Zbog koronakrize Brexit je pao u drugi plan, ali iz europskoga udruženja komora Eurochambres upozoravaju kako to ne smije biti izlika političarima da se izlazak UK-a iz Unije odvije na štetu gospodarstvenika i jedinstvenog tržišta.

Prognoze govore kako će se gospodarstvo Unije u 2020. smanjiti za 8 posto, a ekonomija UK-a pala je za čak 20 posto u odnosu na prethodni kvartal. To Brexit stavlja u novu perspektivu i apostrofira važnost povoljnog ishoda pregovora koji se službeno nastavljaju u ponedjeljak.

Predsjednik Eurochambresa Christoph Leitl poručuje da unatoč tome što više neće biti potpuno slobodnog protoka ljudi, roba i usluga, barijere slobodnoj trgovini moraju ostati minimalne, a gospodarstvenicima se mora dati dovoljno vremena da se za njih pripreme.

„Brexit trenutno nije na radaru za većinu kompanija koje se bore s velikom štetom koju im je nanijela pandemija, ali to nikako ne smije biti isprika politici da propusti maksimalno ublažiti ekonomske posljedice izlaska Velike Britanije iz EU-a. Moramo nagnati pregovarače da traže sporazum koji će ublažiti poremećaje za tvrtke i pružiti osnovu za konstruktivne buduće odnose“, istaknuo je Leitl.

No, paralelno s pozivom da se trgovačke barijere zadrže na minimumu, iz Eurochambresa poručuju da to nikako ne smije biti na štetu jedinstvenog tržišta koje je već pod ozbiljnim pritiskom od početka koronakrize.

Predsjednik HGK Luka Burilović naglašava kako u ovakvoj gospodarskoj situaciji, koja ovisi o višoj sili, moramo pozitivno rješavati sve ono na što možemo direktno utjecati.

„Pregovori oko Brexita moraju dovesti do najbezbolnijeg kompromisa za obje strane. Naravno da će biti negativnih posljedica, ne treba očekivati čuda po tom pitanju, ali moramo zaštiti integritet zajedničkog tržišta i omogućiti poduzetnicima da spremno dočekaju promjene koje dolaze“, izjavio je Burilović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime