Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ZAVIRILI SMO U BAJKU STEPHANA MACCHIJA Nadomak Splita je pokrenuo pravi posao: "Ovdje smo dosta sigurni, živimo slobodno, naša djeca mogu u park bez straha..."

[REPORTAŽA] Nedavno smo ga sreli na Mosoru, gdje smo ugodno popričali te doznali sve detalje o životu ovog čovjeka koji je rodnu Francusku zamijenio Hrvatskom. Tu je već duže od dvadeset godina, a bavi se nečim sasvim neočekivanim
TONI DUKIĆ / Foto: Igor Jakšić, Privatne fotografije24. ožujka 2022. 00:23
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Stephan Macchi je najpoznatiji francusko-hrvatski kuhar koji je široj javnosti poznat iz RTL-ove emisije "Jezikova juha".

Nedavno smo ga sreli na Mosoru, gdje smo ugodno popričali te doznali sve detalje o životu ovog čovjeka koji je rodnu Francusku zamijenio Hrvatskom. Tu je već duže od dvadeset godina, a bavi se nečim sasvim neočekivanim. Izrađuje opremu za podvodni ribolov, a sjedište njegove tvrtke je u Solinu.

- Imam dvoje djece, kćer Tianu i sina Alexa i oni su zapravo razlog zbog čega sam tu. Oboje su se rodili u Hrvatskoj, tu su se školovali i pričaju tečno hrvatski, engleski i francuski jezik. Oni su moje svakodnevno veselje - kazao nam je Stephan na početku razgovora.

"Ovdje smo dosta sigurni, živimo slobodno, naša djeca mogu u park bez straha, mogu izlaziti navečer u grad"

Hrvatska je njegova druga domovina. Razlog zašto je voli je jednostavan.

- Ovo je prekrasna zemlja. Ako volite prirodu, planine, treking, more i podvodni ribolov, onda vam je kao da ste doslovno u raju. Istaknuo bih još jednu veliku prednost, a to je sigurnost. Ovdje smo dosta sigurni, živimo slobodno, naša djeca mogu u park bez straha, mogu izlaziti navečer u grad. Nije baš više tako u zapadnim gradovima. Izbor hrane u Hrvatskoj je fantastičan. Kod jedne obitelji kupujem domaće proizvode. Nude peradi, jaja i sve vrste voća i povrća. Probao sam fantastičnu govedinu, junetinu, teletinu, a o janjetini neću ni pričati. Lovim puno ribe u podvodnom ribolovu te ju nikad ne kupujem. Kod sebe pozovem prijatelje, a mogu je i podijeliti s onima koji ju ne mogu kupiti na ribarnici - opisuje nam.

3-17-stephan-macchi-podvonndni-ribolov-8
GALERIJA
Kliknite za pregled

Upitali smo ga jedno nezgodno pitanje, a to je da usporedi hrvatsku i francusku kuhinju.

- Mislim da obje strane imaju zanimljiva i ukusna jela te jednako dobra vina. Ne mogu reći što je bolje zasigurno. Ukusi su različiti i osobni tako da ne mora značiti da ćete vi voljeti ono što ja volim - pragmatično je kazao.

Životni zaokret i svijet podvodnog ribarstva

No, iako je jedan od najpoznatijih kuhara, odlučio se usmjeriti na izradu opreme za podvodni ribolov.

- Godinama bi je podvodni ribolov strast, ali se njime intenzivno bavim sedam godina. Kao i s kulinarstvom, pretvorio sam hobi u posao. Uvjeren sam da bez strasti, znanja i alata nema zanata. Trebamo biti sretni s poslom koji radimo, a ovaj posao me zaista veseli i ispunjava srećom - kaže nam zadovoljno.

Stephan je tvrtku otvorio prije tri godine. Itekako ima razloga biti ponosan na svoje uspjehe.

- Neo Carbone je postao glavni uvoznik i distributer Epsealon ultra kvalitetne opreme iz Francuske. Radi se najviše o asortimanu opreme za podvodni ribolov i ronjenu na dah. Uspjeli smo otvoriti pogon za proizvodnju drvenih puški visoke kvalitete, koje izvozimo diljem svijeta. Ulove s našim puškama nam ribolovci svakodnevno šalju - ponosan je Stephan.

