Za kvalitetniji rad vatrogasaca i veću sigurnost građana: Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir dobilo dron

U projektu DRONacija do sada je ukupno donirano 15 dronova vatrogascima diljem Hrvatske, a do početka srpnja Tele2 će uručiti bespilotne letjelice vatrogasnim društvima odabranima za ovu godinu

Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trogir danas su u postaji preuzeli dron i mobilni telefon za njegovo korištenje koje im je donirao Tele2 u sklopu svojeg višegodišnjeg projekta DRONacija. Uoči protupožarne sezone, nova bespilotna letjelica vatrogascima će omogućiti rano otkrivanje požara i praćenje napretka u gašenju s udaljene lokacije te samim time učinkovitije spriječiti štete koje uzrokuju požari i doprinijeti većoj sigurnosti vatrogasaca i građana.


Prije no što su preuzeli donaciju, vatrogasci DVD-a Trogir imali su teorijsku i praktičnu edukaciju za učinkovito upravljanje dronom. Edukaciju je također organizirao Tele2, u suradnji s partnerom ”Geomatika Smolčak”, ovlaštenim distributerom za geodetske instrumente, softvere i geodetska rješenja. U online edukaciji, prvoj takvoj održanoj u sklopu DRONacije zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, vatrogasci su sa stručnjacima prošli mnogobrojne detalje o postavkama koje im mogu pomoći kako bi brže i kvalitetnije reagirali kada im dron zatreba, a potom su na terenu u Trogiru imali i višesatnu edukaciju za praktično svladavanje glavnih funkcionalnosti koje su im potrebne u njihovim aktivnostima.

– Društvena odgovornost dio je svakodnevnog poslovanja Tele2, a zaštita okoliša jedan je od najboljih načina kako možemo pokazati svoj doprinos zajednici. Stoga smo ponosni na naš projekt DRONacija, u kojem tijekom posljednje tri godine na simboličan način zahvaljujemo vatrogascima koji se svojim herojskim djelima brinu o sigurnosti građana te očuvanju njihove imovine i hrvatskih prirodnih ljepota.

Naime, već smo donirali deset bespilotnih letjelica kako bismo povećali sigurnost vatrogasaca u njihovu redovitom poslu, a ove godine dronovi će postati dio standardne opreme u vatrogasnim društvima u Trogiru, Šibeniku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Zaboku. Brojčano rečeno, time smo pomogli u zaštiti oko deset posto ukupne površine Hrvatske od požara i na najpraktičniji način pokazali kako tehnologija služi ekologiji – istaknula je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Tele2.

“Danas preuzeti mobitel i dron DVD-u Trogiru bit će od velike važnosti”

Nakon Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trogir, Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika i Zagorske javne vatrogasne postrojbe, svoje bespilotne letjelice u sklopu DRONacije početkom srpnja preuzet će još i Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek.

‘-Splitsko-dalmatinska županija u požarnim sezonama, naročito ljeti, jedno je od najkritičnijih područja Hrvatske. Dobro pamtimo požare koji su opustošili i oštetili pojedine šumske, priobalne i otočke terene, a sretni smo što u našem okruženju dugo nije bilo ozbiljnijih požara i što su bili na vrijeme spriječeni zahvaljujući našim vatrogascima.


Grad Trogir osigurao je prije tri godine novo vatrogasno vozilo koje im je omogućilo još kvalitetniji rad i intervencije te da efikasnije rade na sprječavanju širenja i na gašenju požara. Danas preuzeti mobitel i dron DVD-u Trogiru bit će od velike važnosti za nadziranje, pregled i kontrolu opožarenog područja. U ime Grada Trogira zahvaljujem djelatnicima Tele2 na ovoj korisnoj i hvalevrijednoj donaciji – rekao je Viktor Novak, zamjenik gradonačelnika Trogira.

Dronovi na daljinsko upravljanje vatrogascima su iznimno korisni za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje s udaljene lokacije, a imaju i visokokvalitetnu kameru za pregledavanje terena te termalnu kameru za otkrivanje, mjerenje i snimanje nevidljivog izvora topline u visokoj preciznosti. Tako postoje situacije kada vatrogasci zahvaljujući pomoći bespilotnih letjelica mogu reagirati već za pet minuta.– Vatrogasci štite ljude, prirodu i imovinu ugroženu požarima. Kako bismo u tim pothvatima bili što brži i djelotvorniji, redovito se educiramo, vježbamo i tražimo nova rješenja koja nam omogućuju učinkovitiji rad. Bespilotne letjelice svakako su jedan od važnijih alata za što brže lociranje požara kao i za procjenu njegova utjecaja, ali i za pružanje dodatne sigurnosti našim vatrogascima i sugrađanima. Stoga zahvaljujemo Tele2 na vrijednoj donaciji i podršci našem radu – rekao je zapovjednik DVD-a Trogir Marin Buble tijekom preuzimanja donacije.

Zaštita od požara u Hrvatskoj tema je od nacionalnog interesa, a istodobno je vatrogasnoj zajednici nužna podrška za poboljšanje kvalitete rada i sigurnosti. Tele2 zato je ponosan što je zahvaljujući svojim internim i eksternim projektima vodeći primjer iz korporativnog sektora u tome kako postati čuvar šume, podići svijest o važnosti zaštite okoliša, ali i pomoći zajednici konkretnim društveno odgovornim aktivnostima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime