Otvorenjem izložbe fotografija Salona u središtu grada te svečanim koncertom u vrtu Arheološkog muzeja započelo je obilježavanje 200-te obljetnice osnutka najstarije muzejske ustanove u Hrvatskoj.

Arheološki muzej u Splitu, naš najstariji hram arheološkog nasljeđa, osnovan je dekretom Dalmatinske vlade u Zadru 22. kolovoza 1820. godine, a svoj značajan doprinos dao je kroz dva stoljeća brige o hrvatskoj kulturnoj baštini. Dvjesto godina kasnije, na sam dan osnutka, svečanost obilježavanja ove značajne obljetnice započela je otvorenjem izložbe fotografija Salona, autora Vicka Vidana, postavljene u jednoj od najprometnijih šetnica u Splitu, Marmontovoj ulici, kako bi se kipovi, reljefi i mozaici Salone približili široj javnosti. Serija crno-bijelih fotografija nastala je kao želja da se obrađeni kamen antičkog nalazišta prikaže kao umjetničko djelo arhitekture i zanatlija staroga doma.

Izložbu u kojoj će posjetitelji moći uživati do 5. rujna, otvorio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji se u prigodnom obraćanju osvrnuo na važnost slavljeničke muzejske ustanove, odajući priznanje i zahvalnost svim ravnateljima, kustosima i djelatnicima koji su u njoj kroz dva stoljeća ostavili pečat, obilježivši baštinu ovog podneblja i okupivši najvažnije što kultura može dati.

– Memorija, baština i identitet, pojmovi su koji nam daju snagu i poticaj za naše stvaralaštvo. Generacije arheologa i znanstvenika stvarale su i prenosile priče o našoj baštini, njima smo zahvalni što danas poznajemo sastavnice splitskog, dalmatinskog i hrvatskog identiteta – istaknuo je gradonačelnik Krstulović Opara.

Program je nastavljen u vrtu Muzeja, upečatljivim monologom nekadašnjeg znamenitog ravnatelja don Frane Bulića, u dramskoj interpretaciji glumca Ivana Baranovića.
Na općekulturnu ulogu koju je Muzej imao u svojoj povijesti, ali i odgovornost u budućnosti, u svom je svečanom obraćanju ukazao ravnatelj Muzeja Ante Jurčević.

– Osnutak i djelovanje arheološkog muzeja je svojevrsna iskonska iskra nacionalne svijesti, pa i općenacionalnog preporoda. Arheologija ne djeluje samo zato da bi otkrića prilagala sveukupnoj zbirci znanja i da bi se to znanje dijelilo kroz sustav obrazovanja, već poziva posjetitelje i pruža im specifično iskustvo, kako o predmetima koji govore o prošlosti, tako i o samoj organizaciji ljudskog života na lokacijama koje se istražuju – kazao je Jurčević.
Prigodnu čestitku Muzeju i svima koji su u njega utkali znanje i rad uputila je i ministrica kulture i medija, ujedno i izaslanica Vlade Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, istaknuvši njegov značaj i povijesnu ulogu epicentra kulturnog i društvenog života ovog kraja.

– Obljetnica je posvećena ljudima koji su gradili ovu instituciju kao i građi koju ona čuva. Kroz dva stoljeća, mala u arheološkom, ali impozantna u ljudskom poimanju, ovdje su se čuvale i istraživale spoznaje o ljudskom djelovanju na ovom području. Ovo je mjesto vrijedno posjeta i očuvanja, ono je svjedok vremena i ljudskog traga u prostoru, da bolje razumijemo prošlost i još bolje se pripremimo za ono što dolazi – podvukla je ministrica Obuljen Koržinek, obvezavši se na zajedničku potporu u obnovi Arheološkog muzeja u Splitu.

Među visokim uzvanicima svečanosti su nazočili i saborska zastupnica Danica Baričević, u svojstvu izaslanice predsjednika Sabora, župan Blaženko Boban, ravnatelji i djelatnici muzeja te brojni kulturni i društveni uglednici.

Svečanost su svojim umjetničkim nastupom oplemenili operna prvakinja splitskog HNK, mezzosopranistica Terezija Kusanović izvedbom najvećih opernih arija u pratnji Ane Bubalo na violini, Jure Šabana Stanića na klarinetu i Zorana Velića na klaviru te Papandopulo kvartet, izvevši probrana djela repertoara za saksofon kvartete.

Vrhunac programa obilježavanja 200-te obljetnice planiran je u prosincu otvorenjem izložbe posvećene arheološkim istraživanjima helenističkog i antičkog grada Isse te Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime