Započeo qFEST: Donosimo bogat program festivala uoči splitskog pride-a

Otvaranjem izložbe Kütmaan fotografa Bradleya Seckera u subotu, 3. lipnja u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu započeo je qFEST. Festival je to drugog i drugačijeg koji će do kraja mjeseca zainteresiranoj publici donijeti niz kulturno-društvenih programa kao što su radionice, filmske projekcije, druženja i klupski programi. Festival završava 24. lipnja after partijem splitskog pridea

U subotu, 3. lipnja u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu otvorena je izložba Kütmaan fotografa Bradleya Seckera. Tim događanjem otvoren je i festival qFEST koji će u grad Split kroz lipanj donijeti cijeli niz društveno-kulturnih programa na temu drugog i drugačijeg. U suradnji sa splitskim LGBTIQ i srodnim udrugama festival organizira kolektiv queerANarchive.


Osim izložbe u Staroj gradskoj vijećnici koja predstavlja tri ciklusa fotografija Bradleya Seckera; Kütmaan, Mr Gay Syria i Syrian Nakba, te koja se može razgledati do 10. lipnja na festivalskom programu naći će se i filmske projekcije u Kinu Beton, radionice fanzina i sitotiska u Domu mladih te društveni programi kao Zvjerinjak i Plesnjaq u Klubu Kocka.

U susret splitskom prideu društveno-kulturni programi objedinjeni ovim festivalom imaju za cilj senzibilizirati javnost na probleme drugog i drugačijeg, kako u gradu Spltiu tako i u svijetu. Festival završava 24. lipnja after partijem splitskog pridea u Klubu Kocka.

QueerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice te retradicionalizacije društva koje se odvijaju na uštrb različitostima kolektiv se bavi se partikularnostima queer kulture. Kolektiv je član Platforme Doma mladih u Splitu. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Visbyju u Švedskoj (2014.), međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.) te Unstraight Museum Conference, Stockholm, Švedska (2016.).

Partnernerske organizacije koje sudjeluju u provođenju programa festivala su Bitcherin, Flomaster, International Queer & Migrant Film Festival, Koalicija udruga mladih, Queer Sport Split, Rišpet i Uzgon.

PROGRAM qFESTa

queerANarchive / Stara gradska vijećnica


3. – 10. lipnja / 09 – 21 sati / otvaranje 3. lipnja u 12 sati

qIZLOŽBA Bradley Secker: KütmaanIzložba donosi tri ciklusa fotografija Bradleya Seckera. U prvom pod nazivom Kütmaan autor portretira pojedince koji traže azil zbog vlastitog seksualnog i rodnog identiteta. Mr Gay Syria pak prati kroniku izbora istoimenog natjecanja u azilu u Turskoj. Syrian Nakba ciklus je fotografija koji prikazuje ključeve napuštenih domova izbjeglica kao simbole nade i sjećanja.

queerANarchive / Galerija Praktika / Dom mladih

6., 8., 13., 15. lipnja / 18 sati

qRADIONICE Radionice queer fanzina

Kroz četiri radionice queer fanzina sudionici programa imat će priliku realizirati fanzin Lezbuk koji u formi školskog leksikona donosi lezbijske priče, te fanzin Manifest pederluka koji otkriva što to znači biti gej danas.

queerANarchive / Tiskara u Kockinoj garaži / Dom mladih

19., 21., 23. lipnja / 18 sati

qRADIONICE Radionica sitotiska

Radionica sitotiska sudionicima će pružiti osnovna znanja o tehnici sitotiska na tkaninama te dati mogućnost da otisnu motive kojima će pokazati vlastiti ponos na splitskom prideu.

queerANarchive ; Internationa Queer and Migrant Film Festival / Beton kino / Dom mladih

16. lipnja / 20 sati

qFILM Wo willst du hin, Habibi? (Tor Iben, Njemačka, 79’, 2015.)

Ibrahim se zaljubljuje u Alexandra, plavokosog, plavookog strejt Nijemca koji se bavi kriminalom i hrvanjem. Riječ je o nemogućem prijateljstvu koje ih nadilazi obojicu.

Flomaster / Zvončac

17. lipnja / 16 – 21 sat

Floštilj

Društveni program udruge Flomaster i ovom prilikom nudi turnir u balotama, laštik, franje i praćku, dobru glazbu a možda i roštilj. Uz sve to na Floštilju promovirat će se i fanzin Lezbuk – leksikon lezbijskog života te kukičati Mreže 2017.

Bitcherin & Flomaster & queerANarchive & Queer Sport Split & Uzgon / Kockino dvorište / Dom mladih

23. lipnja / 18 – 24 sata

qDRUŽENJE Zvjerinjak

Zajednički društveni program splitskih LGBTIQ organizacija uz uobičajenu glazbu, sitotisak, kukičanje, roštilj i osvježenje ovom prilikom donosi i promociju prve lezbijske web serije i fanzina u produkciji queerANarchivea.

Ujedinjena LGBTIQ scena / Đardin

24. lipnja / 17 – 22 sata / polazak povorke u 18 sati

Split Pride 2017

Ujedinjena splitska LGBTIQ scena organizira šesti po redu splitski pride i poziva sve građane i građanke da svojim prisustvom ih podrže.

Koalicija udruga mladih / Klub Kocka / Dom mladih

24. lipnja / 22 – 04 sata

Plesnjaq – Split Pride After Party

Redovni party za queer zajednicu i sve ljude dobre volje organizira se u Klubu Kocka i povodom splitskog pridea.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0