuti kolika je koncentracija peludnih čestica u zraku.

ZAŠTO BAŠ JA?

Rizični čimbenici za pojavu AR  u načelu se mogu podijeliti u genetske (nasljedne) i vanjske (stečene).

Genetska predispozicija se najjednostavnije može prikazati ovako:

Ukoliko je jedan roditelj alergičan (poglavito majka), rizik razvoja alergije u djeteta je udvostručen. Rizik je četverostruk ukoliko su oba roditelja alergičari.

Od vanjskih čimbenika, osim opće poznatih znanja o utjecaju povećane izloženosti alergenima, zagađivačima i iritansima, svakako je najzanimljivija interpretacija preko tzv  higijenske teorije koja pojednostavljeno kaže: “Što smo zdraviji, šansa za razvoj alergija je veća!” Ma koliko paradoksno zvučala ova hipoteza ima logično objašnjenje.  Naime, redovitim cijepljenjem, pretjeranom uporabom antibiotika i razvijenim higijenskim navikama, smanjujemo prirodnu stimulaciju imunološkog sustava u borbi protiv uobičajenih patogena (virusi, bakterije). Stoga “nezaposleni” imunološki sustav „izmišlja“ neprijatelje i bori se protiv alergena iz okoliša.

KAKO POSTAVITI DIJAGNOZU?

Najčešće simptomi govore sve poglavito ako se javljaju sezonski.

Potvrdu dijagnoze osiguravamo kožnim-ubodnim testom na inhalacijske alergene.

OPREZ!

Ne radite testiranje dok ste na terapiji, jer na taj način nećete dobiti valjane nalaze! Kožni ubodni test je nepouzdan do druge godine života!

KAKO ĆU SE LIJEČITI?

Nakon postavljene dijagnoze važno je pravilno i sustavno provođenje mjera liječenja.

AR  je bolest sinusiodalnog karaktera što znači da jačina simptoma jako varira od godine do godine iz zasada neobjašnjivih razloga.

Prva stepenica u liječenju i prevenciji svih bolesti pa tako i AR je svakako edukacija. Edukacija od strane  stručnih osoba! Važno je znati da svi lijekovi mogu samo KONTROLIRATI simptome bolesti, ali i ne ju izliječiti (jer nam je taj oblik reakcije imunološkog sustava genetski određen).

Zato se treba fokusirati na olakšavanje i kontrolu simptoma:

 1. izbjegavanjem alergena (okolišne mjere)
 2. smanjenjem kontakta nosne sluznice i alergena (nosni filteri)
 3. farmakološkim pripravcima koji su u službenim smjernicama liječenja AR (antihistaminici i kortikosteroidi)
 4. ostalo (higijensko-dijetetske mjere, fototerapija)

Zapamtite da se adekvatnim odabirom terapije u više od 90% bolesnika može se postići dobra kontrola bolesti.

Na kraju valja kapitalizirati naučeno.

Što nam sve treba za pojavu simptoma AR?

 1. alergeni u zraku (bez alergena nema bolesti)
 2. genetski predisponirana osoba (bez sklonosti nema bolesti)
 3. alergene valja udahnuti kako bi došli u doticaj sa sluznicom nosa (bez kontakta sa sluznicom nema bolesti)

Sad kada to znamo možemo djelovati na svakoj od ovih „postaja“.

Kako?

 1. SMANJIMO KOLIČINU ALERGENA U ZRAKU – kontrola okoliša (npr. uništavanje ambrozije)
 2. GENETSKU PREDISPOZICIJU NAŽALOST NE MOŽEMO MIJENJATI, ali možemo odgoditi pojavu bolesti npr. neizlaganjem iritansima, duhanskom dimu (zabrana pušenja  roditeljima)
 3. a) SMANJIMO UDISANJE ALERGENA – pratite peludni kalendar i bio prognozu i               tako izbjegnite alergene

b)SMANJIMO KONTAKT ALERGENA SA SLUZNICOM NOSA – prije izlaska iz zatvorenog    prostora uštrcajte u nos preparat koji poput filtera oblaže sluznicu nosa i onemogućava kontakt alergena i sluznice. Time ćete zasigurno barem umanjiti jačinu upalne reakcije. Osim toga jako je važno na povratku izvana gdje ste bili izloženi alergenima odmah skinuti odjeću i obuću koje ste nosili, jer su one pune alergena. Izbacite je vani ili operite! Odmah isperite nos  kako biste uklonili s površine sluznice ostatke alergena koji su se tu „nahvatali“ dok ste bili vani. Isto tako otuširajte se kako biste i s površine kože i kose uklonili alergene i tako smanjili vrijeme izloženosti istima. Racionalizirajte svoje izlaske iz zatvorenog prostora u prirodu, a pri svakom izlasku i povratku kući ponovite gore navedeno!  Koristite  vrijeme  nakon kiše za  šetnju  jer kiša smanjuje  koncentraciju alergena u zraku.

Naravno nemojte zanemariti propisanu terapiju (antihistaminike i INKS-e) ukoliko ne možete općim mjerama kontrolirati simptome.

Kao jednu od novijih metoda  liječenja alergijskog rinitisa ističemo fototerapiju  tzv.   biolaser čija se učnkovitost  bazira na primjeni UVA i UVB zračenja  (iskustva prenesena iz liječenja alergijskog dermatitisa  sunčanjem i  terapijskim lampama).

UVB zrake primarno djeluju na sluznicu nosa tako da „tjeraju“  eozinofile koji su glavni nosioci alergijske upale u sluznici nosa. Stoga su najbolji kandidati za liječenje djeca i odrasli koji u obrisku sluznice nosa na eozinofile imaju veliki broj  eozinofila!

Pacijentima koji boluju od alergijskog rinitisa (sezonskog ili cjelogodišnjeg) može se ponuditi ovaj oblik liječenja ukoliko nisu klasičnom terapijom postigli kontrolu simptoma ili jednostavno izbjegavaju uzimati propisanu terapiju zbog straha od nuspojava. Mogu ga koristiti i trudnice i dojilje te djeca starija od 14 godina kao i sportaši.

Kontraindikacije:

 • akutne upalne bolesti nosa i sinusa
 • tumorske bolesti nosa, sinusa i nosnog ždrijela
 • melanom u obitelji ili u osobnoj anamnezi

Nuspojave:

suhoća nosne sluznice koja se uspješno tretira gelovima s hijaluronskom kiselinom ili biljnim uljima

Kako se provodi:

Liječenje sezonskog alergijskog rinitisa započinje s pojavom inkriminiranog inhalacijskog alergena u zraku (pratiti peludni kalendar i slušati bioprognozu) i traje dva tjedna. Svaki drugi dan se primjenjuje osvjetljavanje najprije po 2 minute u svaku nosnicu što se sukcesivno produljuje za 15 sekundi do ukupno 3 minute.  U cjelogodišnjem alergijskom rinitisu liječenje započinje u zimskim mjesecima i traje 6 tjedana. Prvi tjedan svaki drugi dan, a onda još 5 tjedana jednom tjedno.

Na ovaj način  postiže se  značajno smanjenje potrebe  za klasičnim lijekovima za  alergijski rinitis i bolja kontrola  simptoma.

Terapija se ponavlja svake  godine.

Liječenje  fototerapijom provodi se u našoj ambulanti od 2014. godine s velikim uspjehom.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime