Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

XX. BISER MORA: Idućeg tjedna u Supetru kreću natjecanja, cooking showovi, slastičarski dvoboji i brojne edukacija s rekordnim brojem sudionika

Pregršt događanja na Biseru mora
D.D. / Foto: Press27. ožujka 2025. 14:17
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Jubilarno 20. izdanje Bisera mora, najvećeg kuharskog natjecanja i gastronomskog festivala u regiji, održat će se od 1. do 5. travnja 2025. u Svpetrvs hotelima u Supetru na Braču. Ovaj prestižni događaj okupit će vrhunske chefove, ugostiteljske profesionalce i predavače iz HoReCa sektora te polaznike ugostiteljskih škola i učilišta, a organizaciju potpisuju Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i partneri. Očekuje se više od 1000 sudionika iz preko 30 zemalja te tisuće posjetitelja, posebice profesionalaca iz ugostiteljskog sektora na besplatnim prezentacijama i edukacijama uz prethodnu prijavu koju mogu izvršiti na mail adresi: info@skmer.hr. Natjecateljski dio obuhvaća individualna i timska nadmetanja kuhara, slastičara i konobara, dok će popratni program donijeti nacionalne kulinarske prezentacije, stručne masterclassove, degustacije te edukacije o inovacijama u gastronomiji, kao i zabavne programe.

Jedan od ključnih segmenata ovogodišnjeg programa su nacionalne kulinarske prezentacije u kojima će sudjelovati timovi iz Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Italije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije. Francusku kuhinju kroz pripremu sous vide (u vakuumu) jela predstavit će master chef Jovica Đurđević Giorgio iz Swiss Master Chefs Associationa i executive chef u restoranu Wander u Bernu. Ekipa šefova i kuhara iz Rumunjske na 20. izdanje Bisera mora dolazi s tradicionalnim jelima poput haggisa od janjetine i sarmalute, pa i receptima s rumunjskog kraljevskog dvora, kao što su juha od fazana s crnim tartufom, biljnim biserima i raviolima od pastrnjaka. Osim toga, na rumunjskom stolu okupljeni će moći uživati u raznolikom izboru sireva i narezaka uz domaći kruh, te desertima i pićima te zemlje, poput žestice țuică.

biser mora  1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Crnogorska kulinarska reprezentacija, predvođena iskusnim chefovima, donosi autentične delicije svoje zemlje uz vina, a slovenski chef Dušan Veršec s timom mladih kuhara izvest će kuharsku demonstraciju tradicionalnih jela kao što su zaseka na heljdinom kruhu s čvarcima, Kraški pršut, teleća obara s vodenim žličnjacima, mengeški bizgec, goveđi medaljoni od jezika u umaku od hrena, heljdina kaša s vrganjima i tartufima uz kušanje slastica. Okuse Bosne i Hercegovine predstavit će sarajevski ZMAJ Tim & Prijatelji kroz slastičarske dvoboje i degustaciju autentičnih jela naših susjeda, dok Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš donosi gastronomske specijalitete južne Srbije. I ove godine očekuje nas predstavljanje projekta "Otključaj okuse Brača" Turističke zajednice grada Supetra, kojim restorani i konobe pripremaju tradicionalne i moderne verzije otočkih jela kako bi se gostima poslala poruka da Supetar nije samo tranzitna luka, već da ima puno toga neotkrivenog u gastro ponudi.

Posebna novost u edukativnom dijelu festivala je radionica "Umjetnost aquafabe u gastronomiji", koju vodi prof. Anna Radchenko s Državnog biotehnološkog sveučilišta u ratom pogođenog grada Harkiva u Ukrajini.
"Posljednje tri godine istražujem primjenu prehrambenih tehnologija u kružnom gospodarstvu, s fokusom na iskorištavanje aquafabe – nekad prehrambenog otpada, danas funkcionalnog sastojka za sladolede, marshmallowe, biskvite, umake i grickalice", istaknula je Radchenko, koja će demonstrirati praktične primjene ovog inovativnog sastojka od tekućina u kojima se kuhaju mahunarke, a mogu zamijeniti jaja kod pripreme.
Talijani na Biser mora ove godine, nažalost, stižu bez Pavela Marca, lani preminulog ŠKMER-ovog ambasadora za Italiju i vjernog člana od 2009. godine. Njihov ovogodišnji masterclass talijanske kuhinje hommage je tom vrhunskom chefu i jednom od stupova Associazione Cuochi di Trieste, te velikom promotoru talijanske kuhinje, posebice specijaliteta tršćanskog kraja.

Biser mora donosi i niz drugih masterclassova, među kojima se ističu "Algoritam izrade vinske karte 2.0" s osječkim sommelierom Damirom Zrnom i Tomislavom Panenićem iz udruženja Graševina Croatica, predstavljanje Vinarije Kamnik i Makedonije na temu vrhunskog Vranca, kao i "The Art of the Tart" s Ivanom Bradarić, pastry instruktoricom ŠKMER-a, koja će predstaviti izradu tartova s preciznim glazurama, geometrijskim oblicima i inovativnim dekoracijama, te "Konceptni dalmatinski likeri u koktelima" s Jelenom Majić Nosić, glavnom destilerkom nagrađivane vrgorske destilerije Poetica.

Iz Italije stiže i slastičarski majstor Gaetano Italian s masterclassom "Chocolate Experience", dok će Stevo Karapandža pokazati pripremu delicija s curryjem. Bjeloruski gosti, Anastasiya Kalupanovich i Aliaksei Ivaniuk, demonstrirat će pripremu govedine s riječnim rakovima iz Radivilovske kuhinje, jedne od najpoznatijih plemićkih obitelji u Litvi, Bjelorusiji i Poljskoj čiji su stolovi nekada bili sinonim za luksuz, dok će Katsiaryna Kalybskaya održati prezentaciju i degustaciju nacionalnih pića istočne Europe. Bjeloruski slastičari organizirat će i Saharini fashion show, gdje će Kalupanovich, osim slastica, predstaviti i odjevne kreacije. Ova svestrana slastičarka kreirala je uniforme za bjeloruski tim, a na pisti će zasjati i narodne nošnje, donoseći dašak tradicije u srce Mediterana. Vrhunac večeri bit će ogromna torta u obliku školjke s biserom, koja simbolično zatvara ovogodišnji festival – uz krunidbu kraljice Bisera mora!

Festival će službeno započeti svečanim otvaranjem 1. travnja u 20:30 sati. Dolazak su potvrdili ministar Tonči Glavina, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, generalni tajnik Mediteranske turističke fondacije Andrew Agius Muscat s Malte, Ivana Vladović, direktorica TZ SDŽ, Martina Rendić, direktorica TZG Supetra, te predstavnici Svpetrvs hotela. Tom prilikom bit će dodijeljena priznanja brojnim zaslužnicima za ovaj festival koji je 2006. godine pokrenut u Makarskoj na inicijativu Mira Bogdanovića i njegovog tima, a 2010. preselio se u Supetar. Finalni natjecateljski dio i proglašenje pobjednika bit će održano 4. travnja u 19 sati.

Više informacija i detaljan program dostupni su na službenim kanalima ŠKMER Akademije i web stranici Bisera mora.

PROGRAM BISER MORA 2025

UTORAK, 1.4.2025.
18:30 – 20:30 večera*
20:30 Službeno otvaranje 20. Bisera mora

SRIJEDA, 2.4.2025.
07:00 – 21:00 Natjecanja
Timsko školsko natjecanje kuhara
Natjecanje kuhara seniori i juniori
Natjecanje konobara & Chef’s table
Natjecanje Dalmatinska marenda & nacionalni stol

Master Classovi, prezentacije i radionice
10:30 – 11:30 Umjetost Aquafabe u gastronomiji, edukacija (EN), Anna Radchenko
12:00 – 13:00 Algoritam izrade vinske karte 2.0, Damir Zrno i Tomislav Panenić
13:30 – 15:00 Vranec, ponos Vinarije Kamnik i Makedonije, Natalija Kuzmanovska i Jane Nedanovski
15:30 – 16:30 The art of the Tart, Ivana Bradarić
17:00 – 18:30 Konceptni dalmatinski likeri u koktelima, Jelena Majić Nosić
12:00 – 13:30 NACIONALNA PREZENTACIJA SLOVENIJE, Dušan Veršec & Tim
14:00 – 14:45 Kotanyi Chicken Wings Party , ŠKMER tim
15:00 – 16:30 NACIONALNA PREZENTACIJA RUMUNJSKE, Iulia Dragut & Tim
20:00 – 22:00 Prezentacija makedonske kuhinje*

ČETVRTAK, 3.4.2025.
06:00 – 21:00 Natjecanja
Natjecanje kuhara seniori i juniori
Natjecanje mentora
Juniorsko natjecanje konobara
Timsko natjecanje Chef’s table
Natjecanje Dalmatinska marenda & nacionalni stol

Master Classovi, prezentacije i radionice
10:30 – 12:00 Moderne tehnologije u procesu Cook&Chill, Željko Neven Bremec, ProElekt i Electrolux Professional
12:00 – 13:00 Tris deserata, Roll with Qimiq
13.00 – 15:00 Master Class: Italian chocolate experience by Gaetano Mignano – izrada čokoladnih pralina, tablica i dekoracija
13:30 – 14:30 Masterclass francuske kuhinje: Sous vide, Jovica Đurđević Giorgio i ŠKMER Tim
15:00 – 16:30 Dekoriranje svečane torte, Ivana Bradarić i Cute Color
17:00 – 17:45 Predviđamo trendove: Umjetna inteligencija u kulinarstvu i gastronomiji,
prof. emer. Darko Stipaničev i Mirta Stipaničev, mag.nutr.
11:30 – 13:00 Izrada Baranjske kobasice na tradicionalan način, Kuća Baranjskog Kulena
13:00 – 14:00 Kotanyi Curry lunch, Stevo Karapandža i ŠKMER Tim
14:00 – 15:30 NACIONALNA PREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE, ZMAJ Tim & Prijatelji
16:00 – 17:30 PREZENTACIJA KUHARA JUŽNE SRBIJE, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš

19:00 Proglašenje pobjednika – dodjela medalje
20:00 – 22:00 Prezentacija crnogorske kuhinje*
22:00 – 24:00 Kotanyi spicy cocktail party

PETAK, 4.4.2025.
06:00 – 21:00 Natjecanja
Kuharsko natjecanje seniora i juniora
Natjecanje konobara & Chef’s table
Natjecanje Dalmatinska marenda & nacionalni stol
10:00 – 12:00 KUP BISER MORA 2024 / PEARL OF THE SEA CUP 2025

Master Classovi, prezentacije i radionice
10:30 – 12:00 Masterclass talijanske kuhinje: u čast Pavela Marca, Luca Gioiello i Marinella Ferigo
12:00 – 13:00 Hrvatska vs Svijet – vina i vinske regije, razlike i sličnosti, radionica vina, Jakša Tomić & Roto dinamic
13:00 – 14:30 Hurmašica protiv baba au rhum, dvoboj, Ivana Bradarić i Nijaz Hadžiabdić Slatki
15:00 – 16:30 Gin & Čokolada, Poetica Distillery i ŠKMER
16:45 – 17:30 Prezentacija i degustacija nacionalnih pića iz istočne Europe, Katsiaryna Kalybskaya
17:45 – 18:30 Master Class priprema koktela istočne Europe, Katsiaryna Kalybskaya
11:30 – 13:00 Otključavanje okusa Brača, Supetarski ugostitelji i restorani
13:30 – 14:30 Svježe tjestenine i umaci, Bruna Elez i Aurelia
15:00 – 16:30 NACIONALNA PREZENTACIJA: Radivilovska kuhinja, Anastasiya Kalupanovich & Aliaksei Ivaniuk
16:30 – 18:00 Baranjski Čobanac: Dođi i vidi, popij pa idi, vrati se i pojedi, Milorad Stojković Miško & Prijatelji
19:00 – 21:00 Dalmatinska večer*

20:30 Saharini FASHION SHOW
21:00 Proglašenje pobjednika – dodjela medalje
22:00 – 24:00 Poetica party

SUBOTA, 5.4.2025.
Odlazak sudionika

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
6
Haha
0
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sinj upalio drugu adventsku svijeću uz mirise blagdana i bogat večernji program
24
min
Sinj upalio drugu adventsku svijeću uz mirise blagdana i bogat večernji program
Ribola Kaštela u polufinalu Kupa nakon preokreta protiv Dinama
39
min
Ribola Kaštela u polufinalu Kupa nakon preokreta protiv Dinama
Obrov i Pjaca i danas su puni, pogledajte adventski šušur koji vlada u centru grada
1
sat
Obrov i Pjaca i danas su puni, pogledajte adventski šušur koji vlada u centru grada
Uz prigodne božićne napjeve upaljena druga adventska svijeća u Kaštelima
1
sat
Uz prigodne božićne napjeve upaljena druga adventska svijeća u Kaštelima
Kreativna radionica povodom blagdana sv. Nikole
1
sat
Kreativna radionica povodom blagdana sv. Nikole
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    6. prosinca 2025. 15:27
  • Bačić najavio: "Nijedna kuća građena nakon 2011. bez dozvola više neće biti legalna"
    Bačić najavio: "Nijedna kuća građena nakon 2011. bez dozvola više neće biti legalna"
    6. prosinca 2025. 13:43
  • Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    6. prosinca 2025. 09:01
  • Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    6. prosinca 2025. 07:54
  • Ratni invalid traži 10.600 eura od HDZ-a: "Učlanili su me u stranku bez pristanka., osjećam se silovan, prljav i obezvrijeđen"
    Ratni invalid traži 10.600 eura od HDZ-a: "Učlanili su me u stranku bez pristanka., osjećam se silovan, prljav i obezvrijeđen"
    6. prosinca 2025. 12:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.