Za sebe kaže da je prosječan podvodni ribolovac.

- Pristojno lovim, za razliku od mojih nekoliko prijatelja koji su lov doveli do savršenstva. Moj prijatelj Sandi može loviti do 35 metara kao iz šale. Dobar ulov ovisi o više faktora. Važni su vremenski uvjeti, morate razumjeti ribu i znati tehniku lova. Morate upoznati navike svake vrste ribe. No, najvažnija je dobra fizička sprema. Treba biti miran i neprimjetan. Pravi lovci paze što jedu, što piju i puno treniraju. Istaknuo bih važnost opreme. Odlično odijelo te čuva od hladnoće i omogućava da možeš ugodno roniti. Trebate znati odabrati koja puška odgovara tvojim potrebama te izabrati prave peraje, da vam se ne umaraju noge. Treba paziti na težinu te biti uporan. Tko brzo odustaje, neće nikad dobro loviti. Puno puta smo zaronili i vratili se bez ičega. Rekao bih da ti je u svemu potrebno i malo sreće. Na kraju bih rekao da je najbolji podvodni ribolovac onaj koji se vraća svojoj obitelji i ne riskira nepotrebno život zbog jedne predivne ribe. U moru sve jako brzo krene po zlu. To nije naše područje. Pripada ribama i svemu onome što se nalazi pod morem. Mi smo tu samo gosti i to trebamo poštovati - detaljno nam je opisao Stephan.

3-17-stephan-macchi-podvonndni-ribolov-1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Stephan nije napustio kulinarstvo

Proces izrade jedne puške je iznimno zahtjevan. Traje od 40 do 60 dana.

- Imamo pet vrsta puški, dužine od 65 do 110 centimetara, ovisno o modelu. Koristimo najviše tikovinu, mahagoniju i iroko. Kupujemo tavalon koji režemo na letve određene debljine u dužine, lijepimo pod određenim tlakom te sušenje traje par tjedana. U CNC programu glodamo tijelo i ručke po parametrima koje zadamo. Nakon toga se brusi, lijepimo ručke, vodilice i bočno pojačanje od ugljika (karbonska platna) te ponovno brusimo. Nakon još nekih radnji idemo s njima u more, kako bi napravili prvo balansiranje. Iza se lakira od pet do sedam slojeva, naprave se postavke gume te se ide u more testirati pušku. Na kraju se pere, suši i pakira u specijalnu ambalažu prije slanja kupcima - ispričao nam je.

Iako se možda tako na prvu čini, kuharstvo nije napustio. Dapače...

- Svaki dan kuham doma, obožavam jesti što kuham i podijeliti s drugima. Radim kao ugostiteljski savjetnik, obučavam osoblja, izrađujem jelovnik, ispravljam postojeće jelovnike... Općenito, sva logistika vezana uz restoran, pogotovo uz otvaranje restorana. Mislim da sam sudjelovao u preko 40 otvaranja restorana. Prije sam radio u Francuskoj u kuhinji kao chef de partie i sous-Chef u nekoliko restorana koju su dobili zvijezdice gastromskog vodiča Michelin - kaže nam zanimljivi sugovornik.

Što sve prodaju i kako kupiti njegov proizvod?

Sve detalje o njegovoj tvrtki možete pronaći OVDJE. Također, svoju ponudu nude na društvenim mrežama (Instagram, YouTube, Facebook).

Posebno su ponosni na 15 različitih modela drvenih/karbonskih puški. Stephan ističe rad svog inženjera Denisa i Sandija, stalnog reprezentativca Hrvatske u podvodnom ribolovu. Uz podvodni ribolov, prodaju sve vezano uz ronjenje na dah, od odijela do rukavica, čarapa, prsluka, pojasa, maska, disalica i tako dalje.

Također, ako želite sami raditi svoju pušku, kod njih možete kupiti potrebne dijelovi i dobiti pravi savjet. Sve informacije možete dobiti kod njih u Solinu, u njihovom Showroomu ili na e-mail info@neocarbone.com.

stephan_macchi_privatne (1)
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
9
min
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
24
min
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
36
min
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
49
min
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
1
sat
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.