ZAZELENIT ĆE SE SPLIT 3: U tijeku je realizacija dva projekta ozelenjavanja površina u tom gradskom kotaru

Započeta je priprema terena i sadnja 70-ak stabala na samom rubu kotara, odnosno na raskršću Vukovarske i Velebitske ulice.


Brojne studije pokazale su da parkovi imaju sposobnost povećanja fizičkog i mentalnog zdravlja onih koji žive u blizini i koriste ih. To se posebno odnosi na djecu i starije stanovništvo.


Zelene površine također imaju i bitnu ulogu u oblikovanju gradskog prostora, a svojom funkcijom predstavljaju važan element u prostoru.

“Stoga smo odlučili posvetiti dužnu pažnju zelenim površinama u našem kotaru, koje su ključne ne samo za zdravlje stanovnika već i za zdravlje prostora u kojem živimo.
Nažalost, u našem kotaru nemamo zelenih površina koliko bismo željeli, ali ćemo svaku moguću površinu nastojati ozeleniti.

Upravo iz tog razloga započeta je priprema terena i sadnja 70-ak stabala na samom rubu našeg kotara, odnosno na raskršću Vukovarske i Velebitske ulice.

Tako ćemo, godinama zanemarenu i zapuštenu površinu od gotovo 7000m² pretvoriti u zelenu oazu na vrhu Splita 3.

Za početak će se postaviti ležaljke i klupe uz stabla, a ostavit će se prostor da se kroz vrijeme park dopuni sadržajem, npr. teretanom na otvorenom i dječjim parkićem….
Bitno da prvo pozelenimo, uredimo i prodišemo!Također, uz naprijed navedeni projekt u tijeku je i još jedan projekt ozelenjavanja manje površine u Getaldićevoj ulici. Zapuštena makadamska površina uskoro će biti mali zeleni park sa stolovima i klupama za druženje i uživanje.

Naša želja je da se i asfaltne parkirališne površine obogate stablima pa su tu zelenu vizuru parkirališta arhitekti i sada uklopili u projekt za uređenje velikog parkirališta u Jeretovoj ulici.Razumijevanje ekoloških (očuvanje bioraznolikosti), ekonomskih (uvećana vrijednost nekretnina) i društvenih (zdravlje i rekreacija) koristi zelenih površina može dovesti do boljeg upravljanja takvim površinama i do povećanja kvalitete okoliša za sadašnje i buduće generacije.

Jačanje zelene infrastrukture smatramo izrazito bitnim i zahvaljujemo gradskoj upravi koja je imala razumijevanja za naše prijedloge ozelenjavanja i omogućila realizaciju istih.”, objavljeno je na Facebook stranici Moj Split 3.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
3
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime