U Zadru je danas održano obilježavanje 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije.
Bila je to svojevrsna prekretnica u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata u kojoj je u samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

To je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s ostalim dijelovima Hrvatske, a bila je ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja hrvatskih Oružanih snaga.

Foto: M. Čobanović / MORH

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence ispod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra unutarnjih poslova umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač i general zbora Mirko Šundov, načelnik GS OSRH.

Vijence su položili i predstavnici županija, gradova i općina te predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Vijenci su potom položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a potom i kod spomen-obilježja svim poginulim braniteljima Zadarske županije.

Ministar obrane Damir Krstičević u prigodi obljetnice zahvalio je braniteljima i suborcima na uspješno provedenoj operaciji i žrtvi koju su podnijeli za Hrvatsku.

Istaknuo je kako je operacija Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu, prije svega iz tri razloga:

– Organizacijski je pokazala da smo dosegli razinu organiziranosti i opremljenosti koja nam je omogućila izvođenje složenih vojnih operacija. Strateški smo pokazali svijetu da sami možemo osloboditi okupirani teritorij, i dali smo našem političkom vodstvu snažnu polugu za jačanje političkih pozicija. Operacijom Maslenica našim smo braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske, pokazala je duh zajedništva, snage i spremnosti da se krene u završetak Domovinskog rata i konačno oslobađanje Hrvatske – kazao je ministar.

Sjećanje na operaciju Maslenica evocirao je i umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina naglasivši kako je to bila prva oslobodilačka operacija Hrvatske vojske sa ciljem spajanja hrvatskog sjevera i juga te potiskivanje snaga agresora koje su ugrožavale Zadar, Biograd, Šibenik i ostala mjesta duž obale. Danas se s posebnom zahvalnošću i poštovanjem sjeća svih mladih ljudi koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu i ovoj operaciji jer, kako je istaknuo, s njima je ostvarena samostalnost, sigurnost i sloboda koju danas imamo, a to je učinjeno s velikom vjerom u sebe i svoje sposobnosti.

Foto: M. Čobanović / MORH

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je izrazio svoj ponos uspjehom operacije Maslenica naglasivši njezinu iznimnu važnost za Zadar i njegove stanovnike ali i kako je njezina uspješna provedba poslala snažnu poruku i hrvatskom narodu i međunarodnoj zajednici da je Hrvatska vojska sposobna i da će u konačnici osloboditi cjelokupni teritorij Hrvatske, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Obilježavanje je nastavljeno u crkvi svetog Šime svečanim misnim slavljem za domovinu. Misu je predvodio msgr. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.
U sklopu obljetnice potom je u Kneževoj palači održana promocija knjige HMDCDR-a “Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti” koju je predstavio ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor.

Foto: M. Čobanović / MORH

Dan uoči središnjeg obilježavanja obljetnice održana je hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te Memorijalni maraton Da se ne zaboravi Maslenica – Posedarje – Novigrad.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime