ZAVOD ZA HITNU MEDICINU SDŽ DOBIO 9 NOVIH VOZILA Župan Boban: “Vozni park SDŽ najmlađi je vozni park u RH”

"Bio bih budala od ravnatelja da kažem da imamo dovoljno timova. Nikad ne može biti dovoljno timova u sustavu hitne medicine" - kazao je Luetić


Danas je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban ispred Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije predao ravnatelju Zavoda dr. Leu Luetiću ključeve 9 vozila. Riječ je o četiri vozila hitne medicine (za Omiš, Trogir, Kaštel Stari i Imotski) i 5 vozila sanitetskog prijevoza (za Vrgorac i Split).


“Danas imamo prigodu predati 9 vozila, od toga 4 vozila hitne pomoći, a 5 saniteta ukupne vrijednosti 4 milijuna i 144 tisuće kuna koji se financiraju iz decentraliziranih sredstava Splitsko-dalmatinske županije. Čini mi zadovoljstvo da će po jedno vozilo hitne otići u Imotski, Omiš, Trogir i Kaštel Stari, a jedno vozilo saniteta u Vrgorac, ostali na šire područje Splita.

Moram naglasiti da je vozni park SDŽ najmlađi vozni park u RH. Svake godine predajemo ovakav ili sličan broj vozila, što ljudima olakšava i onaj zlatni sat. Zahvaljujem ravnatelju i djelatnicima na trudu i naporu, uvijek su bili na raspolaganju”, kazao je župan Boban.

Kako je kazao, županija će uvijek biti podrška Zavodu za hitnu medicinu.

“Što se tiče voznog parka i stručnih službi, ne mogu ne naglasiti povratne informacije od građana. Pohvale i na račun zlatnog sata i intervencije. Naša županija je županija koja je toliko velika i ne može se uspoređivati sa puno manjim županijama, taj zlatni sat dvostruko vrijedi zbog veličine. Hvala ravnatelju, timu ljudi koji rade, a mi ćemo im biti podrška”, kazao je župan.

Nabava vozila jako je bitna za normalno funkcioniranje Zavoda za hitnu medicinu.“Nama je nabava vozila ključna, godišnje prijeđemo 4 milijuna kilometara, ako to podijelite na vozila koja se stalno vrte, to je u prosjeku 50-ak tisuća km. Ovom prilikom ćemo obnoviti vozni park sanitetskim vozilima za udaljena područja, ta vozila godišnje prijeđu preko 100 tisuća km, u udaljene destinacije vozimo 6-7 pacijenata svaki dan.

Mi smo velika županija, pokrivamo veliki prostor, nužno je da imamo dobar vozni park. Ovaj koji imamo je trenutno među boljima u RH, najmlađi je, u prosjeku su vozila starosti 4 godine”, kazao je dr. Luetić.Kako je kazao, vozni park sastoji se od oko 50 vozila za hitnu medicinu i 60-ak vozila saniteta, što je dovoljno za pokriti potrebe svakodnevnog rada.

“Što se tiče vijeka trajanja, nema nekog fiksnog zakonskog propisa, samo preporuka da bi se trebalo imati vozila do 5 godina starosti, koja su prešla do 200 tisuća kilometara. To je na razini RH preporuka. Po svojim materijalnim resursima nismo još došli do te razine da bi to bio propis za cijelu Hrvatsku, ali na području županije smo to postigli”, pojasnio je Luetić koliki je vijek trajanja vozila.

Upitali su ga novinari i ima li dovoljno timova, evo što je kazao.

“Bio bih budala od ravnatelja da kažem da imamo dovoljno timova. Nikad ne može biti dovoljno timova u sustavu hitne medicine, u ovom trenutku možemo svi ležati i ništa ne raditi, ali može se dogoditi nesreća gdje iskoči vlak iz tračnica, mogu se sudariti dva autobusa, pa da sve što imamo bude premalo. Uvijek je sve malo. Ukupno u različitim vidovima imamo negdje između 80 i 90 timova, s tim da su neki financirani iz programa nadstandarda od strane Splitsko-dalmatinske županije.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
9
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime