Zamjenik načelnika PU Splitsko-dalmatinske Marko Srdarević u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju iznio je kronologiju svega što se događalo u subotu popodne u Splitu, ali se požalio i na omalovažavanje policije.

Odmah je na početku istaknuo kako je ponosan na sve policijske službenike i službenice koji su sudjelovali u akciji te je napomenuo da su svi riskirali svoje živote jer bilo je jasno da su tragali za opasnom i naoružanom osobom za koju je bilo posve neizvjesno što može učiniti.

“Upravo iz tog razloga me posebno žalosti kada se površnim pristupom, bez sagledavanja cjelokupne situacije i okolnosti, a konačno i opasnosti kojima su svi ovi ljudi bili izloženi, u javnosti omalovažava rad policajaca, koji su zapravo prvi koji u ovakvim situacijama staju u obranu građana, stavljajući njihovu sigurnost ispred vlastite”, rekao je Marko Srdarević.

PU splitsko-dalmatinska

Srdarević je opovrgnuo tvrdnje da policija ništa ne poduzima te je kazao kako oni ne mogu “izbrisati” problematične ljude s ulice. Kaže da podnose prijave i da se ozbiljno bave problematikom kriminaliteta droga i to je jedan od najuspješnijih segmenata rada ove uprave. “Godišnje kazneno prijavimo oko 180 osoba zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, što znači da svaki drugi dan uhitimo jednog dilera. Stanje sigurnosti u Splitu ni po čemu ne odstupa od ostalih većih gradova u RH i to ne samo kada je u pitanju ukupni kriminalitet već i kada su u pitanju najteža kaznena djela”, tvrdi Srdarević.

Je li Zavadlav zvao žrtve?

Govoreći o slučaju Filipa Zavadlava rekao je da zasad nemaju potvrđenu tezu o tome da je Zavadlav na dan smaknuća nazivao žrtve kako bi ih “okupio”.

Trostrukog ubojicu u Splitu hvatalo 150 policajaca, on ispalio 36 metaka

Filip Zavadlav ispalio je 36 metaka te oštetio dva vozila, a hvatalo ga je 150 pripadnika temeljne, prometne, interventne i specijalne policije uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko, izvijestila je splitska policija na press konferenciji koju je održala u nedjelju.

Protiv njega će, uz kaznenu prijavu za ubojstvo, biti podnesena i ona za općeopasnu radnju s obzirom na to da su tijekom pucnjave oštećena dva vozila, a u jednom od njih nalazile su se dvije osobe koje nisu bile meta napada počinitelja, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Policija je, iznoseći detalje tog slučaja, odbacila mogućnost da se radilo o obračunu unutar kriminalnih skupina te izvijestila kako se trenutno na kriminalističkom istraživanju nalaze tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu s izvršenjem tog kaznenog djela, no drže da imaju veze s ubojstvom.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez je rekao da je policija zajednički vrlo brzo  uspostavila stanje sigurnosti u užem centru grada poručivši da građani mogu biti mirni kada je riječ o sigurnosti.

Rekao je i da su ubijeni evidentirani kao počinitelji prekršaja i kaznenih djela te da su protiv njih podnijeli nekoliko desetaka prijava po službenoj dužnosti. Otkrio je i da policija do sada nije zaprimila niti jednu prijavu od oštećenih osoba, kao ni od osumnjičenog.

Samo zajednička reakcija institucija, a nikako uzimanje pravde u svoje ruke

“U prošloj smo godini ukupno evidentirali četiri kaznena djela ubojstva i sve smo ih riješili. Odgovorno mogu reći da je stanje sigurnosti na području Splita i županije dobro po svim pokazateljima. Isto tako smo u 2019. godini zbog droga ukupno prijavili 172 osobe i evidentirali 1823 zapljene. Iste godine smo dosta uspješno riješili i kaznena djela iz domene organiziranog kriminaliteta. Odgovor na organizirani kriminalitet može biti samo zajednička reakcija institucija, a nikako uzimanje pravde u svoje ruke”, poručio je načelnik Vitez.

Dražen Vitez

Zamjenik načelnika Marko Srdarević je, govoreći o razrješenju tog trostrukog ubojstva, rekao da su nakon saznanja o ubojstvu na mjesto događaja uputili sve raspoložive snage, dodatno su angažirali i policajce koji nisu bili u službi, kako bi uhitili ubojicu, grad su blokirali iz svih pravaca, aktivirali mjere zaštite državne granice, službena plovila, a u pripravi je čekao i helikopter.

Zahvalio je građanima jer su u vrlo kratkom vremenu od njih dobili cijeli niz korisnih saznanja nakon čega su došli do identiteta osumnjičenog pa i do adresa na kojima bi se mogao nalaziti i na kojima su ga naposljetku i locirali. Uhićen je, kaže, 2 sata i 45 minuta nakon počinjenja kaznenog djela u jednom kafiću na Skalicama.

“Prilikom uhićenja nije pružao otpor, doveden je u prostorije policije i nad njim i u ovom trenutku traje intenzivno kriminalističko istraživanje. Naša reakcija na jučerašnji događaj je bio angažman svih naših raspoloživih snaga, ljudskih i tehničkih resursa, svih naših iskustava i znanja što je rezultiralo uhićenjem. Primarno smo željeli zaštititi građane, pružiti im sigurnost i mislim da smo u tome uspjeli”, kazao je Srdarević.

Da je snimka mogućeg osumnjičenika koja je objavljena na internetu iznimno pomogla policiji prilikom hvatanja počinitelja potvrdio je i načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković koji je rekao da su tu snimku proslijedili svim policajcima na terenu. Ustvrdio je kako se za sada ne može govoriti o motivu trostrukog ubojstva, kao i da trenutno na kriminalističkom istraživanju imaju tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu s izvršenjem tog kaznenog djela, no drže da imaju veze s ubojstvom.

“Na mjestima događaja za vrijeme očevida pronašli smo ukupno 36 čahura, radi se o automatskom oružju kalibra 7,62 milimetra. U tijeku su pretrage stanova na više lokacija. Eliminiramo mogućnost da se u ovom slučaju dogodio obračun unutar kriminalnih skupina”, kazao je Matković odgovarajući na novinarska pitanja i ne želeći direktno kazati je li policija pronašla automatsku pušku na mjestu događaja.

Stravično krvoproliće dogodilo se u subotu u 15:35 sati kada je iz automatske puške na Šperunu i u Radmilovićevoj ulici Filip Zavadlav ubio Juricu Torlaka, Marina Bobana i Marina Paića koji su se nalazili na dva motora. Tom prilikom je Torlak zadobio teške i po život opasne ozljede od kojih je nešto kasnije preminuo u KBC Split, dok su ostala dvojica mladića preminula na mjestu događaja. Nakon što je ustrijelio trojicu mladića Zavadlav je odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci odšetao dalje gradskim kotarom Varoš tražeći još dva mladića koje je najvjerojatnije isto imao namjeru smaknuti.

Svjedoci su rekli kako su čuli dvije rafalne paljbe, ali i Filipa Zavadlava kako viče da će ih sve pobiti. Nešto manje od tri sata nakon stravičnog krvoprolića mirno se predao policiji dok je sjedio u kafiću udaljenom od zgrade policijske uprave svega nekoliko stotina metara. Tamo je bio u društvu svoga oca, brata i nekoliko prijatelja.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

5 KOMENTARI

  1. svastičari bi izašli na ulicu da protestiraju,sulude ideje koje im služe kao povod,a razlog kao što su sa crtanjem svastike htjeli postići. sada je prilika da policija u masi protestanata pronađe i crtače svastike.

  2. Čovik otvorenije i naj normalnije i nemože reć osim ovoga,da policija odradi i žrtvuje se koliko mozže a SUD IH PUSTI,i ovo je činjenica i ovo je istina,a u svakom žitu ima kukolja.

  3. Što dalje od policije,da ne ispadne da se uvlačim.Stalno pišem i apeliram na ministra policije da se izbori za bolje uvjete i primanja policiji.Policajac nikad nezna dali će doći sa dužnosti živ svojoj obitelji.Svega ima.Policija i PNUSKOK odrade posao,al naše divno Hrvstsko pravosuđe ne odradi posao kako treba.Zašto???

  4. Kako su znali koga treba sklonit kad ih je poceo rjesavat? Da im nije mailom poslao listu za odstrel?
    Svi redom ste korumpirani i jedino znate babe koje crveno prelaze privodit. Zadacu policije moze obavlja najobicniji software i nadam se da ce vas uskoro zamijenit.
    Ponasate se i u sluzbi i van sluzbe ko neki bogovi dok obavljenog posla naravno nema

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime