Nova studija koja još nije objavljena i koja još nije prošla znanstvene recenzije, otkriva da novi koronavirus, kodirani proteini i neki lijekovi koji se koriste u borbi protiv infekcije koronavirusom, mogu pokrenuti aktivaciju Kaposijeva herpesvirusa povezanog sa sarkomom (KSHV).

Znanstvenici s Instituta za rak Rockefeller te Sveučilišta u Arkansasu napravili su studiju u kojoj su proučavali kakav učinak virus SARS-CoV-2 ima na pacijente oboljele od raka i drugih zaraznih bolesti. Njihova studija objavljena je na znanstvenom serveru bioRxiv i čeka znanstvene recenzije te objavu u znanstvenom časopisu piše Zimo.hr.

Pacijentima s KSHV-om na područjima na kojima se COVID-19 aktivno širi ili koji primaju terapije protiv koronavirusa prijeti povećan rizik od razvoja oblika raka povezanih s virusima, čak ako su se već i oporavili od COVID-19.

Kaposijev herpesvirus povezan sa sarkomom deveti je poznati humani herpesvirus, a njegov je formalni naziv prema Međunarodnom odboru za taksonomiju virusa, humani gamaherpesvirus 8 ili skraćeno HHV-8. To je filogenetski stari ljudski virus koji je koevoluirao s ljudskom populacijom. Čest je u dijelovima Južne Amerike, Mediterana, supsaharske Afrike i u nekim etničkim zajednicama.

Zaraza KSHV-om može izazvati tri oblika malignih tumora, uključujući primarni efuzijski limfom, Kaposijev sarkom te u nekim slučajevima plazmablastični oblik multicentrične Castlemanove bolesti (MCD). KSHV je povezan i s drugim bolestima poput propadanja koštane srži i hepatitisa.

Najčešći oblik maligne bolesti kod osoba zaraženih virusom HIV-a koju KSHV izaziva jest Kaposijev sarkom. Isto tako, KSHV je primijećen i kod ljudi koji su imunokompromitirani ili imaju slab imunitet.Nadalje, KSHV ima dva izmjenjujuća životna ciklusa, latentni i litički. U latentnoj fazi virusni genomi preživljavaju kao cirkularne epizode bez razmnožavanja i s tek nekoliko izraženih gena povezanih s latencijom. U litičkoj fazi gotovo svi virusni geni već su izraženi, a tad se javlja i reprodukcija te oslobađanje zrelih viriona.

Mnoge prethodne studije i ranije su otkrile da virusni proteini u obje faze igraju važne uloge u pokretanju i progresiji karcinoma povezanih s virusima. No nova je studija otkrila da virus SARS-CoV-2 može pokrenuti litičku reaktivaciju KSHV-a.

Isto tako, testirali su i učinak lijekova koji se koriste kao terapija protiv COVID-19 na navedenim tipovima pacijenata, a ti su lijekovi klorokin, difosfat, azitromicin, hidroksilklorokin sulfat, remdisivir, nafamostat mesilat i tocilizumab.

Studija je otkrila da azitromicin i nafamostat mesilat potiču proizvodnju zrelih viriona te na taj način potencijalno pokreću i litičku reaktivaciju KSHV-a.

Testirali su iste lijekove na staničnoj liniji KSHV+ PEL te otkrili da ista dva lijeka u netoksičnim koncentracijama povećavaju izražavanje litičkih gena iz stanica BCP-1.

Ti pacijenti trebaju dodatne provjere kako bi se virusno opterećenje KSHV-om te rizik od malignih bolesti povezanih s virusima, čak i nakon što se oporave od bolesti COVID-19, ističu autori studije.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime