Županijski odbor Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije jednoglasno je donio odluku o potpori predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i njegovom timu za još jedan mandat na čelu stranke i Vlade.

Županijska Zajednica okuplja poduzetnike i obrtnike koji, čineći jedan od najznačajnijih dijelova hrvatskoga gospodarstva, žele doprinositi gospodarskom rastu, razvoju novih tehnologija, novih proizvoda i usluga te svojim radom sudjelovati u povećavaju učinkovitosti ukupnog hrvatskog gospodarstva.

– Podrška i povjerenje za novi mandat na čelu stranke upravo ide zbog gospodarskih rezultata koji su ostvareni u mandatu ove Vlade te brojnih mjera koje su rasteretile poduzetništvo i podigle konkurentnost hrvatskih poduzetnika.

U mandatu Vlade Andreja Plenkovića konačno su se počele provoditi reforme koje su rezultirale kontinuiranim rastom hrvatskog gospodarstva, investicijskim rejtingom države, rekordnom zaposlenosti, rekordnom padu nezaposlenosti, rekordnim ulaganjima u programe zapošljavanja, rekordnim rastom minimalne i prosječne plaće…

Kroz četiri kruga porezne reforme dat je poticaj investicijama, gospodarskoj aktivnosti, zapošljavanju, rastu plaća i standarda. Gospodarstvo je rasterećeno za više od 9 milijardi kuna, smanjena je porezna osnovica za obveznike, porezno je rasterećen rad mladih. Proširivanjem obuhvata neoporezivih primitaka poduzetnicima je omogućeno da svojim zaposlenima mogu isplatiti dodatnih više od 1000 kn mjesečno oslobođeno od plaćanja poreza. Zahvaljujući poreznoj reformi danas 93 posto obveznika poreza na dobit plaća ga po stopi od 12 posto, a kada se to usporedi s onim što je bilo prije, za 93 posto obveznika poreza na dobit porezna stopa praktički je gotovo prepolovljena – objašnjavaju iz Županijskog odbora Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije.– Nama u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je primarna gospodarska aktivnost turizam uvelike će pomoći i smanjivanje stope PDV-a sa 25% na 13% na usluživanje jela u ugostiteljstvu. Zahvaljujući mjerama financijske konsolidacije država je izašla iz procedure prekomjernog deficita te danas ima investicijski rejting. To konkretno znači da se danas zadužujemo po nikad povoljnijim uvjetima kao građani i kao gospodarski subjekti, a cijena kapitala u prošlosti nam je upravo bila jedan od najvećih ograničavajućih faktora – kazali su.

Smatraju kako se, za razliku od svojih prethodnika, Andrej Plenković sa svojim timom suočio se sa svim problemima hrvatske gospodarske tranzicije kao što su Agrokor, Petrokemija, Uljanik ili Đuro Đaković. Naravno da sve napravljeno nije dovoljno te da tražimo i očekujemo nastavak reformi i rasterećenja gdje posebno ističemo nužnost rasterećenja parafiskalnih nameta koji guše hrvatskog gospodarstvo.

– Upravo zbog gospodarskih rezultata rada Vlade Andreja Plenkovića i njegove spremnosti na reforme i rješavanje nagomilanih problema hrvatske tranzicije iskazujemo punu podršku za još jedan mandat na čelu HDZ-a i Vlade. Od njega očekujemo odlučni nastavak gospodarskih reformi i razvoja – izavio je Tonči Glavina, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime