“Zaustavimo šaku (ne)pravde u doba korone”: Nasilje sve zastupljenije, čak i na društvenim mrežama

U prva tri mjeseca ove godine MUP evidentirao 2055 prekršaja i 339 kaznenih djela obiteljskog nasilja, što je za 37 posto više prekršaja i za čak 57 posto više kaznenih djela nego u isto vrijeme 2019. godine


Grupa građana okupljena u Inicijativi ‘I Split spašava svit’, koja djeluje od 15. ožujka 2019. godine uputila je uoči božićnih i novogodišnjih blagdana čestitku svima, upozoravajući  institucije o hitnosti pojačavanja svih snaga i mjera u borbi za zdravije društvo, društvo sa što manje nasilja.


Za razliku od lani,  ovogodišnja planirana okupljanja građana na ovu temu su izostala zbog epidemioloških razloga, no u međuvremenu su se predstavnici Inicijative sastali s najvišim predstavnicima lokalne vlasti, na čelu sa županom Blaženkom Bobanom, apelirajući na sve institucije društva.

– Nasilje se na žalost događa svaki dan i koliko god se trudili ne slušati, čitati, gledati crne vijesti oko nas, one su tu na svakom koraku, dok živimo, radimo, putujemo, školujemo se…. Statistike kažu kako je znatno više žrtava nad ženama, no među žrtvama su i muškarci, te često i djeca, a  zabrinjava sve više tzv. sivih brojki, slučajeva koji se ne prijavljuju, kako u obiteljima, tako i na radnim mjestima, te ostaju u četiri zida. – poručuju iz Inicijative.

Posebno zabrinjava sve više nasilja u ovo teško doba  pandemije COVID-a, jer su uobičajeno teški uvjeti rada u hitnim službama, dodatno opterećeni širenjem pandemije, kao i nevjerojatni rastući trend nasilja na društvenim mrežama.

Policijski podaci kažu da je u prva tri mjeseca ove godine MUP evidentirao 2055 prekršaja i 339 kaznenih djela obiteljskog nasilja, što je za 37 posto više prekršaja i za čak 57 posto više kaznenih djela nego u isto vrijeme 2019. godine. Ovu statistiku čine i prvi tjedni izolacije zbog pandemije,  a to je bio tek početak, nedavne statistike nam govore kako je obiteljsko nasilje poraslo za čak  40 posto, a obitelj je, stalno to ponavljamo, temelj svakog društva.

Splitsku Inicijativu ‘I Split spašava svit’ od početka podržava susjedna Šibensko-kninska županija s Udrugom ‘Nepokorne’, provodeći niz edukativnih akcija diljem Hrvatske.Zahvaljujemo na logistici i podršci MUP – u RH, PU Splitsko dalmatinskoj, KBC Split, Splitsko dalmatinskoj županiji, JGP ‘Promet’ koji se i ovaj put, kao i 16.ožujka 2019. priključio našoj današnjoj akciji natpisima na displayima autobusa ‘I Split spašava svit’.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime