Završna konferencija projekta BLUEKEP “Povećanje potencijala rasta plavog gospodarstva prekograničnih područja kroz opipljive izazove“ održana je u četvrtak, 26. rujna 2019. godine., u Seeport hotelu, Ancona (Italija).

Projekt je na području Splitsko-dalmatinske županije u konzorciju s ostalim hrvatskim i talijanskim partnerima, provodila Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ.

 

Dan prije, 25. rujna, partneri su održali posljednji sastanak nadzornog odbora projekta kako bi raspravili o postignutim rezultatima te završnim aktivnostima projekta.
Ispred Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, radnom sastanku nadzornog odbora i završnoj konferenciji BLUEKEP projekta, prisustvovali su Srećko Radnić, predstavnik nadzornog odbora projekta i Bernarda Kuliš, voditeljica projekta.

Završna konferencija bila je posvećena diseminaciji projektnih rezultata sudionicima projekta i široj javnosti. Nakon uvodnog pozdrava gđe Lorette Bravi, savjetnice za obrazovanje i tržište rada regije Marche, prisutnima se obratio  Marin Miletić, predstavnik Zajedničkog tajništva prekograničnog programa Italija-Hrvatska, koji je predstavio program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska i  Francesco Cocco, glavni tajnik Jadransko-jonske Euroregije, istaknuvši važnost plave ekonomije za područje Jadransko-jonske regije.

Nakon uvodnog dijela hrvatski i talijanski partneri na projektu predstavili su aktivnosti i postignuti rezultate projekta, dok su učenici i profesori kroz slike, video uratke i storytelling, sa svim prisutnima, podijelili iskustva sudjelovanja na projektu te boravku u Italiji i Hrvatskoj.

Ukupno je u programu razmjene sudjelovalo šest partnera, 12 srednjih škola iz Italije i Hrvatske, 43 učitelja, 38 učenika te više od 20 lokalnih poduzeća iz plavog sektora. U Splitsko-dalmatinskoj županiji sudjelovalo je ukupno je osam srednjoškolaca Pomorske škole iz Splita.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava o prednostima i učincima sudjelovanja u projektu iz perspektive regionalnih administracija, škola, tvrtki i obrazovnih stručnjaka.

Svi su učenici uspješno su savladali program te su im na završnoj konferenciji svečano uručeni certifikati s upisanim postignutim ECVET bodovima (Europski sustav bodova u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju). Za učenike i profesore koji nisu mogli prisustvovati završnoj konferenciji potvrde o sudjelovanju na projektu preuzela je voditeljica projekta Bernarda Kuliš.

Glavni cilj projekta bilo je poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru, unutar područja suradnje, jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje sustava tehničkog obrazovanja, povećanje mobilnosti znanja i radne snage (“cirkulaciji mozgova”).

Projekt je pridonio jačanju prekograničnih klastera u području plavog gospodarstva i promicanju zajedničkog razvoja sinergija među poduzećima i obrazovnim centrima te povećavanju iskorištavanja gospodarskog potencijala područja. BLUE KEP projekt izvrstan je primjer dobre prakse, u konteksu prilika za stjecanje novih iskustva za srednjoškolce van granica Hrvatske.

Nositelj projekta bio je INFORMEST– agencija za razvoj i međunarodnu ekonomsku suradnju (Italija), a ostali partneri na projektu su: Jadransko jonska euroregija, regija Marche (Italija), Istarska županija, Javna ustanova razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.
Ukupan proračun projekta iznosi 921. 134,00 €, a proračun JU RERA S.D. je 145.132,00 € od čega je 85% sufinancirano iz Programa Interreg V-A Italija- Hrvatska 2014. – 2020. u okviru prioritetne osi 1 – Plave inovacije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime