VRIJEDNI 71-GODIŠNJAK Biznis s lavandom nadomak Splita: “Srce mi radi 25 posto, a dnevno pijem 20 tableta. Ne treba mi gimnastika i vježbanje uz ovo”

[REPORTAŽA] Problemi sa srcem su za njega došli vrlo rano te je već 31 godinu u prisilnoj mirovini. Ovog vrijednog čovjeka nije ni to pokolebalo. Nakon što je prije desetak godina operirao srce, pronašao je svoj mir u proizvodnji lavande

Martin Marin je 71-godišnjak iz Korešnice, koja je sastavni dio Žrnovnice, istočnog dijela Splita.


Njegov život uistinu možemo opisati dinamičnim. Radio je dugi niz godina u Elektrodalmaciji, bavio se vatrogastvom, a njegova obitelj je uzgajala i prodavala cvijeće.

Na žalost po njega, problemi sa srcem su došli vrlo rano te je već 31 godinu u prisilnoj mirovini. Ovog vrijednog čovjeka nije ni to pokolebalo. Nakon što je prije desetak godina operirao srce, pronašao je svoj mir u proizvodnji lavande, koja je, zna se, ponos otoka Hvara.

Nije se Martin preselio na Hvar, nego je zasadio lavandu u svojoj Korešnici te već 11 godina sa svojom suprugom i djecom proizvodi lavandu i sve lavandine proizvode, od kojih se ističe poznato ulje.

“Nisam se pomirio da ništa ne radim poslije operacije te sam odlučio baviti se lavandom. To se pokazalo kao pun pogodak za moje zdravlje”

Posjetili smo ga kako bismo doznali nešto više o njemu.

– Prije sam se bavio i drugim poslovima, dok 2010. godine nisam operirao srce. Radio sam u Elektrodalmacije, na baždarenju mjerila, a poslije posla sam sa svojim roditeljima, bratom i sestrom proizvodio cvijeće – ruže, karanfile, mini karanfile, lukovice i tako dalje. Obrađivali smo površinu od gotovo 5.000 kvadrata. Taj posao je dobro išao dok nismo počeli uvoziti. Poslije rata smo se i mi ostavili cvijeća. Nakon toga sam prisilno zbog zdravlja otišao u mirovinu. Nisam se pomirio da ništa ne radim poslije operacije te sam odlučio baviti se lavandom. To se pokazalo kao pun pogodak za moje zdravlje – kazao nam je na početku Martin.O svojoj lavandi ima samo riječi hvale.

– Ista je kao i na otoku Hvaru, znači budrovka. Klima je ista kao i tamo, kvaliteta zemlje i položaj Sunca također, tako da nema razlike između njih.U tijeku su pripremne radnje. Martin nam je opisao kako sve izgleda.

– Oko nje do cvjetanja nema puno posla. Treba je malo prihraniti i porezati ono što propadne. Ako fali koja, posadim. Lavanda nije podložna velikom zalijevanju, ali ako su velike suše, treba joj dati i malo vode. Lavanda se sadi na dva načina, pikiranjem i od grana. Hvarani je većinom sade na ovaj drugi način. Oko 15. srpnja kreće branje lavande. Ako je bereš za ulje, treba je brati ujutro te navečer voziti u destileriju. Ne smije puno stajati da ne izgubi ulje. Ako je koristimo za cvijet, onda se kosi. Treba stajati par dana da se što više osuši te se mlati. Nakon toga se prosije da nema otpada te se stavlja u vreće, koje idu u skladište. Mi inače sami šijemo vrećice, gdje otisnemo svoju reklamu – priča nam.

Lavanda je pravi lijek za mnoge stvari

Obzirom na godine, njemu nije teško raditi. Dapače…

– Imam je oko 1.500 kvadrata. Imam 71 godinu, ali i veliku volju za radit. Kada je kosidba, skupim par ljudi koji mi pomognu pokositi. Kasnije nađem ljude i za omlatiti jer ne smijem radi srca. Ostalo sve radi moja obitelj, moja žena i djeca. Nije nam to problem – kazao nam je Martin.

Lavanda i ulje su izrazito ljekoviti i imaju široku primjenu.

– Koristi se za parfeme, vodice, kupke, ali i za pravljenje kolača i torti. Počeli su se raditi i sladoledi, što mi je itekako zanimljivo. Tjera moljce i komarce, što je važno za nas. Ima ugodan miris i široku primjenu u medicini. Dobra je kod grčeva u želucu i općenito kod želučanih bolesti. Smiruje lupanje srca te kod svih dnevnih bolesti. Ulje se koristi i kod problema s gljivicama, bolova mišića, herpesa te njeguje kožu. Dobra je kod posjekotina, opekotina te zarastanja rana – nabrojao je.

Nažalost, nije sve tako idealno proizvođačima lavande iz Dalmacije.

– Iz godine u godinu je sve niža. Počela se saditi po Slavoniji, Zagorju, gdje su snizili cijene, samo da se riješe. Ipak, gori je kvaliteta cvijeta i ulja lošija nego kod nas u Dalmaciji. Do sad je prodaja išla dobro dok je bilo turizma. Korona je napravila veliku štetu svim proizvođačima lavande. Cijena na tržištu je bila za kilogram cvijeta oko 40 kuna pa do 100 kuna. Litra ulja se kretala od 400 kuna do 1.000 kuna po litri – priča nam Martin.

Pohvalio je svoju suprugu, koja vodi brigu oko prodaje.

– Lakše ti je proizvest nego prodat i tako je uvijek bilo. Meni je žena majstor u prodaji. Imamo svoje kupce od granice sa Crnom Gorom pa sve do granice sa Italijom uz Jadran. Dosta prodajemo veleprodajama. Praktički idemo od vrata do vrata i nudimo proizvode. Ne možeš drugačije danas.

“Srce mi radi 25 posto, a dnevno pijem 20 tableta. Ne treba mi gimnastika i vježbanje uz ovo, ne dam se”

Zanimalo nas je ima li lavanda budućnost u Dalmaciji.

– Uvijek će je imati, bez daljnjega. Njezina vrijednost je neprocjenjiva. Vidim da se na Hvaru obnavljaju nasadi koji su izgorili, a sade se i novi, što je lijepo vidjeti – siguran je.

Na kraju smo ga upitali bi li preporučio bavljenje lavandom.

– To je stvarno dobro pitanje. Danas se od lavande preživljava, a nekad se dobro živjelo. Što će biti sutra, Bog zna. Ako bude turizma, bit će dobro, a ako ga ne bude… Mene je bavljenje lavandom spasilo. Srce mi radi 25 posto, a dnevno pijem 20 tableta. Ne treba mi gimnastika i vježbanje uz ovo, ne dam se – zaključio je Martin.

*Martinove proizvode možete naručiti na 0989367559

Moja reakcija na članak je...
Vau
100
Haha
1
Hagić
22
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime