U najvećoj karanteni u povijesti su ostali zatočeni i Hrvati. Iako je postojao plan za njihovu evakuaciju za sada niti njih četvero ne smiju iz grada.

Zagrepčanke su se ekskluzivno, sa svojim kolegom iz Crne Gore, također studentom u Wuhanu, javile za RTL Danas i opisale kakav je život u potpunoj izolaciji zbog smrtonosne epidemije.

“Pozdrav svima iz Wuhana, epicentra koronavirusa. Ovo je Tajana, ja sam Margita, mi smo djevojke iz Zagreba. Ovdje smo zapeli i ne možemo iz grada ni iz provincije, ali činimo sve da bude opušteno. Uglavnom, ne izlazimo van, ceste su prazne. Ide se van kad je nužno, do dućana. Imamo puno svega, nemamo razloga ići van, čuvamo se i ne brinemo se. Čekamo da nam jave kad ćemo moći van iz grada”, govorila je Margita iz Zagreba, a uz nju je stajala Tajana.

Djevojke su poprilično dobro raspoložene, što je svakako dobra vijest za članove njihovih obitelji, kao i sve im bliske osobe. Osim njih, u Kini je i crnogorski student Stefan, koji se također javio za RTL Danas.

“Evo me u najvećoj karanteni na Zemlji. Prometa gotovo pa da nema, a pet sati je popodne. Ljudi su u domovima, štite se, izbjegavaju životinje, nose maske i žive čudan karantenski život. Nadamo se da će to ubrzo prestati. Kineske vlasti daju sve od sebe kako bi riješili situaciju”, naglasio je Stefan.

Ono što njemu, ali i Zagrepčanki Tajani smeta jest što su sve informacije na kineskom, pa od njih nemaju previše pomoći. Nespretno je to za sve nekineske govornike u zemlji i Wuhanu.“Najčešće upute jesu da peremo ruke minimalno 20 sekundi, da ne idemo van bez maske, da izbjegavamo gomile, kojih ni nema. Najčešća uputa je da čekamo daljnje upute”, ističe Tajana.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime