Naime, kod nekih ljudi može izazvati proljev. Pretjerana konzumacija ove hrane može imati laksativni učinak, koji uzrokuju šećerni alkoholi. Oni se ne probavljaju tako lako u vašem sustavu kao obični šećer.
Za neke ljude nuspojave mogu uključivati više od čestih odlazaka na WC; plinovi i nadutost također mogu biti problemi, upozorava Health Digest, prenosi N1.
Šećerni alkoholi se ne apsorbiraju ili probavljaju u potpunosti, već prolaze kroz tanko crijevo i fermentiraju se u debelom crijevu, a ta fermentacija može uzrokovati plinove.
Ljudi s probavnim problemima trebaju biti posebno oprezni kada konzumiraju hranu s oznakom “bez šećera”.
Studija iz 2017. objavljena u časopisu Advances in Nutrition otkrila je da polioli, koji se također prirodno nalaze u biljkama, mogu uzrokovati gastrointestinalnu nelagodu, nadutost i laksativne učinke kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva.
Šećerni alkoholi hrane oportunističku kandidu i višak bakterija koje se koloniziraju u tankom crijevu na isti način kao i obični šećer, što, kako objašnjava stručnjak, može dovesti do zatvora, nadutosti i proljeva. Zato se osobama sa sindromom SIBO i onima u čijem organizmu buja gljivica kandida preporuča da se klone ovih namirnica.
Osobe koje su osjetljive na fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole također trebaju biti oprezne pri konzumiranju hrane bez šećera.
Iako sigurno postoje trenuci kada poželimo imati gumb za rješavanje zavora, proljev očito nije adekvatno rješenje.



