Argentinski nogometaš Juan Manuel Varea koji je u netom završenoj sezoni nosio dres trećeligaša Kamena iz Ivanbegovine otišao je u rodnu Argentinu 14. ožujka na pogreb svog oca, no zatvaranjem granica Varea se ne može vratiti u Široki Brijeg gdje mu žive supruga i kći.

Otišao je 14. ožujka, tjedan prije nego što su se zatvorile granice u Argentini. Mjesec i pol dana čeka na povratak kući ovaj napadač koji ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. U Argentini je s majkom i braćom.

– Imao sam povratnu kartu za 24. ožujka preko Lufthanse, ali već su se granice bile zatvorile. Kontaktirao sam kompaniju i rekli su mi da komercijalnih letova za povratak neće biti do rujna i da se moram javiti veleposlanstvu. Ali nema ga u Argentini, valjda sam jedini državljanin Bosne i Hercegovine ovdje – rekao je Juan Varea.

Po dolasku Buenos Aires prošao je i 14-dnevnu samoizolaciju jer je stigao s kontinenta koji je naznačen kao žarište.

Možda bi mu bilo lakše da je pokušao preko veleposlanstva Republike Hrvatske koja ima jake veze u Argentini, no išao je drugom taktikom. Tražio je veleposlanstva Bosne i Hercegovine po Europi.

– U kontaktu sam s veleposlanstvima u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji.

Uspio je nešto dogovoriti s Vanjom Filipovićem, veleposlanikom BiH u Londonu, ali izjalovilo se.

– Ponudili su mi let za ovaj ponedjeljak koji je repatrirao Engleze i nije bilo mjesta. Pokušava mi naći drugi avion, ali teško je jer su mjesta ograničena – priča Juan Manuel.

Argentinska aviokompanija Aerolíneas Argentinas vraća državljane europskih zemalja koji su tamo ostali zatočeni, no broj putnika po avionu ograničen je na 100. Nakon uvođenja karantene oko 5000 Europljana o- Spreman sam ići bilo kamo u Europu kako bih se vratio kući svojoj supruzi i kćeri. Ali nemoguće je, nisam proritet. Na rubu sam očaja – kaže.

U međuvremenu je uspio dogovoriti let za 12. svibnja od Buenos Airesa do Barcelone. A iz Španjolske bi onda, uz pomoć veleposlanstva, dalje dogovarao povratak u Hrvatsku i Hercegovinu.

S obzirom na to da se natjecanja u nižim ligama u Hrvatskoj neće nastaviti, pa tako ni u Trećoj HNL – Jug, gdje se natječe Kamen, ne mora brinuti o eventualnom padu forme, ali ga ipak očekuju na treningu.

– U stalnom sam kontaktu s ljudima iz kluba i razumiju moju situaciju, ali idući tjedan trebam se pojaviti na treningu. Osim toga, ponio sam novca da ovdje ostanem 15 dana, a prošlo je više od 50. Jako se sve odužilo – kaže Varea.

Kako mu je psihički prolaziti kroz sve to?

– Kriza dođe i prođe. Ima trenutaka kad sam dobro, a nekad psujem u prazno. Morao sam otputovati zbog neodgodivog razloga i nemam problem s plaćanjem povratne karte od 1000 eura. Ali nepravedno je jer sam već imao dogovoren povratni let. Što se događa s ljudima koji to ne mogu platiti – zapitao se.

Deveti rođendan kćeri morao je proslaviti preko videopoziva.

– Pjevali smo joj “sretan rođendan”, pričamo svaki dan i stalno me pita kad ću se vratiti. Zna da joj je djed umro. Bilo joj je loše, ali sad je bolje – prepričava.

Fizičku spremnu u rodnoj zemlji održava s braćom Juanom Martínom i Juanom Marcosom… I ne žali što je otputovao.

– Motiv zbog kojeg sam se vratio u domovinu govori koliko nam naši voljeni trebaju biti važni. Materijalno nije.

A što će prvo učiniti kad se vrati u Široki Brijeg?

– Sjest ću na balkon svoje kuće koja gleda na planine, a potok prolazi ispod. Želim ostati tamo, biti slobodan i upijati sunce sa suprugom i kćeri.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime